Skocz do zawartości

Zdjęcie

Rob Kaman- Bag Training.asf 86MB

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
15 odpowiedzi w tym temacie

budo_saku
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 5219 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Rob Kaman- Bag Training.asf 86MB
Zasysać bo powisi do 27 września

Muay Thai, trening ma worku, asf 86MB

[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
  • 0

budo_combat
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 3360 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Re: Rob Kaman- Bag Training.asf 86MB
Big TX Saku - bardzo dobry materiał szkoleniowy. Większość rzeczy standard (sam robię 90% z tego co tam było) - ale miło podane i te przykłady z walk. Cenne :)

Kilka kombinacji z tego materiału to są moje ulubione np. lewy, prawy, lowkick; L,P, unik, kontra P. sierp, L, lowkick etc.
  • 0

budo_wesley
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 680 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Super sprawa! Mam 6 czesci tych szkoleniowek i jest co ogladac.

Pozdrawiam
  • 0

budo_hamlecik
  • Użytkownik
  • Pip
  • 21 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

mam takie pytanie co do filmiku. przy kopnieciach, ktore wykonuje ten koles, nie prostuje on nogi do konca. czy to normalne w MUAY THAI czy po prostu ten zawdnik tak kopie?
  • 0

budo_rav
  • Użytkownik
  • PipPip
  • 62 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Brak wyprostu w koncowej fazie kopniecia
jest charakterystyczne dla MT.
Nie ma tu koncowego "strzalu" (jak np. w karate) stopa,
bo kopniecia wykonuje sie piszczelami.
  • 0

budo_rabi
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 597 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Fajnie :) juz sie nie moge doczekac jak sie sciagnie :wink:
Saku jak zwykle odwala kawal dobrej roboty :drinking:
  • 0

budo_sfsgodula
  • Użytkownik
  • Pip
  • 18 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Witam

Mam pytanko do Ciebie Wesley czy mogłbyś wrzucic gdzies na serwer reszte tego co masz....???bybym wdziecny

pozdro

ADIKSG
  • 0

budo_kubuś puchatek
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 4530 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Teraz dopiero sie przyjrzalem blizej stylowi mistrza. Zwlaszcza na prace jego rak. (Dawniej interesowaly mnie glownie nogi). Wiec dziwna ta praca rak. Wiekszosc trenerow boksu mialaoby jakie "ale". Wg mnie ruchy czesto, zwlaszcza sierpy zbyt obszerne i nie takie ulozenie piesci.
Natomiast przy prostych zwraca uwage ponad przecietne dokrecanie ciosu ("do srodka") przez Kamana. I praca tej tylnej nogi - prawie na samiutkich paluszkach i zgiete kolano?!
Oczywiscie byl wielkim mistrzem, ale jego styl rzeczywiscie nosi jego pietno.
Prosze o opinie. Ale tylko tych, ktorzy boksowali, boksuja, "tajowali" lub "tajuja". Teoretycy niech sobie daruja swoje wypowiedzi.
K_P
  • 0

budo_combat
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 3360 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Teraz dopiero mam czas oglądnąć bardziej szczegółowo :)

Wg mnie ruchy czesto, zwlaszcza sierpy zbyt obszerne i nie takie ulozenie piesci.

Ja bym się nie doczepiał. Uderza jak uderza - ale nie tak źle.

Natomiast przy prostych zwraca uwage ponad przecietne dokrecanie ciosu ("do srodka") przez Kamana.

A tu się zgodzę całkowicie. To błąd.

I praca tej tylnej nogi - prawie na samiutkich paluszkach i zgiete kolano?!

No cóż - na thaiu trener robi podobnie. BTW: to stawanie na palcach - ehh- prawie identycznie jak na krav-maga. (niby ma zwiększać zasięg ciosu etc.). Taka maniera.

Ale nie wiem czy zauważyłeś?! On robi WIEKSZY błąd - w ogóle przy prostym odrywa czasem palce i robi taki "skok" - z przeciągnięciem palcami po ziemi. Czasem robi w miejscu, a czasem się przesuwa. Powinien się zdecydować. Ze zdecydowanym wejściem to powinny iść obie nogi - nie sądzisz - ale to inne ćwiczenie.

Hmm, a mi rzuciło się w oczy:

- On rozkłada ręce przy kopnięciach - to błąd wielu gości po TKD - wręcz podstawowy. Na thaiu trener też NIE poprawia gości, co kopią lowki (na tarcze) rozkładając ręce - błąd metodyczny - utrwalanie wady. Niby to ma "poprawić siłę" i trening na worku - ale ... :roll: (jak się trenuje - tak się używa)

- Poza tym on nieco za wąsko stoi,
  • 0

budo_punisher
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 760 postów
0
Neutralna
  • Zainteresowania:Różne

Napisano Ponad rok temu

On rozkłada ręce przy kopnięciach - to błąd wielu gości po TKD - wręcz podstawowy.

