Nie wiedziałem gdzie umieścić to pytanie :)
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Mam pytanie... moze dziwne, moze banalne ;P dlaczego we wszystkich sportach walki zawodnicy walczą bosymi stopami? Jakie ma to znaczenie??
Na TKD walczy się w specjalnych ochraniaczach na wierzch stopy, same stopy gołe - żeby była przyczepność.
Napisano Ponad rok temu
A tak na serio, to myślę sobie, że przyczyny są takie (a) tradycja, ( wygoda - łatwość poruszania, większa przyczepność, © bezpieczeństwo - jak mówiłem 8)
Napisano Ponad rok temu
Mam pytanie... moze dziwne, moze banalne ;P dlaczego we wszystkich sportach walki zawodnicy walczą bosymi stopami? Jakie ma to znaczenie??
Znaczenie to ma decydujace :twisted:
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Aha i ważna kwestia - mając solidne buty np. ze stalą wchodzi w grę wiele ciekawych technik które boso nie wyjdą - albo są b. ciężkie do wykonania (np. kop w goleń, łamanie kości stopy etc.)
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
to na wypadek jak cie na basenie zaatakują....
Na to sally to chyba trening w płetwach!
Napisano Ponad rok temu
no napewno nie we wszystkich...widziałes bosego boksera? chyba ze w rosji bo jeszcze na buty nie zarobil...pozatym w ufc sa goscie co walcza w butach ( byli zapasnicy z przezwyczajenia )...pozatym kickboxerzy przynajmniej jeszcze kilka lat temu walczyli w ochraniaczach ktore w sumie przypominaja troche buty - nie maja jedynie podeszwy ( wiem porownanie troche dziecinne ale maly mam talent do tlumaczenia i opisywania )...pozatym w kungfu chyba stosuje sie jakies buciki...a jakie to ma znaczenie? porownaj kulajac sie z kims po ziemi jak ci depnie na stope gola stopa i w bucie...a dlaczego w wielu sportach ich nie ma? bo poprostu latwiej i szybciej obetrzec noge ubabrana w krwii niz co walke prac buciorkiMam pytanie... moze dziwne, moze banalne ;P dlaczego we wszystkich sportach walki zawodnicy walczą bosymi stopami? Jakie ma to znaczenie??
Napisano Ponad rok temu
czy capoeira...
To oni mają sparingi? Ciekawe.
A w TKD to co spotkałem to obowiązkowe ochraniacze na stopy... (do ostrzejszych sparingów).
Napisano Ponad rok temu
No i kwestia dyskusyjna...
To nie jest obuwie:
- nie ta waga,
- ma amortyzować i osłabiać ciosy a nie wzmacniać
A więc but i nie but. :wink: :roll:
[quote name="budo_.">
.
bo poprostu latwiej i szybciej obetrzec noge ubabrana w krwii niz co walke prac buciorki
Z tego co spotkałem to krew łatwo schodzi z napastowanych butów skórzanych, wojskowych, półbutów etc.
Napisano Ponad rok temu
No i kwestia dyskusyjna...
To nie jest obuwie:
- nie ta waga,
- ma amortyzować i osłabiać ciosy a nie wzmacniać
A więc but i nie but. :wink: :roll:
[quote name="budo_.">.
bo poprostu latwiej i szybciej obetrzec noge ubabrana w krwii niz co walke prac buciorki
Z tego co spotkałem to krew łatwo schodzi z napastowanych butów skórzanych, wojskowych, półbutów etc.nie ta waga - no to zalezy z czym sie porownuje jesli z trampkami to waga podobna...a co do pastowania to nie wszystkie buty mozna pastowac ( znow z pomoca przychodza mi trampki - no chyba ze ty trampki tez pastujesz heheh)
Napisano Ponad rok temu
nie ta waga - no to zalezy z czym sie porownuje jesli z trampkami to waga podobna...a co do pastowania to nie wszystkie buty mozna pastowac ( znow z pomoca przychodza mi trampki - no chyba ze ty trampki tez pastujesz heheh)
Co Ty z tymi trampkami 8O
Na ulicę nigdy nie nosiłem trampków w celach - ekhm - bojowych... (raczej półbuty ze stalowymi czubami). Porównywałem do standardowych butów... Równie dobrze można by sypać porównania z klapkami :wink:
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Szybkość ruchów.
- Ponad rok temu
-
Koryu Bujutsu (Budojo)
- Ponad rok temu
-
Sumo tylko dla Japończyków?
- Ponad rok temu