belki na pasie
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Jeszcze pół biedy,jak w danym systemie belki występują tylko przy danach.W kyokushin na przykład,gdzie połowa stopni uczniowskich to pasy z belkami-są one koniecznością i tego się przestrzega.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
ju jitsu nie ma belek na czarnych pasach gdyz oprócz nich dany oznacza sie kolorymi pasami np.czerwono-białe itp istny show
Sa w jj belki na czarnych pasach niektorzy nawet na bialo czerwonych przyczepiaja jeszcze dodatkowo belki
Nawet tak jak ma PAJ np
1-2 czarny z belkami
3-4 bialo niebieski
od piatego bialo czerwone
ostatni czerwony
stosowane jest zamiennie z czarnymi i belkami.
A rozne organizacje maja roznie oznaczone.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
W paj żadko używaja belek na psach.Ale wstyd wspominac o tych róznych kolorach gdyz to wywołuje pośmiewisko .równiez to,że liczba naszywek na judodze przekracza wszelkie nowrmy przyzwoitości.Przyszywają na nogawkach,ramieniach po bokach spodni no wszędzie jeden wielki cyrk dla mnie to karykatura skromności ale takie już mamy ju itsu poprosto ucywilizowane ,gdzie więcej w nim elementów europesjko-amerykańskich niz japońskich, a szkoda.
Bo to nie jest ju-jitsu japonskie - a tylko na podwalinach japonskiego a PAJ przejela mode z JJ angielskiego. Zreszta moda ubierania nie zalezy od stylu a od organizacji do ktorej sie nalezy i od samej osoby. Druga sprawa jesli to mialby byc tylko stroj na gale to ok gorzej jak jest uzywany do codziennego cwiczenia.
Zreszta to nic rozance z krzyzem na kimonach tez juz widzialem
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Nie no masz racje Robert Clark to anglik ,ale jego dzudoga wygląda sktomnie ,a cos mi sie zdajez,ze Pan Sikora ze sztabem swoich shihanów przesadza z lekka.
Program technicznyClarka nie ma nic wspolnego z programem technicznym PAJ choc kiedys PAJ miala przedstawicielstwo WJJKO ale stroje w PAJ w wiekszosci pozostaly takie same.
W angli tez jest tak zabawnie i co lepsze na seminarium wymagany jest stroj organizacyjny (poniewaz trzeba go wykupic )
Ale fakt ze mimo to tam sa skromniejsze. Druga sprawa uzywane sa kolory biale lub bialo granatowe a tylko ludzie dodatkowo robiacy kobudo uzywaja czerwieni. A PAJ uzywa prawie wylacznie czerwieni
Clark moze sobie pozwolic na nie uzywanie takiej ilosci gadzetow ale od innych zawsze wymagal .
Urzedy tezz lubia jak jest cos z pompa robione i na to znajda sie sponsorzy o ktorych inaczej ciezko. A ze to smiesznie wyglada nieraz - no coz - mi sie to nie podoba ale niektorzy za tym przepadaja i to jest sprawa gustu tak jak i kimona BJJ i ich naszywki.
Ja uwazam zze reklamowanie czegos za darmo to glupota a inni duzzo placa aby sobie przyczepic reklame jakiejs firmy ktora im za t opowinna zaplacic
Napisano Ponad rok temu
Gizmo
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Gość był z Krakowa trenował u shihana Zenona Leszkiewicza ale mogłem pomylić nazwisko nie jestem pewien on ćwiczył hakko-ryu lub okuyama-ryu używał obu nazw.
Jesli od Zenka to Okuyama-Ryu
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
KTOKOLWIEK WIDZIAŁ KTOKOLWIEK WIE...
- Ponad rok temu
-
chełm?????
- Ponad rok temu
-
Tanie rekawice