Benchmade balisong
Napisano Ponad rok temu
Jestem tu od jakiegos tygodnia, ale zanim zdolalem cos napisac musialem czekac az admin da mi autoryzacje (sic!) a wiec oto jestem
Od niedawna interesuje sie balisongiem, narazie mam taka ruska `nie wiadomo co` latajacam doslownie na wszystkie strony - wawalilem od tego latcha i jakos da sie wymiatac, ale to jednak nie jest to ...
Wkrotce planuje zamowic sobie z usa balisonga najlepszej od tego firmy, a jakze, benchmade. Na oku mam model 46 - prawdziwe cudo, jutro zamawiam - koszt speedycji 120$ + odkladam na ew. clo
W zwiazku z tym mam pytanie ile osob tutaj interesuje sie balisongami i jakie mogele bali posiadacie ?
Pozdrawiam!
Napisano Ponad rok temu
Fotka z [link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
Knifecenter
Bestknives
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
Napisano Ponad rok temu
pytam z ciekawosc bo balisongami sie nie interesuje
pozdrawiam
Napisano Ponad rok temu
Co do tych microtechow to nieco razi mnie ich ksztalt (tzw sandwich) no i aircraft alluminium zamast tytanowych raczek
Jeszcze raz sprobuje z fotkami:
Napisano Ponad rok temu
pozdrawiam
Napisano Ponad rok temu
szkoda ze nie potrafie znalezc przycisku edycji poprzednich wiadomosci... jak teraz nie zadziala to sie poddaje...
Napisano Ponad rok temu
ja co prawda polecal bym balki Microtecha SRP producenta podobne a materialy jakze sie roznia przedewszystkim balisongi benchmade sa z 440c a microtecha ze 154CM lub 14-4CrMo ...
No nie zupełnie Xarr :wink:
Jest jeszcze BM 42-01 wykonany ze stali S30V - bardzo, bardzo - właśnie czekamy na 2 takie.
Ponadto Benchmade produkuje dwa modele wykonane ze stali D2. Są to BM42SS oraz 46BLK-01.
Ja "zaopatrzyłem" sie własnie w Balisonga trainera. Powolutku zaczynam sobie machać ale moje "dokonania" świadczą tylko o tym, że gdybym zabawę ropoczął od razu z prawdziwym Balisongiem, to przebiłbym Was wszystkich z samo-amputacją paluchów :-)
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Microtech niestety zakończył już produkcję Tachyon'a... miał ostrze ze 154CM i rękojeść z tytanu. Chodzą jak złoto. Też milutkie. Jeśli chodzi o późniejszego balka Microtecha Dragonfly i jego ciekawszą limitowaną odmianę Camofly to te mają rękojeść z ALU. Są to raczej noże do używania niż do "podniebnych akrobacji". Chodzą gładko, są NIEZWYKLE lekkie.
Jednak prawda jest taka, że im cięższa rękojeść tym lepiej wychodzi machanie balkiem. Dla tego klasyczne "manipulatory" np. niewielkiej firmy Roton mają rękojeści ze stali. Ale ja zdecydowanie opowiadam sie za lekkością w balisongu, jeśli ma to być nóż do noszenia i cięcia nim.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
czy przedstawiciel benchmade na polske ma je w swojej ofercie ?
Jasne że tak 8)
Daj na prv lub [link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
Tatoine
Napisano Ponad rok temu
nie wiem, czy cię to zaskoczy, ale... niestety nie jest.No i tytan jest od stali twardszy...
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Na balisongcollector przeczytalem, ze tytan jest 4x twardszy od stali i ze ma wyzszy wspolczynnik twardosci do masy... Zaleta tytanu jest tez to, ze sie nie magnesuje i nie rdzewieje...
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Sayoc Kali
- Ponad rok temu
-
Microtech wg projektu Boba Terzuoli
- Ponad rok temu
-
GRUPA TRENINGOWA KALIS ILUSTRISIMO!
- Ponad rok temu
-
Ostatnia "Polityka" - art. "Sprezentuj sobie
- Ponad rok temu
-
Kershaw 1680 Steven Seagal
- Ponad rok temu
-
ciekawy patent - push dagger i sztylet w jednym...
- Ponad rok temu
-
Strider SMF
- Ponad rok temu
-
CS SRK - kilka fotek i txt-ów
- Ponad rok temu
-
Kerambit - zdjęcia, opisy.
- Ponad rok temu
-
Calkiem ciekawa propozycja ...