Noż dla leszcza
Napisano Ponad rok temu
Czytajac wasze posty nie moge sie inaczej nazwac - jesli chodzi o noze jestem zwyklym leszczem. Mimo iz od niepamietnych czasow, odkad bylem dzieckiem, naprawde, zawsze nosze cos w kieszeni, to nigdy nie byl to noz chocby zblizony cena lub jakoscia do tych o ktorych tu sie pisze.
Z reguly byl to jakis pozadny scyzoryk, wielki jest moj sentyment do Victorinoxa, i byl z nim to wlasnie jestem zwiazany od, no juz chyba tyle bedzie, jakichs 15 lat.... Nigdy sie na nim nei zawiodlem. I teraz tez nosze go w kieszeni.
O co wiec mi chodzi. Ano potrzebuje porady. Chcialbym kupic jakis skladany noz, ktory mialbym zawsze przy sobie. Czemu chce zastapic Victorinoxa? No wlasciwie to nie chce. Ale np. zdarzaly mi sie sytuacje kiedy chcialbym np. cos podwazyc, i wowczas kupa, balem sie ze go zlamie. Chcialbym wiec miec cos, co naprawde jest wielozadaniowe. Victorinox jest (chleb, puszka, butelka z piwem, korkociag). Nie zamierzam z tego rezygnowac, a wrzucic np. wrzucic go do plecaka. A do kieszeni cos co rownie godnie go zastapi. Aha no i niestety czasy sa takie a nie inne i chcialbym, gdyby sie zadarzylo, miec w rece cos co moze i posluzyc do obrony.
Czego wiec potrzebuje. No na pewno nie krotsze ostrze niz w moim Vick'u, czyli 9 cm. Zeby ostrze nie latalo, gdy jest zlozony. Otwieranie latwe jedna reka. Ostrze niekoniecznie zabkowane. Rzecz jasna pozadna blokada ostrza. Fajnie tez aby stal byla w miare, zebym nie musial go co chwila ostrzyc. No i cena, fajnie by bylo do jakichs 200-250 PLN, ale jak bedzie troche wiecej to sie nie zalamie. Ale na noz za 800 to mnie nie stac.
Aha no i sorry, piszcie w miare jasno jak kretynowi, bo ciagle sie ucze co to factical folder, EDC, czy inne oznaczenia.
Z gory dzieki za cierpliwosc i ewentualne porady.
Napisano Ponad rok temu
Ja polecalbym cos z CRKT, na przyklad M1 lub z serii M16 (ale raczej nie z ostrzem tanto), Kershaw Chive czy Spyderco Delica (choc moga one nie spelniac twoich wymagan co do wielkosci). Jeszcze moze cos znajdziesz u Cold Steel'a ale zaden konkretny model nie przychodzi mi do glowy
(chyba cos z serii Voyager). A moze przemyslisz sprawe, dorzucisz stowke i zdecydujesz sie na cos lepszego. Zycze owocnych poszukiwan i dobrego wyboru. :wink:
Napisano Ponad rok temu
Ceny oczywiście bez transportu,
Pozdrawiam,
AdamD
Napisano Ponad rok temu
A propos CRKT. Im dluzej im sie przygladam tym bardziej mi sie podobaja. Moze wlasnie cos z proponowyanych przez Adam M18.
A Griptilian tez jest OK, ale u Pitera widzialem go za prawie 100$... wiec troche juz drogo.
A z drugiej strony to juz chyab sie pozegnam z mysla ze uda mi sie kupic za mniej niz 100$ oczywiscie lacznie z przesylka itd.
Napisano Ponad rok temu
Pozdrawiam,
AdamD
Napisano Ponad rok temu
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
mini AFCK vs Griptilian
- Ponad rok temu
-
[b]Czy cło i podatek za nóż?[/b]