Ta strona używa cookies. Dowiedz się więcej o celu ich używania - przeczytaj naszą politykę cookies.
Korzystając ze strony akceptujesz nowy regulamin z 4 grudnia oraz wyrażasz zgodę na używanie cookies zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.

Skocz do zawartości

Zdjęcie

Przeróbka wiatrówki z GL na GW

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
5 odpowiedzi w tym temacie

budo_kkamill
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 2163 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Przeróbka wiatrówki z GL na GW
Czy istnieje mozliwosc przerobki wiatrowki (karabinka) gladkolufowej na gwintowana (tzn. mozliwosc wymiany lufy bo inaczej jak sadze sie nie da) ??
Czy ktos ma jakies doswiadczenia zwiazane z taka wlasnie modyfikacja w jakimkolwiek sprzecie?? Jak sie zachowuje sprzet po zmianie lufy?
Czy dziala jak oryginalna GW (tzn. czy celnosc w przerobionej GW jest taka sama jak w fabrycznie gwintowanej wersji)??

Gdzie mozna dokonac przerobki i jaki jest tego koszt?

Pozdrawiam
Kamil
  • 0

budo_combat
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 3360 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Re: Przeróbka wiatrówki z GL na GW

budo_KKamiLL napisał

Czy istnieje mozliwosc przerobki wiatrowki (karabinka) gladkolufowej na gwintowana (tzn. mozliwosc wymiany lufy bo inaczej jak sadze sie nie da) ??
Czy ktos ma jakies doswiadczenia zwiazane z taka wlasnie modyfikacja w jakimkolwiek sprzecie?? Jak sie zachowuje sprzet po zmianie lufy?
Czy dziala jak oryginalna GW (tzn. czy celnosc w przerobionej GW jest taka sama jak w fabrycznie gwintowanej wersji)??

Pozdrawiam
Kamil

Hmm - a po co? Myślę, że to się nie skalkuluje. O ile ktokolwiek podejmie się takiej roboty. Wydaje mi się to nierealne... Strzelałem z GL i GW. Wielkich różnic celności nie zauważyłem: 4.5 mm, dobrej jakości.
Jedna wiatrówka CO2, krótka lufa GW; druga długa lufa GL.

I z jednej i z z drugiej można było celnie strzelać na 30 metrów do tarczek. Ta druga przedziurawiła na tą odległość deskę.
  • 0

budo_szeryf
  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 352 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Cytat

I z jednej i z z drugiej można było celnie strzelać na 30 metrów do tarczek.

No to zazdroszczę osiągów i wiedzy, żeby wydawać takie osądy...
Jak się strzela na małe odległości to może nie mieć to znaczenia, ale jak chce się postrzelać trochę ambitniej to niestety klapa.

Przykład:

HW40PCA - wersja GL strzelanie do tarczy na 10 m skupienie w 5 groszówkę :)

Diana 54 AirKing wersja GL po 3 tys. strzałów na 10 m skupienie 5 cm,
na 25 m skupienie A4 :evil:

Diana 54 AirKing wersja GW na 35 m powinna bić w monetę (chociaż by to był srebrny dolar :wink: )

To chyba jest zauważalna zmiana celności 8)

Pełen opis obydwu wiatrówek jest na stronie Pitera.

Cytat

Nowa lufa np. do Diany 54 - to może być koszt nawet 1000 PLN :( - Jak ktoś wspomniał na forum wiatrówkowym). Co do przeróbek to można mieć tylko nadzieję, że będzie taka możliwość po zmianie ustawy pierwszego stycznia.

Może Piter coś napisze o tym??
  • 0

budo_keldorn
  • Użytkownik
  • 2 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

No jasne, że się da. W wiatrówkah łamanych bez problemu, a w takich z lufą stałą, to się samemu nie da, ale trzeba dać rusznikarzowi, co trochę więcej kosztuje. Po 1 stycznia napewno wszystko stanieje, bo będzie do tego nieograniczony dostęp. A różnica w celności jest niewyobrażalnie duża.
  • 0

budo_combat
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 3360 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

budo_Szeryf napisał

Jak się strzela na małe odległości to może nie mieć to znaczenia, ale jak chce się postrzelać trochę ambitniej to niestety klapa.

Opisałem jak strzelałem. Nie interesują mnie większe odległości i większa celność. Broń krótka - amerykański Crossman PELLET GUN model 38 T, 6 strzałowy, rewolwerowy, GW.

Tarcza 19 x 19 cm. Obszar celnego trafienia: 15.5 cm.

GL: nie wiem jaki model, poprawka: to był 5.5 mm.
  • 0

budo_szeryf
  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 352 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Combat.

No to wszystko jasne :) Każdy ma inne wymagania.
Ja strzelam tylko do sportowych tarcz i figurek na 10, 25, 30m. Dlatego celność i powtarzalność jest dla mnie najważniejsza :wink:
  • 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 2

0 użytkowników, 2 gości, 0 anonimowych

Ikona FaceBook

10 następnych tematów

Plany treningowe i dietetyczne

Forum: 2002 : 2003 : 2004 : 2005 : 2006 : 2007 : 2008 : 2009 : 2010 : 2011 : 2012 : 2013 : 2014 : 2015 : 2016 : 2017 : 2018 : 2019 : 2020 : 2021 : 2022 : 2023 : 2024 : 2025