Lepiej mieć długi niż za krótki ? ;)
Napisano Ponad rok temu
Pytałem kiedyś o to na jakimś stażu i człowiek, który sam trenuje iaido, wyjaśnił mi, że iaito trzymane prawą dłonią przy tsubie, na swobodnie wyciągniętym w dół ramieniu nie powinno dotykać ziemi. Odległość od końca ostrza do ziemi powinna być minimalna ale pozwalająca na swobodne ruchy wahadłowe, tak aby nie uderzyć o podłoże końcówką. Jestem wyższy od tego człowieka i w momencie, kiedy wziąłem jego iaito do ręki mój rozmówca stwierdził, że jest dla mnie za krótkie. W takim przypadku wychodziłoby na to, że długość powinna być dobierana do wzrostu.
Czy to prawda ?
I co z wagą iaito ? Jest jedna i ta sama czy są różne 'modele' ?
Pozdrawiam !
PS. a potem zaczął się trening i nie zdążyłem go już zapytać czy 'lepiej mieć długi niż za krótki ?'
Napisano Ponad rok temu
Height:cm Blade Length
~150 --- 2.20 --- 66.6
~155 --- 2.25 --- 68.2
~160 --- 2.30 --- 69.6
~165 --- 2.35 --- 71.2
~170 --- 2.40 --- 72.7
~175 --- 2.45 --- 74.2
~180 --- 2.50 --- 75.8
~185 --- 2.55 --- 77.3
To wyżej to tabelka doboru iaito ze strony Tozando
Jak się w niej nie mieścisz to masz kłopot
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Nalezy umiec sie poslugiwac iaito kazdej dlugosci.
Napisano Ponad rok temu
np. Muso Jikiden Eishin Ryu ma klingi b. dlugie
Napisano Ponad rok temu
Dzięki !
To 2 z hakiem to ta sama długość, tylko wyrażona w Shaku, tak ?
NiX, Szczepan:
Dostałem kiedyś bokken z czerwonego dębu. Podejrzewam, że koło czerwonego dębu to on chyba tylko leżał, ale jest sporo cięższy niż 'zwykłe' bokkeny jakie można kupić za 2 dychy. Początkowo ćwiczyło mi się nim znacznie gorzej niż tym zwykłym (mam cały arsenał ;-) ) ale z czasem zauważyłem, że cięcia tym cięższym są jakby bardziej precyzyjne a zwykłym bokkenem to w ogóle mogę wywijać jak słomką więc chyba wolę trening cięższym. Nie mam jednak pojęcia jak by to było w przypadku iaido i iaito.
W ogóle kiedyś myślałem o treningu jakimś sporo cięższym jo. Pewnie będziecie się śmiać ale chodziło mi nawet po głowie jo wykonane z metalu
Naczytałem się kiedyś o treningach kung-fu z użyciem ciężkich metalowych drągów, które miały podobno doskonale kształtować mięśnie, koordynację ruchów, równowagę itd. No a na tym forum z kolei naczytałem się o specjalnych, ciężkich narzędziach rolniczych O'Sensei, więc może coś w tym jest ?
Pozdrawiam !
PS. Ej, weźcie nie mówcie nikomu o tym metalowym jo ;-)
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Ale na pewno jest to faktem, ze starajac sie wykonywac mocniejsze ciecia, nalezy odpowiednio uwazac... w koncu chcemy cwiczyc jak najdluze, prawda....
To hara-kiri: Mialem podobne odczucia, jak ze zwyklego polskiego patyka, zwanego szumnie bokkenem, przeciadlem sie na o wiele ciezszy. Po jakims czasie, tamtym faktycznie wywijalo sie jak zlomka. Aaaaa... malo tego, powiem Ci, ze moja dziwieczyna w te wakacje miala podobnie. Cwiczyla bardzo lekkim polskim, a jak brala moj do reki, to mowila ze za ciezki. Ale w tym roku na obozie nie miala wyjscia i musiala cwiczyc moim, no i jak potem wziela swoj do reki, to powiedzila ze go w ogole nie czuje i juz nim cwiczyc nie bedzie..... I teraz przymierza sie do zakupu iaito.... Takze czesciowo jest to rowniez sprawa wyrobienia miesni i odpowiedniego przyzwyczajenia... Ale nic na sile....
Napisano Ponad rok temu
Takze czesciowo jest to rowniez sprawa wyrobienia miesni i odpowiedniego przyzwyczajenia... Ale nic na sile....
chwytu i nadgarstków chopie
Napisano Ponad rok temu
A poza tym "ja nie jestem zaden chłop, tylko szlachcic, a ze ubogi...."
Napisano Ponad rok temu
co do dlugosci - ja mam takie dopasowane iaito do wzrostu, ale czuje ze wolabym troche dluzsze...
Napisano Ponad rok temu
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Anonimowość forum
- Ponad rok temu
-
Co w nastepnym BUDOJO szanowna redakcjo?
- Ponad rok temu
-
Dorównać senseiowi?
- Ponad rok temu
-
Znalezione w internecie
- Ponad rok temu
-
AIKI-DO w Krakowie
- Ponad rok temu
-
Staz z Nebi Vuralem
- Ponad rok temu
-
Nowy rok szkolny - pierwszy trening
- Ponad rok temu
-
Jak powinno rozwijać się Aikido w przyszłości?
- Ponad rok temu
-
Staże aikido?
- Ponad rok temu
-
AIKIDO POZNAN
- Ponad rok temu