Aikido Association International
Napisano Ponad rok temu
Jestem mieszkańcem Świecia i jedyny klub a właściwie jego początki w Świeciu to AAI.
Czy ktos z trenujacych aikido mógłby mi powiedziec co to za organizacja jakie ma tradycje i czy po prostu warto. po prostu inne kluby owszem sa ale w Bydgoszczy i Toruniu a to 50 km w jedną strone ze Świecia.
Pozdroweinia
Robert
Napisano Ponad rok temu
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
Troche mało aktualne, ale na początek dobre i to.
Napisano Ponad rok temu
Troche mało aktualne, ale na początek dobre i to.
Mało aktualne? Odn. przewodniczącego organizacji to zgadzam się, nie jest już nim ŚP Shihan Fumio Toyoda, a Shihan Andrew Sato, będę musiał to zmienić...
Ale reszta jest aktualna (toż to statut AAI)
Roberto: oto adres oficjalnej strony AAI:
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
Przede wszystkim tam znajdziesz informacje o tej organizacji, a jak masz jeszcze jakieś pytania, to pisz śmiało
Napisano Ponad rok temu
chodzi mi o to że tych organizacji Aikido jest duzo róznych w Polsce...i pytanie pewnie śmieszne ..czy jedne są lepsze , a drugie gorsze...?
a moze jedne są bardziej uznane a drugie mniej?
Czy samo Aikido ..techniki...filozofia ...są takie same czy inne ?
a jeśli nie to czym tak naprawdę róznią sie od siebie :
Polska Unia Aikido
Polska Federacja Aikido
Aikido Associacion International itd.
wiem że pytania należą do tych zupełnie laickich i podstawowych...ale to chyba od podstaw się własnie zaczyna..
Z góry serdecznie dziekuję za odpowiedzi
Pozdrowienia
Robert
Napisano Ponad rok temu
Mało aktualne? Odn. przewodniczącego organizacji to zgadzam się, nie jest już nim ŚP Shihan Fumio Toyoda, a Shihan Andrew Sato, będę musiał to zmienić...
No i koniecznie napisz coś o Yasuo Kobayashim sensei
Napisano Ponad rok temu
Witam
chodzi mi o to że tych organizacji Aikido jest duzo róznych w Polsce...i pytanie pewnie śmieszne ..czy jedne są lepsze , a drugie gorsze...?
AAI jest organizacją uznaną przez Hombu Dojo (certyfikaty na stopnie mistrzowskie dla członków AAI są wypisywane właśnie w Hombu Dojo). A w Hombu "szefem" jest Moriteru Ueshiba, wnuczek Morihei Ueshiby, więc "takie" aikido jest najblizsze tego pierwotnego.
Nie będę porównywał różnych organizacji, bo nie mam wystarczającego rozeznania co do innych organizacji...
Napisano Ponad rok temu
więc "takie" aikido jest najblizsze tego pierwotnego.
zdefiniuj jeszcze pojecie aikido pierwotnego rotfl
Napisano Ponad rok temu
tos mnie ubawil
Toyoda Sensei byl w Hombu - po odejsciu K. Toheia Sensei'a odszedl z nim (znaczy jego forma juz nie byla pierwotna.... )
potem ponielubil sie ze swoim Sensei'em i zalozyl swoja , niezalezna organizacje w usa ( forma musiala byc juz niesamowicie niepierwotna, rzucali sie bananami, bili rozowymi jo albo co) potem w 1983 roku przeprosil sie z Aikikai i go polubili jeszcze raz i forma stala sie pierwotna jak nie wiem co ....
Napisano Ponad rok temu
Witam
AAI jest organizacją uznaną przez Hombu Dojo (certyfikaty na stopnie mistrzowskie dla członków AAI są wypisywane właśnie w Hombu Dojo). A w Hombu "szefem" jest Moriteru Ueshiba, wnuczek Morihei Ueshiby, więc "takie" aikido jest najblizsze tego pierwotnego.
Nie będę porównywał różnych organizacji, bo nie mam wystarczającego rozeznania co do innych organizacji...
o rany, większego skrótu myślowego nie widziałem na tym forum od początku istnienia...
to tak, jakbyś powiedział, że bjj jest najbliższe pierwotnemu judo
i co a tego, że AAI jest uznana przez Hombu? Aikido Nishio też jest i nie jest to wcale aikido najbliższe Dziadkowemu. kompletnie nietrafiony argument z Twojej strony.
AAI to, z tego co się orientuje, rzetelnie prowadzone treningi, dobrze zorganizowna federacja, cylkicznie organizująca staże, posiadająca 1 lidera swojej organizacji w Polsce i jednego na świecie - niestety nie paniętam kto zastąpił senseia Toyodę, mea clupa. Ze swojej strony - polecam
Napisano Ponad rok temu
Rzeczywiście, pod względem organizacyjnym prowadzone jest to wzorowo.
S.
Napisano Ponad rok temu
Witam
o rany, większego skrótu myślowego nie widziałem na tym forum od początku istnienia...
to tak, jakbyś powiedział, że bjj jest najbliższe pierwotnemu judo
i co a tego, że AAI jest uznana przez Hombu? Aikido Nishio też jest i nie jest to wcale aikido najbliższe Dziadkowemu. kompletnie nietrafiony argument z Twojej strony.
AAI to, z tego co się orientuje, rzetelnie prowadzone treningi, dobrze zorganizowna federacja, cylkicznie organizująca staże, posiadająca 1 lidera swojej organizacji w Polsce i jednego na świecie - niestety nie paniętam kto zastąpił senseia Toyodę, mea clupa. Ze swojej strony - polecam
Ok, zgadzam się z Tobą Chciałem tylko pokazać pewne powiązanie między nauką Ueshiby i nauką w AAI.
organizacje nie maja nic wspolnego z pierwotnoscia formy, hehehehehehe
tos mnie ubawil
Toyoda Sensei byl w Hombu - po odejsciu K. Toheia Sensei'a odszedl z nim (znaczy jego forma juz nie byla pierwotna.... )
potem ponielubil sie ze swoim Sensei'em i zalozyl swoja , niezalezna organizacje w usa ( forma musiala byc juz niesamowicie niepierwotna, rzucali sie bananami, bili rozowymi jo albo co) potem w 1983 roku przeprosil sie z Aikikai i go polubili jeszcze raz i forma stala sie pierwotna jak nie wiem co ....
Cieszę się, że poprawiłem Ci humor
pozdrawiam
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
seiza
- Ponad rok temu
-
Ch. Tissier
- Ponad rok temu
-