Krav Maga - realizm treningu
Napisano Ponad rok temu
Trenuję KM od roku (tzn. od października 2002).
Co sądzicie o niektórych technikach, które są często wałkowane na treningach, a które wydają mi się niezbyt realnym zagrożeniem.
Chodzi mi tu głównie o duszenia (z przodu, z boku), ale też np. o walce z 8 przeciwnikami (no, to zdarzyło się raz).
Czy takie duszenia są częstym zagrożeniem? Przy "walce" z 8 przeciwnikami jedyny chyba sposób to zwiewać gdzie pieprz rośnie...
pozdrawiam
kk
Napisano Ponad rok temu
ARCHIWUM ... Było, było - krytykuję to od dawna... Tzn. te duszenia z przodu, z tyłu i z boku. Zdarza się to w realnej sytuacji - ale na treningu tego typu elementów powinno być po prostu mniej. A więcej powinno być np. duszeń anakonda (mata leo) i obron itp.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
A co do duszeń to myślę że takie ćwiczenie jest wskazane,bo tak samo zachowujemy się jak któś złapie nas za fraki,a to dużo częściej się zdarza na ulicy.
Jak ktoś dusi to nie ma czasu, a jak łapie za frak to ma się trochę czasu (chyba, że ma zamiar uderzyć "z bani"). Czyli duszenia z przodu mogą zostać - ale z tyłu i z boku mogliby darować (w takiej ilości).
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
A Twoje spostrzeżenia Słoniak w tym względzie są całkiem słuszne- szkoleniowo owszem.
Napisano Ponad rok temu
To ćwiczenie znakomicie pozwala wyrobić odruch błyskawicznej reakcji na jakieś zagrożenie. Z czasem można opanować to do tego stopnia, że np.: ze zamkniętymi oczami nie pozwilisz dojść przeciwnikowi w mocne (dosłowne) duszenie, tylko wyprzedisz jego ruch kilkoma potężnymi technikami ( które to panowie COMBATOWCY :twisted: myślę, że już znacie, he, he,...)
Faktycznie duszenie z boku, albo z tyłu nie wygląda na zbyt przekonująco.
Napisano Ponad rok temu
Walka to nie tylko obrona (no,chyba,ze "nasze ulubione" Aikido).
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
ja osobiscie jezli mialbym taka okazje a mialem juz raz taka, to zastosowalbym duszenie bo jest ono po prostu skuteczne i fajnie straszy. Wiec naprawde warto je umiec poza tym od czego chcesz zaczyna ? Poczatki wiaza sie z prostszymi technikami
Duszenie z przodu, z tylu,z boku - skuteczne?? A ja mówię - NIE.
Fajnie straszy - rozwaliłeś mnie tym textem :wink:
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Hm, na szczęście kravka uczy obrony przed tymi fikcyjnymi duszeniami, ale nie propaguje tych samobójczych technik. Napastnik chwytający cię jak zombi wyprostowanymi rękami to po prostu marzenie. Jak już pisałem nie jest to technika sensu stricte, lecz wprawka przyzwyczajająca do natychmiastowej reakcji. Nikt normalny tak nie dusi (chyba, że zalany w trupa, albo bez zadnego innego pomysłu).
Dokładnie Słoniak. Wiesz tak naprawdę to wielu, wielu na ulicy to naprawdę komedia - i trzeba się cieszyć, że tak jest. Dopiero grupa stanowi jakąś "siłę" - a w pojedynkę to takie leszcze których nie ruszasz - bo Ci żal.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
SKMP - [link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
IKMF - [link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
z kraw'ą miałem przelotny kontakt- (4 miesiące na treningach w gdańsku) ale KM to zdecydowanie treningi które maja za zadanie "oswoić" z sytyacjami które nie zdarzą się podczas nabożeństw różańcowych i wyrobić pewne nawyki (do których osiągnięcia potrzeba kilku lat). Jeśli oddasz "dusze" kraw'ce to po 50 będziesz w stanie obezwładnić całą partie Mocherowych Beretów jak i sporą częśc elektoratu Samoobrony.Witam.
Trenuję KM od roku (tzn. od października 2002).
Co sądzicie o niektórych technikach, które są często wałkowane na treningach, a które wydają mi się niezbyt realnym zagrożeniem.
Chodzi mi tu głównie o duszenia (z przodu, z boku), ale też np. o walce z 8 przeciwnikami (no, to zdarzyło się raz).
Czy takie duszenia są częstym zagrożeniem? Przy "walce" z 8 przeciwnikami jedyny chyba sposób to zwiewać gdzie pieprz rośnie...
pozdrawiam
kk
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Krav Maga pomaga wyrobić w sobie pewne odruchy, uczy kilku przydatnych technik, ale nie na wiele się przyda jeżeli nie bedzie poparta systemem bazowym.
Czym mozesz poprzec te teze?
Swoim doswiadczeniem?
Napisano Ponad rok temu
Krav Maga pomaga wyrobić w sobie pewne odruchy, uczy kilku przydatnych technik, ale nie na wiele się przyda jeżeli nie bedzie poparta systemem bazowym.
Czym mozesz poprzec te teze?
Swoim doswiadczeniem?
Hmmm doswiadczenie jak narazie mam niewielkie :-) Jednak tempo treningu i ilość prezentowanych technik jest na tyle duze, że osoby nie mające kompletnie pojęcia o tym jak trzymac garde itp. gubią się. Trenowałam przez pol roku Karate i z moich obserwacji wynika, że jest mi o wiele łatwiej niż osobom, które nigdy nie miały doczynienia ze sztukami walki.
Napisano Ponad rok temu
dziwne
a to ze Tobie jest latwiej bo trenowales karate - to normalne. Po prostu trenowales to wczesniej i dluzej niz pozostali.Nic w tym dziwnego.
I wcale to nie wskazuje na to ze trzeba miec podstawe z innego systemu
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
blad w adresie
- Ponad rok temu
-
KRAV-MAGA co się trenuje...
- Ponad rok temu
-
pożegnanie