Nóż (neck) codziennego użytku
Napisano Ponad rok temu
Mam do was wielką prośbę, od tygodnia wertuje sklepy internetowe, guns.com.pl, adresy producentów i to forum w celu znalezienia odpowiedniego dla mnie noża. Przyznam, że z jednej strony trochę mi się pewne sprawy poukładały, ale w sumie to już sam nie wiem za co się chwytać, no i ciągle nie znalazłem spełniającego wszystkie kryteria noża.
Obmyśliłem sobie taki o to nóż:
1. neck, taki by można było go nosić na codzień z tyłu spodni przy pasku.
2. ostrze typu combo – uprawiam wspinaczkę i dobre ostrze, które w mig poradzi sobie z taśmą czy liną jest mile w tym sporcie widziane.
3. oprócz tego chciałbym by długo trzymał ostrość, a przez to nadawał się do wyjazdów w skały, gdzie czasami trzeba zastrugać jakiś patyk, wypatroszyć rybkę stąd w grę wchodzi pewnie przynajmniej stal AUS 8 czy nawet ATS 34 lub 154CM
4. no i też dla mnie ważne, aby bez problemu można nim było dokręcić, odkręcić śrubkę w kompie bez obawy o wykruszenie/wygięcie ostrza.
5. no i cena chciałem się zmieścić w 250 zl. Co jak patrzę po ofertach sklepów jest trudne.
No i przyznam, że tracę nadzieję by w tej sumie znaleźć coś, co by spełniało te wymogi, przeważnie te które mi odpowiadały odpadały przy kwestii stali, nie tyle nawet ceny, no ale nie znam tak dobrze rynku jak wy, więc ludzie plissss pomóżcie jaki nóż wybrać???
Pozdrawiam,
Kret
Napisano Ponad rok temu
spuud
pozdrawia
Napisano Ponad rok temu
hmm...skoro zakladasz..ze..bedziesz go nosil na pasku to czemu ma to byc neck?....mysle ze twoje wymagania spelnilby np. BM Nimravus Cub....tylko kwestia ceny....
spuud
pozdrawia
Neck dlatego, że w skałach wolałbym mieć go na szyji pod koszulką niż przy uprzęży, no ale może nie jest to z mej strony najlepszy pomysł, tak sobie myślę teraz, bo z dobyciem problemu by nie było, a z włożeniem do pochwy z powrotem juz mógłby być.
Ten który polecasz jest niezły, tylko no właśnie, cena o 200 za dużo. Może jest jednak coś tańszego?
Ale dzięki za propozycje.
Kret
Napisano Ponad rok temu
spuud
pozdrawia
ps
wez pod uwage...ze "cena sugerowana producenta" jest zazwyczaj znacznie wyzsza od sklepowej
Napisano Ponad rok temu
Dzięki Spuud
Zdrówka,
Kret
Napisano Ponad rok temu
spuud
pozdrawia
ps
niestety porzadna stal troche kosztuje...
Napisano Ponad rok temu
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
spuud
pozdrawia
Napisano Ponad rok temu
[url]http://www.bestknives.com/sogm43mintsu.html
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
No i gwizdek wbudowany w pochwe od noza ,moglby sie przydac gdybys sie zagubil w gorach kidd'n of coz
Pozdrawiam
Napisano Ponad rok temu
spuud
pozdrawia
Napisano Ponad rok temu
Coś do wkręcania śrubek i noszenia w góry, na codzień itp.:
Małe są i lekkie ale radzą sobie doskonale z każdą śrubką.
A na dobry nóż radzę dozbierać.
Za dostępne pieniążki masz też kilka składaków Cold Steela ( [link widoczny dla zalogowanych Użytkowników] ). Część modeli jest z ostrzami częściowo lub całkowicie ząbkowanymi. Ja używam od kilku lat modelu Voyager 29LC z 4" głownią ale plain i do cięcia jest OK. Nie zamęczałem go ekstremalnie ale przy normalnym używaniu spisuje się nieźle u mnie i u kilku znajomych.
Pozdrawiam
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
spuud
pozdrawia
Napisano Ponad rok temu
Dziękuje wszystkim z pomoc, troche mi się rozjaśniło. Tak więc nie możliwym jest, jak widzę, zakup noża o takich parametrzach za 250 zl.
Na razie zakupie foldera BM 824 MINI-ASCENT II, a pozniej przyjdzie czas na cos wiekszego.
Jeszcze raz wielkie dzieki.
A zapytam jeszcze czy robiliscie może zakupy w alert.com.pl mają spora ofertę i w miarę ceny.
Napisano Ponad rok temu
do odkręcania śrubek służy śrubokręt.
A tak w ogóle, to miłego cięcia i oby nóż przydawał Ci się, ale nigdy nie był Naprawdę Potrzebny
Pozdrawiam,
AdamD
Napisano Ponad rok temu
A zapytam jeszcze czy robiliscie może zakupy w alert.com.pl mają spora ofertę i w miarę ceny.
Owszem, ale osobiscie w sklepie. Jesli chodzi Ci o zakupy "na odleglosc" to nic na ten temat nie moge powiedziec. Polecam jednak wizyte "na zywo". Jest okazja popatrzec, pomacac i (jak sie trafi na takiego goscia jak bywalcy tego forum) przegadac godzinke na bardzo interesujace nas tematy.
Napisano Ponad rok temu
Tatoine
Napisano Ponad rok temu
Microtool'e proponowałem kupić jako uzupełnienie noża .... to chyba logiczne, że tym nic się ciąć nie da (no może UtilyKey'em troszkę się da ...). Lekkie, więc noszeniem się nikt nie zmęczy a nie będzie korciło, żeby czubkiem noża jakieś śrubki męczyć. A i uszczypnąć można albo dokręcić ... coś tam czasem. Komplet nóż + jakiś microtool lub większy-tool to doskonały duet do różnorodnych prac, napraw itp.
Pozdrawiam
Guest_budo_HUB_*
Napisano Ponad rok temu
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Gerber Ridge
- Ponad rok temu
-
Pudełka
- Ponad rok temu