Polskie noże Kopromed - wiecie coś więcej?
Napisano Ponad rok temu
Z braku kasy chętnie bym nabył model np. 1S, 2S, 3S, 5S - jak to się ma do jakości np.: Herbertza?
Pozdrawiam
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
Wojtek
Napisano Ponad rok temu
Ja nie leniwiec (nie w tej kwestii ), po prostu nie udało mi się znaleźć. Wpisując Kopromed (małymi, dużymi literami - różne kombinacje) w wyszukiwarkę Budo, nic ciekawego mi nie pokazało, a nie wróciłem się aż tak daleko do tematu który podałeś (lipiec 2002).Leniwce :twisted:
Dziękuję za odpowiedź - bądź co bądź byłeś jej autorem kiedyś tam :-)
A może od lipca wniknąłeś bardziej w temat i wiecz coś na teamat ich noży składanych?
Pozdrawiam
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Pozdrawiam, Aviator
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
W sumie ze wzgledu na cene.... Jest dosc umiarkowana....
Poza tym mam je wlasnie w sklepie widocznym z buira, ale nie moge sie zdecydowac na zakup
Napisano Ponad rok temu
2. Herbertz vs. KOPROMED?
To dwa pytania do specjalistoof z forum...
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Ale cena jest przystępna i z punktu widzenia posiadacza Mueli Scorpion i bliskiego obserwatora dwóch Mirage (u kumpli) twierdzę, że może zdarzają się nieudane egzemplarze, ale generalnie są to naprawdę niezłe robocze noże...
Mój Scorpion zrąbał niezliczoną ilość drzewek, strugał, podważał, parę razy znalazł się w powietrzu (w drodze do najbliższego drzewa) i w ogóle przez trzy lata był u mojego boku na każdym wyjeździe, na obozach, w Bieszczadach na prywatnej szkole przetrwania ... Mam do niego sentyment, naprawdę nigdy mnie nie zawiódł.
Ostrzenie nie należy do najłatwiejszych, ale znam dobrze Mirage-a, który po paru godzinach starań goli nie gorzej niż mój CUDA CQB-1.
Poza tym są jeszcze Muele ze stali Molibdeno-Vanadio, w których ponoć nie zdarzają się już wpadki z przechartowaniem (np Tornado, Tanto).
Ogólnie, naprawdę - kawał twardego noża.
Odwołując się do tematu przewodniego... Mnie noże Kopromedu nie leżą, wyglądają bardzo myśliwsko, materiały rękojeści przeważnie nie budzą mojego zaufania, podobnie jak wypolerowane na lustro klingi.
Z mojego punktu widzenia zdecydowanie polecam Muele, zwłaszcza, że produkuje ona również niewielkie, piękne nożyki w niezniszczalnym drewnie, świetnie wykończone i naprawdę chwytające za serce.
Pozdrawiam
Mithr
Napisano Ponad rok temu
Pozdr
Mithr
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
btw kopromed robi replikę sztyletu FS - gdzieś widziałem zdjęcia tego sztyletu produkcji Al Mar, ale nigdzie w sieci nie mogłem ich znaleść. nie wiecie kto jeszcze robi FS-y?
Kopromed robi sztylet podobny do FS, ale nie jest to replika. Miałem okazje troche się pobawić tym sztyletem - takiego szmelcu jeszcze nie widziałem. Cały wykonany jest z metalu, który przypomina zwykłe żelazo na gwożdzie i śruby. Jest tak miękki, że można go wyginać gołymi rękami. Całość pomalowana czarną farbą.Głownia tępa do tego stopnia, że można bezpiecznie dłubać w nosie. Pochwa wykonana z czegoś co przypomina sztuczną skóre - śmierdzi benzyną i brudzi ręce.
Al Mar robił te sztylety na początku lat '90 :
Obecnie żadna z renomowanych firm nie prodykuje sztyletów Fairbairn-Sykes.
Są on dostępne jako tani szmelc sygnowany rużnymi nazwami :
Sheffield Knives : [link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
Lewis International : [link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
Joseph Rodgers : [link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
Wszystkie prodykcji angielskiej. Można je spotkać też pod innymi nazwami, ale przypuszczam, że to produkt tego samego producenta.
Wilkinson Sword - brytyjska firma, która jako pirwsza rozpoczęła produkcję tych sztyletyów w czasie II Wojny Światowej, robi obecnie wszystkie ich wersje. Są ślicznie wykończone, ale mają jedynie charakter kolekcjonerski :
W pełni funkcjonalne sztylety FS robi dwóch knifemakerów :
Peter Parkinson : [link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
Wzór 2 kosztuje 265 $. Ostatnio pojawił się też w limitowanej serii Wzór 1 za 290 $.
Najlepsze robi Rob Brown : [link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
Wzór 3 w dwóch rozmiarach. Niestety ceny są dość wysokie : 595 $ za pałnowymiarowy i 495 za compact.
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Noż dla leszcza
- Ponad rok temu
-
mini AFCK vs Griptilian
- Ponad rok temu
-
[b]Czy cło i podatek za nóż?[/b]
Guest_budo_HUB_* - Ponad rok temu