ranking -najgorsze filmy o MA
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
"Hong Gil Dong karate mistrz"
"Karatecy z kanionu Żółtej Rzeki"
więcej nie pamiętam, ale te, ze wskazaniem na pierwszy na trwałe wryły mi się w pamięć. Myślę, że w kategorii gniotów, znalazły by się w czołówce.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
moja kultowa seria "amerykanski ninja" gdzie sa ninje biale czarne czerwone a nawet rozowe:) Dudikoff tez zawsze dobrze dawal rade:)
wczoraj ogladalem "amerykanski ninja V" nie bylo rozowych ale za to byly zielone ninja :wink:
Napisano Ponad rok temu
Czy moze ogladal ktos z was "TC 2000" z Billy'm Blanks'em i Bolo Yeung'iem? Jezeli tak, to wspolczuje ... jezeli nie - to powinniescie sie cieszyc. Gra aktorow to poziom van dammowskich serii (a nawet ponizej), kopniecia osiagnely szybkosc pomiedzy zolwia a slimaka... (nie liczac Bolo, on uzywal glownie rak). No i jeszcze nikt nie wspomnial o baaardzo realistycznym "przyczajony tygrys/ukryty smok" :wink:
Z fajnieszych filmow, ktore widzialem bardzo mi sie podobal "król kickboxerów", troche przesadzony, ale zapadl mi dobrze w pamiec na pewno nie jako szmira
pzdr CarpeDIem
Napisano Ponad rok temu
Nie rozumiem czy film żeby był dobry musi być realistyczny? :roll:
Napisano Ponad rok temu
Może nikt nie wspomniał o "Przyczajonym tygrysie, ukrytym smoku" bo to bardzo dobry film 8) To jeden z moich ulubionych filmów...
Nie rozumiem czy film żeby był dobry musi być realistyczny? :roll:
Ooo, to przepraszam bardzo, na pewno nie chcialem nikogo obrazac :wink: , ale mnie osobiscie denerwuje takie latanie na filmie... w sumie o Matrixie dwojce tez nie mam najlepszego zdania. Wszystko jest dobre w odpowiednich proporcjach (sa wyjatki ktore potwierdzaja regule, ale pozycji "Przyczajony tygrys, ukryty smok" do nich nie zaliczam)
pzdr CarpeDIem
Napisano Ponad rok temu
Fajny tez jest ''Bez odwrotu 2 '' lub inny tytuł ''Szalejący piorun '' -tez Loren A.,jest tez milutka blondynka Cynthia Rothrock i chyba pierwszy występ na ekranie Matthasa Huessa(chyba tak to się pisze) :-)
Było jeszcze kilka fajnych filmikow ,obecnie podoba mi sie Jackie Chan i od niedawna Jet Li
a kicz to wszystkie filmy pod nazwą ''Dragon'' Wilson ,.David Carradine i tym podobne wynalazki
Napisano Ponad rok temu
moja kultowa seria "amerykanski ninja" gdzie sa ninje biale czarne czerwone a nawet rozowe:) Dudikoff tez zawsze dobrze dawal rade:)
Yeah - ten film zajął honorowe miejsce na liście najcieńszych filmów...
Najlepsza była scena jak "ninja" nieporadnie okładali kijami herosa na plaży...
Aktorów wzięli spod budki z piwem chyba ...
Napisano Ponad rok temu
Yeah - te filmy zajęły honorowe miejsce na liście najcieńszych
Najlepsza była scena w jednej z części, jak "ninja" nieporadnie okładali kijami herosa na plaży...
Aktorów wzięli spod budki z piwem chyba ...
Napisano Ponad rok temu
Dla mnie najlepsze jest "Karate po polsku". Jest wszystko: sceny walki , półświatek przestępczy (vide Zbigniew Buczkowski), wątek romantyczny (tzn. momenty - z udziałem młodej wówczas Doroty Kamińskiej).
Napisano Ponad rok temu
zreszta TV4 od jakiegos czasu prezentuje chyba wsztstkie filmy z tego zakresu. Jeszcze do filmow z zakresu ninja fhight nie doszli - al wszystko przed nami
Napisano Ponad rok temu
a ja te filmy po prostu uwielbiam maja swoj chory klimat... naprawde pelen czadPo cholere sypac tytulami skoro 99% hong-kongskich filmow SW jest niedoogladniecia...
Napisano Ponad rok temu
Mój ulubiony badziew to pierwszy film z van damem chyba, nie pamietam tytulu bo to dawno ogladalem ale chodzi o to ze jakiegos goscia uczy walki duch bruca lee, i pod koniec filmu trzaska wszystkich.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Chyba pierwszy film w ktorym gra Van damme ,fajny filmik i spoko sceny walk oraz niezawodny niesmiertelny Bruce :-)
Napisano Ponad rok temu
hmm Killka dni temui na TV4 " Duchy Chin" cz. 2 - wlos sie jeżyl.
zreszta TV4 od jakiegos czasu prezentuje chyba wsztstkie filmy z tego zakresu. Jeszcze do filmow z zakresu ninja fhight nie doszli - al wszystko przed nami
BTW film ten funkcjonuje takze jako "Chinskie duchy".
Zaraz, chwila, nalezy najpierw porozumiec sie co do tego, co tak naprawde jest "zlym filmem MA".
Problem z azjatyckimi filmami polega po pierwsze na tym, ze z reguly sa to produkcje niskobudzetowe (nie mowie tu o "The Hero" i podobnych, rzecz jasna), ktore sila rzeczy nie beda mialy dobrych efektow specjalnych i ktore operuja na pewnej nazwijmy to "granicy umownosci", po drugie zas sa to filmy o schematycznej akcji i sposobach jej obrazowania, co sprawia, ze ogromna role odgrywa w tych filmach konwencja oraz zasady okreslonego decorum. Mozna to lubic (ja osobiscie sto razy bardziej powazam trzy czesci "Chinskich duchow" niz wysokobudzetowe badziewia pokroju "Romeo must die" - to nic ze Jet Li... :twisted: ), a mozna tego nie cierpiec. Wydaje mi sie, ze kwalifikujac "Chinskie duchy" jako zly film, musielibysmy odrzucic caly olbrzymi gatunek, co jest, jak sie zdaje, krzywdzace.
I jeszcze jedno - gdyby nie te wyszydzane filmy, nigdy nie mielibysmy prawdopodobnie "Crouching Tiger, Hidden Dragon" ani wlasnie "The Hero".
Pozdrawiam
Napisano Ponad rok temu
Chińskie filmy mają swój specyficzny klimat, podoba mi się chiński chumor, świetne walki, jest tam wiele gatunków, ja najbardziej uwielbiam wuxia czyli filmy o dawnych chińskich bohaterach, gdzie jest dużo walk, często z wykorzystaniem wire fu :wink: Są horrory (Chińskie Duchy, chyba bardziej komedia :wink: ), filmy policyjne (Policyjna opowieść), komedie (Shaolin Soccer), fantasy (The Legend of Zu), wuxia (Iron Monkey, Dawno temu w Chinach, Hero, CTHD) itd.
Napisano Ponad rok temu
dokladnieDokładnie tak, azjatyckie filmy są poprostu inne od zachodnich i można je albo kochać albo nienawidzić :wink:
to tak jak jaJa uwielbiam filmy z Hongkongu, oglądam wszystkie jakie tylko dorwe,
Użytkownicy przeglądający ten temat: 0
0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
kunszt
- Ponad rok temu
-
BUBISHI - poszukuję książki
- Ponad rok temu
-
"Najlepsi z najlepszych 2" piątek 06.06.2003 23:05
- Ponad rok temu