Spyderco Tri Angle Sharpener
Napisano Ponad rok temu
A jak jeszcze sobie przypomne, ile czasu spedzilem przy przeprofilowaniu monochroma ostatnio na medium... To sie serio zastanawiam, czy by nie zaszalec, zwlaszcza, jak mi sie noze zaczynaja po chacie kocic
Ale z powrotem do tematu - Fiodor, co z tym raportem i fotkami?
8)
Napisano Ponad rok temu
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
Napisano Ponad rok temu
TriAngle rządzi.
Na pręty podczas ostrzenia pluję i wycieram chusteczką
Właśnie wróciłem z obozu gdzie założyłem punkt ostrzenia i doprowadziłem do porządku kilkanaście kompletnie tępych, przeważnie nigdy nie ostrych, noży... Reklamacje były, że się pociachano.
Ale jakbym miał diamenty... Byłoby o parę godzin mniej. Myślę o nich poważnie.
Pozdr
Mithr
Też się nad tym zastanawiam. Bo nieźle zjechaną klinge wyprowadzić na normalnych prętach to jest cięzko.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Vince,Dla wszystkich, ktorzy nie mieli jeszcze w rekach tej ostrzalki, napisalem recenzje sprzetu
to chyba jakas pomylka? Chodzilo Ci o prostodle do podstawy ostrzalki (podloza)?prostopadle do ceramiki, to mozesz co najwyzej stepic ostrze :?Ważne jest, aby ostrze zawsze było prostopadle nachylone do ceramiki.
Napisano Ponad rok temu
Vince,Dla wszystkich, ktorzy nie mieli jeszcze w rekach tej ostrzalki, napisalem recenzje sprzetu
to chyba jakas pomylka? Chodzilo Ci o prostodle do podstawy ostrzalki (podloza)?prostopadle do ceramiki, to mozesz co najwyzej stepic ostrze :?Ważne jest, aby ostrze zawsze było prostopadle nachylone do ceramiki.
Dokładnie to trzeba prowadzić ostrze tak aby styczna była prostopadła do ceramiki
Napisano Ponad rok temu
Dokładnie to trzeba prowadzić ostrze tak aby styczna była prostopadła do ceramiki
dokladnie tak! Dzieki mapet, wlasnie tego jednego slowa mi brakowalo
*poprawia tekst*
Napisano Ponad rok temu
Bo nic tu nie kumam - jaka styczna ma byc prostopadla??
Jak ma byc styczna to chyba do jakiejs powierzchni z tego co mnie w szkole uczyli
KKamiLL
Napisano Ponad rok temu
Czy wy tez macie tak jak ja?
Jak ostrze na bialych pretach, na plaskiej powierzchni to w sumie ostrze nie dotyka srodka tylko sunie po obu krawedziach bo sa... wypukle 8O
Napisano Ponad rok temu
A wlasnie...
Jak ostrze na bialych pretach, na plaskiej powierzchni to w sumie ostrze nie dotyka srodka tylko sunie po obu krawedziach bo sa... wypukle 8O
u mnie to zalezy na ktorej z trzech plaszczyzn ostrze.
Ale to juz kwesita wykonania samych pretow a nie sposobu ostrzenia.
KKamiLL
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Macie.A wlasnie...
Napisano Ponad rok temu
Jak sie wyznacza styczna w ostrzu???
Bo nic tu nie kumam - jaka styczna ma byc prostopadla??
Jak ma byc styczna to chyba do jakiejs powierzchni z tego co mnie w szkole uczyli
KKamiLL
Styczna oczywiście do krawędzi tnącej. Chodzi głównie o brzuch ostrza. Bo styczna do prostej to ta prosta. Chodzi o to aby w miejscu gdzie nóz ma brzuch trochę zmieniać kąt tak aby styczna do okregu/brzucha ostza była prostopadła do preta.
Napisano Ponad rok temu
Styczna oczywiście do krawędzi tnącej. Chodzi głównie o brzuch ostrza. Bo styczna do prostej to ta prosta. Chodzi o to aby w miejscu gdzie nóz ma brzuch trochę zmieniać kąt tak aby styczna do okregu/brzucha ostza była prostopadła do preta.
to jesli juz mamy byc precyzyjni to rozumiem ze chodzi Ci o brzuch ostrza.
Bo krawedz to prosta - wiec jak sam zauwazyles styczna do prostej to ta prosta.
Ale ciagle mam wrazenie ze chodzi o to zeby ta styczna (jesli juz nasze ostrze ma brzuch a'la convex) byla rownolegla do preta.
Zeby bylo dokladnie to chodzi mi o os wzdluzna preta.
Rozumiemy sie??
KKamiLL
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Mam wrażenie że zaplątujemy się niebezpiecznie. Pręty sa prostopadle do gleby. Nóz ma być równoległy do gleby. Jak dojeżdzasz do brzucha ostrza to podnosisz tył noża tak aby styczna do brzucha była równoległa do gleby/ prostopadła do preta. Uffffff
no teraz wszystko jasne i przy pewnych zaokragleniach (ew. przy uzyciu skrotow myslowych) sie wszystko zgadza, bo faktycznie sie zaplatalismy.
Tyle ze trzeba bylo tak od razu to by nie bylo zamieszania :-)
KKamiLL
PS. grunt ze kazdy i tak wie jak nalezy ostrzyc na trianglu (przynajmniej kazdy kto ma)
Napisano Ponad rok temu
rysunek wykonany na szybko w paincie wiec wybaczcie brak cieniowania
Napisano Ponad rok temu
gdyby jeszcze ktos nie wiedzial o co sie rozchodzi:
rysunek wykonany na szybko w paincie wiec wybaczcie brak cieniowania
trzeba bylo ustalic na poczatku ze rozpatrujemy problem w widoku rzutu na plaszczyzne pionowa przechodzaca przez krawedz wspolna polplaszczyzn wyznaczanych przez powierzchnie (wewnetrzne) pretow
KKamiLL
PS. co to za model busse na tym rysunku ??
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
S&W FL2
- Ponad rok temu
-
Fighter a nóż do samoobrony.
- Ponad rok temu
-
Cos dla milosnikow obusiecznych ostrzy
- Ponad rok temu