Mity aikido - zdziwienia, rozczarowania, odkrycia
Napisano Ponad rok temu
Wchodzi się na stronę ricsona przez [link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Aczkolwiek, posiadam dystans do tego co robie, moze dlatego ze mnie na treningach regularnie tluka, co znakomicie zapobiega rozmaitym przegieciom. Rozwija tez wyczucie, doskonaly zmysl obserwacji i zdrowy rozsadek.
Wazna sprawa, zdrowy rozsadek.
Napisano Ponad rok temu
W tej książce chodziło o obieg energii w organiźmie.
Co o tym myślicie?
Jakiej energii? Co to jest dokladnie?
Wiesz, czasem w ksiazkach pisza rozne bzdury, wazne zeby sie dobrze sprzedawala,nie? Wydawanie ksiazki, to przede wszystkim dzialanie ekonomiczne skierowane na to zeby przyniosla zysk w dzwieczacej monecie
Jacy to aikidocy opowiadaja o tej slynnej "energii", moze nazwiska? Widac jakies efekty tej "energii" po nich?
Napisano Ponad rok temu
fajna sprawa
długo się nad tym zastanawiałem, ale do wniosków doszedłem dopiero kiedy zająłem się bjj
Dla mnie ki to pewnien rodzja doświadczenia, które pozwala wykonwać techniki na luzie i bez siły, jeste to też takie doświadczenie, które podpowiada jaką techniką chce cie przeciwnik załatwić. Jest to takie fajne podświadome uczucie.
A w takie ki jaką operowali rycerze Jedi to napewno nie wierze.
ale to temat rzeka
Napisano Ponad rok temu
...jezeli wiec powiemy, ze ki jest drzemiaca sila, ktora wypelnia cialo czlowieka, to owego sformuolwania nie nalezy rozumiec jako wynajdywanie nowego rodzaju energii i w ogole jako sfrmulowania ontologicznego. ki jest przejawem psychofizycznej jednosci czlowieka a nie czyms fizycznym czy duchowym. ki oznacza w przyblizeniu tyle: 'myslenie jest procesem, ruch jest procesem. idealne zharmonizowanie psychiki i ciala nadaje jednak inna jakosc mysleniu, jak i ruchowi'. i ki jest sila w tym sensie, ze przejawia sie jako zaskakujaca, niezwykla mozliwosc dzialania.[...] przy tym jednak niezwyklosc ki nie jest trickiem ani iluzja czy oszustwem. jest to zbior wielu drobnych szczegolow technicznych wywierajacych laczne wrazenie nadzwyczajnej 'niepojetej' sprawnosci
Napisano Ponad rok temu
Uzdrawiające ćwiczenia chińskie
Qigong
ps.to ta książka o której pisałem
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Warto się zapoznać, ze sposobem patrzenia na Aikido poprzez inne systemy, jak przeczytacie to skrobnijcie co o tym myślicie.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Jestem ciekaw waszych rozwianych złudzeń i mitów nt aikido, Dla mnie np. po obejrzeniu zdjęć ze stażu z Francji szczególnie rzuca się mit o małych zwinnych ludziach
Mam wrażenie , że mało uważnie przeglądałeś te fotki, zatem podpowiem
-fotka nr 2 P Salvadego sensei, mniejszy od ciebie
- fotka nr 9 P Matoian sensei dużo mniejszy od ciebie
-liczne kobiety, bez komentarza
-niektórzy uczestnicy z Polszy , również lekkie wagi,
To tylko przykład jeśli chodzi o wagę , co do zwinności nie będę cie urabiał, musiałbyś sam sprawdzić, więc bez niepotrzebnej ... paniki
Po cos kurna sa te kategorie wagowe w innych sportach walki i niektórych SW
po co ? naprzykład po to by np. Maniek i Bagi nie startowali w jednej konkurencji wagowej i wywozili dwa złota a nie jedno ( to dygresja z innego podwórka, bo w naszym zawodów brak)
Użytkownicy przeglądający ten temat: 0
0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Aikido i SW w komentarzu TV
- Ponad rok temu
-
Krótka relacja ze stazu w Lesneven...
- Ponad rok temu
-
Ulubiony uczen
- Ponad rok temu