Historia Hwarang
Napisano Ponad rok temu
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
pozdrowienia[/url]
Napisano Ponad rok temu
Z tego co wiem kazdy tul takie cos ma.
Napisano Ponad rok temu
Początek tekstu:
Silla developed its Hwarang (Flower of Youth Corps), a voluntary military organization. The Hwarang members were trained as a group in the arts of war, literary taste and community life, partly through pilgrimages. The educational objectives were:
1. loyalty to the monarch
2. filial piety to parents
3. amicability among friends
4. no retreat in war
5. aversion to unnecessary killing
These objectives were postulated by the famous monk Won-gwang, who consolidated Buddhist-Confucian virtues in the education of Silla youths. This movement became popular and the corps contributed to the strength of the Silla Kingdom.
Korea.net: History: The Three Kingdoms
Koreans believe it blindly, but it is no more than a fiction. Hwarang was not a training group of warriors, and the five disciplines they mentioned above, Sesok-ogye [], had nothing to do with Hwarang.
Napisano Ponad rok temu
Elo!!!
Napisano Ponad rok temu
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
Tam : Podstawy TKD - Terminologia TKD, tam wybierasz sobie tule :twisted: i czytasz .
Ide szukac bo zylo gdzies na cale strony o tulach.
Pozdrawiam.
Napisano Ponad rok temu
No tak. Inne tule ( chyba hwrang jest ukladem ) sa na czesc zjednoczyciela Koreii, filozofa koreanskiego itd. Tak czytalem dam linka jak znajde, a gdzies to bylo.Ide szukac.
Elo!!!
to to ja wiem, o układach możesz poczytać choćby na
ksdragon.prv.pl
Tyle, że pod podanym linkiem jest napisane, że Hwarang to nie kwiat koreańskiej młodziezy, ale kwiatowi chłopcy i już na pewno nie wojownicy.
Już wiesz o co mi chodzi?
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Młodzi to byli, ale w sumie dorośli. W pewnym okresie były to chyba główne siły zbrojne. Nie porównywałbym SS z HR.
nikt nie mówi po angielsku qrcze czy co?
Ok, więc tak.
To o czym nas uczą (Hwarang = siły zbrojne, 5 zasad, wybitni wojownicy itd itd. ), jest na poczatku. A dalej jest tak:
koreańczycy wierzą w to ślepo, ale to tylko fikcja. Hwarang nie był grupą wojowników, a pięć wymienionych wyżej zasad nie miało nic wspólnego z HWARANG. (przepraszam za chropowate tłumaczenie, angielski to nie jest mój ulubiony język, to i znam go słabo.)Koreans believe it blindly, but it is no more than a fiction. Hwarang was not a training group of warriors, and the five disciplines they mentioned above, Sesok-ogye [], had nothing to do with Hwarang.
I dalej cytaty z jakichś średniowiecznych ksiąg ktore uzasadniają to twierdzenie. to ja się pytam o co tu chodzi?
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Ze strony [link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
Z zapisków mnicha z 13 wieku wynika, że król Chinhung zarządził, żeby: "wybrać młodzieńców z dobrych rodzin, moralnych" i nazwać ich HWARANG.
SOR WON był pierwszym który został wyznaczony na generała. to był początek HWARANG.
Zgłupieć można. :-)
pozdrawiam
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
A w książce do teakwondo było napisane że Hwarang to Młody Rycerz lub Rycerz Młodości whatever:-)
a na tej pierwszej cytowanej stronce było napisane, że:
1) koreańczycy uważają, że hwarang to: "kwiat młodzieży"
ale się mylą, bo nie znają koreańskiego (złośliwy jestem), bo to znaczy
2) "kwiatowa młodzież" (hippisi czy cuś)?
ciekawym co by było gdybym tak na egzaminie wypalił:
Hwarang to początek hippisów :-)
pewnie miałbym więcej czasu na wypolerowani technik :-)
Napisano Ponad rok temu
A w książce do teakwondo było napisane że Hwarang to Młody Rycerz lub Rycerz Młodości whatever:-)
Ja już widziałem coś takiego, że taekwondo powstało z połączenia subak i taekyon. Też tak się to ma do rzeczywistości jak pięść do nosa, a non stop takie hasło jest powtarzane.
Gizmo
Napisano Ponad rok temu
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Otwarte seminarium sztuk walki
- Ponad rok temu
-
Super Treningi Taekwondo na Światowym Poziomie
- Ponad rok temu
-
ciekawostka AMERICAN TAEKWONDO ASSOCIATION.
- Ponad rok temu
-
Rozbicia na MŚ ITF w Warszawie
- Ponad rok temu
-
Treningi po wakacjach
- Ponad rok temu
-
Rozmowy WTF-ITF
- Ponad rok temu
-
Kolejny nowy