Też to zauważyłem choć nie jestem wielkim fachowcem i nie oglądałem filmu dokładnie. ale rozkładanie rąk rzuciło mi się w oczy.
  • 0

budo_kubuś puchatek
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 4530 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Rece-wiatraki pomagaja przy kopnieciach (sa bardziej soczyste) i czesto dzieje sie tak nawet w walkach w "klatce". Kompromisem moze byc jak np. kopie prawa noga, to prawa reka sobie "lata", ale lewa "rogalem" natychmiast zaslania twarz.
Mnie sie wydaje, ze Kaman glownie gorowal nad przeciwnikami nie technika, szybkoscia, ale przygotowaniem atletycznym - jego sila byla jakby zawsze z wagi wyzej.
K_P
  • 0

budo_wesley
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 680 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Witam

Mam pytanko do Ciebie Wesley czy mogłbyś wrzucic gdzies na serwer reszte tego co masz....???bybym wdziecny

pozdro

ADIKSG

Niestety nie mam mozliwosci. Jedyne co Ci moge pomoc to, to ze kupilem to wszystko na Allegro.

Pozdrawiam
  • 0

budo_krvavy
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 625 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Ale ma fajny motór :)
  • 0

budo_trygon
  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 355 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Ma to ktos z Was to na serwie, albo powiedzcie o jakiej porze to zassac, bo dzis 25.09. a ja juz nie moge :(
  • 0

budo_orka
  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 117 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Co do technik ręcznych, to rzeczywiście moją uwagę zwróciło przesadne wręcz "dokręcanie" pięści do wewnątrz przy jego ciosach prostych. Ja byłem uczony, aby wcale nie dokręcać pięści, ewentualnie lekko... Na początku bardzo ciężko było to opanować, ale po pewnym czasie weszło już w nawyk.

Druga sprawa:
Przesunięcie ciezaru na przednią nogę i dokręcanie tylnej stopy na samym palcu jest bardzo charakterystyczne dla typowo starych szkól boksu, ale rowniez z powodzeniem stosuje się je dziś.
Mnie trener uczył, ze ok 70% ciężaru ma spoczywac na nodze tylnej - noga przednia natomiast powinna dotykać lekko ziemi, palcami i podbiciem. "Ma być nogą "badającą", tak jakbyś poruszał się po niepewnym gruncie" - tak mówił.

No i właśnie... zawsze karcił za obkręcanie tylnej stopy przy wyprowadzaniu prawego krzyżowego. Mowił, że przez to cios traci impet, bo przesadne przekręcenie stopy powoduje, ze tracę w ten sposób siłę, którą mógłbym napędzić udo... ale ja zawsze robiłem ten sam "błąd" i tego jedynego nawyku nie umialem sie pozbyć - myślę jednak, że nie trzeba się tym martwić i że nie jest to takie straszne tym bardziej że widzialem wielu bokserów tak robiących.

Do Combata:

Zgadza się, facet rzeczywiście troszkę niespójnie przedstawił te "długie" ciosy przy jednoczesnym skróceniu dystansu. Chodzi mi o to, że zrobił tak, jakby dwie albo i trzy różne ich wersje...w tym ta niespójność.
Napisałeś również, że robi inny błąd:
"""(...)przy prostym odrywa czasem palce i robi taki "skok" - z przeciągnięciem palcami po ziemi"""

"""Powinien się zdecydować. Ze zdecydowanym wejściem to powinny iść obie nogi."""

Jeżeli chodzi o wykonanie takiego manewru "po boksersku", to uczą i tak, jak on robi i tak, jak ty proponujesz - więc znowu obie wersje są dobre :wink:

Ja po prostu myślę, że Rob Kaman wykształcił lub przyjął sobie pewne nawyki, które odpowiadaja akurat jemu, a nie ważne czy odpowiadają one ogólnym zasadom czy troche od nich odbiegają. Najważniejsze jest i tak to, że świetnie sobie radzi w ringu. Ja uważam, że nie trzeba być koniecznie niewolnikiem etykiety i robić wszystkiego w najdrobniejszych szczegółach tak, jak "powinno" to byc robione. Jeżeli juz poznasz podstawy na tyle, żeby nie robic niedopuszczalnych błędów to mozesz wprowadzić pewne swoje elementy, które są dobre tylko dla ciebie.

Pozdrowienia
  • 0

budo_shy1
  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 128 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

hi.

wyraze swoje skromne zdanie, bo facetowi nalezy sie chwila "zachwytu" oddana z szacunkiem, a nie wytykanie bledow.

piszemy o ciosach prostych, ktore sa blednie wykonywane, ordywa gosc palce od podloza, jasne blad i niedociagniecie
facet nie nalezy do najwiekszych w sensie fizycznym, jednak GP K1 swego czasu wygral, nie pamietam ktory to byl rok, ale ogladalem te walki. wygrywal je w wielkim stylu, nie zastanawiajac sie czy zanim zadal nokautujacy lowkick, po ktorym przeciwnik nie mial ochoty by nawet probowac prostowac noge, oderwal palce od podloza, czy moze trzeba by cios powtorzyc.

nie zebym byl sarkastyczny, chcialem tylko powiedziec, ze ilu mistrzow tyle modyfikacji w wyidealizowanych technikach, i jezeli jest mi wygodniej uderzac prosty tak, bo takie sa moje uwarunkowania fizyczne, bo cios zyskuje przy tym na dynamice to dlaczego zaraz tego typu elementy traktujemy jako bledne.

pozdrawiam
shy1
  • 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych

Ikona FaceBook

10 następnych tematów

Plany treningowe i dietetyczne

Forum: 2002 : 2003 : 2004 : 2005 : 2006 : 2007 : 2008 : 2009 : 2010 : 2011 : 2012 : 2013 : 2014 : 2015 : 2016 : 2017 : 2018 : 2019 : 2020 : 2021 : 2022 : 2023 : 2024