A nawet dwa :-)
Zacznijmy od poczatku.
Moim pierwszym nozem byl czarny scyzoryk, ktory zakupilem na wyjezdzie letnim w Ciechocinku. Dodam, ze do dzis mam po nim blizne :twisted:
Pozniej, czyli gdy mialem jakies 10 lat dostalem od dziadka marynarza, noz Winnetou :wink: Ostatnio wygrzebalem go z szuflady i zaczalem ogladac. Jak na wg. moich szcunkow 20 letni noz - wyglada calkiem dobrze. Ostrze w ogole nie tnie, ale to kwestia paru dni.
Wybralem sie wczoraj do dziadka, wypytac co to za maszyna. Na to dziadek wyciaga drugi model, ktory takze' przywiozl z USA i zaczynamy ogladac.
Noze sa w stanie dobrym. Mimo, ze czesto uzywane ( ciecie papy, puszek, sznurkow - w koncu dziadek bosman ). DZiadka troche bardziej zadbany, z lepsza pochwa. Niestety napisy na ostrzu - starte.
Ogladam dalej i nabieram podejrzen. One zbyt dobrze trzymaja sie dloni, sa dobrze pomyslane. Zdziwienie maluje sie na mojej twarzy, gdy dowiaduje sie, ze dziadek przywiozl je w.. ok. 1962 roku 8O
Z tylu pochwy odnajduje napis - made in Germany.. i napis.. PUMA :-)
wof!
Z jakiej stali sa zrobione, jakie to dokladnie modele - nie wiem.
W kazdym razie jeden z nich jest blizniaczo podobny do tego:
Jedyna roznica to dosc gesta 5mm pilkana ostrzu tuz przy 'gardzie'.
Drugi model rozni sie ponadto mniejsza talia.
Jezeli jestescie w stanie pomoc mi jakas stronke ze starymi modelami PUMY, to bede BARDZO zobowiazany.
Moze i Wy przeszukajcie swoje piwnice - ciekawe rzeczy mozna trafic :-)
Pozdrawiam i lece ostrzyc
BTW - na [link widoczny dla zalogowanych Użytkowników] Puma Hunters Pal - czyli prawie moj - kosztuje $250 :-) [/i]
No to mam fajny nozyk :)
Rozpoczęty przez , Ponad rok temu
Brak odpowiedzi do tego tematu
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Prostowanie głowni noża
- Ponad rok temu
-
Amphibian MA/SW BC
- Ponad rok temu