Przeróbka wiatrówki z GL na GW
Napisano Ponad rok temu
Czy ktos ma jakies doswiadczenia zwiazane z taka wlasnie modyfikacja w jakimkolwiek sprzecie?? Jak sie zachowuje sprzet po zmianie lufy?
Czy dziala jak oryginalna GW (tzn. czy celnosc w przerobionej GW jest taka sama jak w fabrycznie gwintowanej wersji)??
Gdzie mozna dokonac przerobki i jaki jest tego koszt?
Pozdrawiam
Kamil
Napisano Ponad rok temu
Czy istnieje mozliwosc przerobki wiatrowki (karabinka) gladkolufowej na gwintowana (tzn. mozliwosc wymiany lufy bo inaczej jak sadze sie nie da) ??
Czy ktos ma jakies doswiadczenia zwiazane z taka wlasnie modyfikacja w jakimkolwiek sprzecie?? Jak sie zachowuje sprzet po zmianie lufy?
Czy dziala jak oryginalna GW (tzn. czy celnosc w przerobionej GW jest taka sama jak w fabrycznie gwintowanej wersji)??
Pozdrawiam
Kamil
Hmm - a po co? Myślę, że to się nie skalkuluje. O ile ktokolwiek podejmie się takiej roboty. Wydaje mi się to nierealne... Strzelałem z GL i GW. Wielkich różnic celności nie zauważyłem: 4.5 mm, dobrej jakości.
Jedna wiatrówka CO2, krótka lufa GW; druga długa lufa GL.
I z jednej i z z drugiej można było celnie strzelać na 30 metrów do tarczek. Ta druga przedziurawiła na tą odległość deskę.
Napisano Ponad rok temu
I z jednej i z z drugiej można było celnie strzelać na 30 metrów do tarczek.
No to zazdroszczę osiągów i wiedzy, żeby wydawać takie osądy...
Jak się strzela na małe odległości to może nie mieć to znaczenia, ale jak chce się postrzelać trochę ambitniej to niestety klapa.
Przykład:
HW40PCA - wersja GL strzelanie do tarczy na 10 m skupienie w 5 groszówkę
Diana 54 AirKing wersja GL po 3 tys. strzałów na 10 m skupienie 5 cm,
na 25 m skupienie A4
Diana 54 AirKing wersja GW na 35 m powinna bić w monetę (chociaż by to był srebrny dolar :wink: )
To chyba jest zauważalna zmiana celności 8)
Pełen opis obydwu wiatrówek jest na stronie Pitera.
Nowa lufa np. do Diany 54 - to może być koszt nawet 1000 PLN - Jak ktoś wspomniał na forum wiatrówkowym). Co do przeróbek to można mieć tylko nadzieję, że będzie taka możliwość po zmianie ustawy pierwszego stycznia.
Może Piter coś napisze o tym??
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Jak się strzela na małe odległości to może nie mieć to znaczenia, ale jak chce się postrzelać trochę ambitniej to niestety klapa.
Opisałem jak strzelałem. Nie interesują mnie większe odległości i większa celność. Broń krótka - amerykański Crossman PELLET GUN model 38 T, 6 strzałowy, rewolwerowy, GW.
Tarcza 19 x 19 cm. Obszar celnego trafienia: 15.5 cm.
GL: nie wiem jaki model, poprawka: to był 5.5 mm.
Napisano Ponad rok temu
No to wszystko jasne Każdy ma inne wymagania.
Ja strzelam tylko do sportowych tarcz i figurek na 10, 25, 30m. Dlatego celność i powtarzalność jest dla mnie najważniejsza :wink:
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Doce Pares - seminarium
- Ponad rok temu
-
zasady walki kali - turnieje (pałka i nóż)
- Ponad rok temu
-
E-podręcznik do bo-jutsu
- Ponad rok temu
-
Jakosc klingi
- Ponad rok temu
-
Pałka teleskopowa
- Ponad rok temu
-
Sai