Dorównać senseiowi?
Napisano Ponad rok temu
Czy naprawdę tak myleć trzeba?^^'
Wdzięczna bym była za komentarze^^
Napisano Ponad rok temu
Ja tam nigdy nie dorównam moim senseiom co nie przeszkadza mi trenować
Napisano Ponad rok temu
"kto stawia sobie za cel doskonalosc- osiaga wiecej niz przecietnosc, kto stawia za cel przecietnosc nie osiagnie nawet tyle" 8)
Napisano Ponad rok temu
Czasami cwicze z trenerem i jak tylko moge staram sie wygrac.
Szanuje go bo jest bardzo sprawny ale ja musze byc najlepszy :wink: :twisted:
Napisano Ponad rok temu
Nie Jusi :? Jesli chodzi o Twojego senseja RH to tak myśleć niepodobna 8) No bo jak można Czy ideał ma sięgnac bruku jak pisał Norwid w Fortepianie Chopina :roll: Nie nigdy na to nie pozwól 8)Kilka dni temu przeglądałam książki o aikido natrafiłam na pewne zdanie,otóż brzmi ono: "...nie tylko można myśleć o tym,że staniemy się kiedyś tacy jak nasz sensei,ale należy tak myśleć!".
Napisano Ponad rok temu
Argh ;P
Napisano Ponad rok temu
Argh ;P
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Za dużo Kiepskich mój drogi
Napisano Ponad rok temu
mi nie zalezy na tym zeby byc najlepszy, ja chce byc taki dobry jak to tylko w moim przypadku mozliwe... dlatego porazka nie jest dla mnie niczym strasznym, co najwyzej a mzoe przede wszystkim jest motorem napedowym do dalszego treningu- o ile nie oddalem przeciwnikowi nic za darmo.Ja zawsze na treningu staram sie byc najlepszy.
Czasami cwicze z trenerem i jak tylko moge staram sie wygrac.
Szanuje go bo jest bardzo sprawny ale ja musze byc najlepszy :wink: :twisted:
Napisano Ponad rok temu
poklon poklon Chylę czoła i popieram. poklon poklonja chce byc taki dobry jak to tylko w moim przypadku mozliwe..
Starać się być lepszym od siebie samego - to pcha wszystko do przodu. I nie ma wtedy powodów do zastanawiania się, że ktoś jest ode mnie lepszy albo gorszy, ten to zaczął wcześniej ode mnie więc czy go dogonię.
Niestety nie zawsze udaje mi się tak myśleć, ale im częściej tym lepiej mi się trenuje - to pomaga w koncentracji na tym by to co się robi robić dobrze i coraz lepiej.
Napisano Ponad rok temu
mi nie zalezy na tym zeby byc najlepszy, ja chce byc taki dobry jak to tylko w moim przypadku mozliwe... dlatego porazka nie jest dla mnie niczym strasznym, co najwyzej a mzoe przede wszystkim jest motorem napedowym do dalszego treningu- o ile nie oddalem przeciwnikowi nic za darmo.
Mi zalezy by byc najlepszy, ale nigdy nie mialem zlego humoru jak sie nie udalo, bo porazka , jesli sie zrobilo wzystko by wygrae jest nie jest ujma na honorze.
Wiadomo ze robie wszystko co moge i chyba o to chodzi.
Napisano Ponad rok temu
Dla mnie aikido jest takie wspaniałe, ze jak ćwicze to dla mnie jest sam fakt ćwiczenia, uczenia sie, pokonywania problemów robienia postepów jest najważniejszy....i szczerze mówiac nie zwracam uwagi czy i kiedy bede lepszy od kogokolwiek.. chociaz z drugiej strony jak sie podąża za nauczycielem to sie wykonuje techniki na wzór tego nauczyciela.....
ps.
a co powiecie osobom w wieku np. 50 czy 60 lat które zaczynaja treningi....czy beda takie sprawne jak 20 czy 30 latki????
Pozdrawiam
Napisano Ponad rok temu
Kilka dni temu przeglądałam książki o aikido natrafiłam na pewne zdanie,otóż brzmi ono: "...nie tylko można myśleć o tym,że staniemy się kiedyś tacy jak nasz sensei,ale należy tak myśleć!".
Stawiac sobie kogos za wzor a dorownac komus to dwie rozne motywacje,w zacytowanym tekscie raczej chodzilo o to pierwsze,drugie sugeruje rywalizacje(czy rywalizacja jest niezgodna z zasadami aikido?) :wink:
Napisano Ponad rok temu
... a co powiecie osobom w wieku np. 50 czy 60 lat które zaczynaja treningi....czy beda takie sprawne jak 20 czy 30 latki????...
No właśnie - mój początek też nie wypadł tak wcześnie jak możnaby sobie tego życzyć i stąd realne podejście do dorównywania Nauczycielom. Choć dla tych co zaczynają młodo może to wyglądać pesymistycznie. Mnie to jednak nie przeszkadza
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Pozdro.
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Znalezione w internecie
- Ponad rok temu
-
AIKI-DO w Krakowie
- Ponad rok temu
-
Staz z Nebi Vuralem
- Ponad rok temu
-
Nowy rok szkolny - pierwszy trening
- Ponad rok temu
-
Jak powinno rozwijać się Aikido w przyszłości?
- Ponad rok temu
-
Staże aikido?
- Ponad rok temu
-
AIKIDO POZNAN
- Ponad rok temu
-
Licencje Hombu Dojo
- Ponad rok temu
-
Czy tylko Nishio?