BK&T CU 7" kontra CS SRK - co wybrać?
Napisano Ponad rok temu
Nóż będzie używany w lesie, na działce, pod namiotem, itp. - pociąć drewno na ognisko, pokroić karczek na grilla, a czasem plasterek pomidora tez bym chiał ukroić.
Praktycznie już zdecydowałem się na SRK, ale z drugiej strony podoba mi się BKT bo jest dłuższe, większe i cieższe (o 50%!!!) - szukam dużego kawałka stali - ale obawiam się że są to zalety tylko dla zastosowań "karczowniczo-rąbalskich", a plasterkowanie może być problemem.
I jak się ma Carbon V do 0170-6C (cena noży podobna - więc pewnie podobne do siebie)?
A i jeszcze jaka ostrzałka do tego (rozważam tylko kieszonkowe): Lansky (prętowe bądź X) czy Gatco Tri-Seps?
Pozdrawiam
P.S. Oczywiście nie omieszkam wspomnieć że moje zainteresowanie nożami zostało rozbudzone (bo drzemało we mnie zawsze ) przez forum: poklon NOŻE - magia stali poklon - wielkie dzięki dla moderatorów i użytkowników :peace:
Napisano Ponad rok temu
SRK ma jednaj łuczek ostrza a u BK tego nie widzę. Jak jest łuczek, to ostrze tnie zazwyczaj dużo lepiej od podobnego bez łuku. Lepiej też się wtedy ciosa. Nie miałem problemu aby SRK zrobić jakieś ognisko itp. Zaletą SRK jest właśnie jego niska waga, przy czym sprawdza się doskonale jako nóż do ciosania, rąbania i cięcia w lesie. Moje zdanie - jak dużo chodzisz - będziesz zadowolony, bo nożyk nie ciąży za mocno. Pojechałem kiedyś w wysokie góry z nożem ważącym 470 gram (570g z pochwą) ... i po powrocie kupiłem na takie między innymi okazje 250 gramowego SRK (370g z pochwą).
Co do ostrzałek ...
TriSeps'a ceramicznego mam i uważam, iż nadaje się on tylko do podostrzania noży ... i to tych mniejszych. Przy większych modelach wogóle nie potrafiłem się nim posługiwać ...
SRK nie wejdzie Ci do każdej ostrzałki typu V lub X. Kupując musisz przymierzyć albo spytać o rozstaw.
Ale ostrzałki kieszonkowe z założenia służą do podostrzania noży w terenie ...
Jak nóż mocniej stępisz, to bez większej ostrzałki się nie obędzie.
A jak bedziesz chciał tu zaoszczędzić, to można sobie nożyk skrzywdzić.
Dobra ostrzałka + coś dobrego ale małego w teren to komplet jaki trzeba sobie wrzucić w plany zakupowe decydując się na porządny nóż.
Pozdrawiam
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
W związku z w/w uwagami i wcześniejszym analizom zrobię tak: na początek SRK, a potem BK&T 9" - i będzie cool 8) .
Pozdrawiam
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
CO JEST?!?
- Ponad rok temu
-
Spyderco Tri Angle Sharpener
- Ponad rok temu
-
S&W FL2