Zużywanie stawów.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
'Panowie! wyscie mi doszczetnie staw zuzyli!"
Napisano Ponad rok temu
kurde.. pierwsze slysze by sie stawy zuzywaly!
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
To proste. Jak cwiczysz raz na tydzien, turystycznie, to zwykle kontuzji sie nie nabawisz, bo i nie obciazasz ani stawow, ani miesni, tylko robisz taka sympatyczna gimnastyke.
Jak cwiczysz codziennie i jedziesz na granicy wytrzymalosci sciegien, to masz proporcjonalnie wieksze prawdowpodobienstwo kontuzji, nie? Wystaczy chwila nieuwagi i bum, po herbacie.
Oddzielna sprawa, to genetyczne uwarunkowanie, jedni sa bardziej podatni na kontuzje, inni mniej.
Napisano Ponad rok temu
A ja jeszcze nigdy nie mialem zadnej kontuzji , bo cwicze z wyobraznia.
Napisano Ponad rok temu
A ja jeszcze nigdy nie mialem zadnej kontuzji , bo cwicze z wyobraznia.
rozumiem medytacyjne aikido-Zen
Napisano Ponad rok temu
trzeba dbac o sobie, albo cwiczyc rekreacyjnie ..i dozyc starosci w pelnym zdrowiu.
Napisano Ponad rok temu
Ale zużywają się powierzchnie stawowe i robią się luzy. Wystarczy popatrzeć na szkielet sportowca zmarłego po 50-tce. :wink:na pewnym poziomi naturanel jest ,ze miescnie ,stawy, sciegan sie nadwyreza.. ale sie nie zuzywaja..
trzeba dbac o sobie, albo cwiczyc rekreacyjnie ..i dozyc starosci w pelnym zdrowiu.
Napisano Ponad rok temu
Wystarczy popatrzeć na szkielet sportowca zmarłego po 50-tce. :wink:
Ale dlugo zyl hohohooo 8O
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Wystarczy źle stawiac nogi podczas normalnego chodzenia i juz moga byc kłopoty - stad np. nazwa "chód listonosza" - ale jak wiadomo przedstawiciele tego zawodu duzo maszerują.
W pewnym momencie ćwiczenia miałem bardzo duze problemy z kręgosłupem i kolanami - po wprowdzeniu pewnych zmian (np. rezygnacji z shikko :wink: ) objawy te ustapiły.
Z drugiej strony ciało ludzkie ma bardzo duze mozliwości przystosowania się - przykładem niech tu bedzie reakcja nadgarstków osób poczatkujących i zaawansowanych np. na nikkyo - co wcale nie musi oznaczać, ze maja zepsute nadgarstki - s one po prostu troche inne :wink: .
wniosek jeden - cały czas nalezy kontrolować to co sie robi i jak to działa na nasze ciało - nic na siłe.
Pancer
Napisano Ponad rok temu
8) stawy biodrowe........ na naprzyklad przez robienie zle twardych padow mozna nabawic sie urazu stawow biodrowych...... co zpewnoscia pogarsza i przeszkadza w wykonywaniu technik.......
Ja kiedyś chyba własnie przez pady (a mam taki stopień ) sobie tak porąbałem bioderko ze przez pól roku leczyłem (oczywiście chodziłem na treningi ) a na ostatnim stażu nawet nie potrafiłem wykonac dobrze kokyu nage a zjadłem mase tabletek przeciw bólowych. A wiecie jaki z tego morał? Lepiej nie ćwiczyć troche niż mieć kontuzje przez długi czas... No ale ja jestem "inny" :wink:
Napisano Ponad rok temu
moge jedynie narzekac na straszny byl przy rozciaganiu niestety a moze naszczescie przechodzi gdy mam przerwe w treningach:P
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Musisz w jakiej pakerni znalesc taka maszyne, co ma rure, wkladasz reke do rury zgieta w lokciu pod katem 90 stopni, na koncu tej rury jest raczka, chwytasz ja i kreciesz w prawo i lewo na oporze(ktory mozesz regulowac.) Po miesiacu czy dwoch takich cwiczen powinno byc lepiej.
Inne cwiczenia to rozciaganie miesni przeramienia i bicepsa(a co za tym idzie wszystkich przyczepow w lokciu) Lepiej zeby ci to robil jakis dobry massoterapeuta, ale i ci od rehabilitacji sportowej tez powinni znac ta technike.
Boli cie przy shihonadze?
Pompki mozesz robic? przepraszam za tak smiale pomysly ze uzylem liczbe mnog, ...sprobuj zrobic JEDNA pompke zeby zobaczyc czy boli :wink:
Napisano Ponad rok temu
Opaski są różne, różniste począwszy od normalnej lekko ściskającej opaski poprzez opaski z rzepami bardziej unieruchamiające aż do wymyślnych urządzeń gdzie ustawiasz sobie kąt do jakiego ma się zgiąć staw , ale patrząc na to jak dokazywałeś ostatnio na zajęciach to myślę że nic ci nie jest potrzebne. , no chyba że dobry trening :wink:
Tak apropo, też mam problem z łokciem od pamiętnych zajęć na Gwardii, które prowadził ten mały nawiedzony amerykaniec z aikijutsu.
I bądź tu człowieku grzeczny dla przedstawicieli kultury, która liczy niecałe 500 lat :wink: .....
Pancer
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Aikido jako kata???
- Ponad rok temu
-
Obóz w Czaplinku???
- Ponad rok temu
-
Sprawozdanie ze stazy Koryu
- Ponad rok temu
-
W czym konkretnie Aikido może być przydatne dla fightera?
- Ponad rok temu
-
Smaili jest na obozie kendo...
- Ponad rok temu
-
MIECZE W ŁODZI
- Ponad rok temu
-
Aikido w Bydgoszczy!
- Ponad rok temu
-
Dla fanow Stefka