Techniki z innych sztuk walk
Napisano Ponad rok temu
Czy miałeś styczność z technikami z innych sztuk walk? Chodzi o techniki charakterystycznie nie-z-capoeira?
Osobiście novum dla mnie byly arrastao (sprowadzenie do parteru) wraz z kontratechnika (duszenie), kontratechnika na wingative (nozyce zakladane na szyje), i jeszcze "pozwolenie" w roda na uzywania rak (na ostatniej roda byly juz rozgrzewki, hehe ).
Aaa... Gdzies w starych postach lezy link Jakuba do balachy w roda
Polecial pomysl na treningi z tarczami, hehe, po maturce wracam na muaya i zobaczymy co z tego wyniknie, hehe. Kufa, mam bazy do dupy po ostatniej maturalnej labie. Potem awf, potem wakacje... Kiedy ja to wszystko nadrobie. Tyle ludzi do zabicia i tak mało czasu...
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
tp Ty trenujesz thaiboxing? 8Opo maturce wracam na muaya...
Napisano Ponad rok temu
Dobra, inaczej to pewnie brzmialo, hehe
Napisano Ponad rok temu
Co Cie sklonilo do pojscia na Muaya?
Cos konkretnego Ci sie spodobalo?
Pytam z ciekawosci.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Uirapuru!
Co Cie sklonilo do pojscia na Muaya?
Cos konkretnego Ci sie spodobalo?
Pytam z ciekawosci.
Skłoniło mnie to samo co Ciebie do zadania pytania. Juz dawno nosilem sie z zamiarem pojsca na bjj, przypadkim jednak spoznilem sie na bjj i tralem na muaya. To co mi sie spodobalo, to przede wszystkim duzo bardziej silowe podejscie do wykonywanych technik oraz kopanie w tarcze jak na jeden trening i tak wiele, ale przerzucic sie nie przerzuce. Po prostu bede chodzil na bjj i muaya jako treningi uzupelniajace (mam te dni akurat wolne od capo). Dlatego ostrzegam przed moim przyszlym martelo w roda, hehe Mocny kopniak z biodra, to jest to
A wlasnie, sprobuje zaproponowac treningi z tarczami na Capo Czemu nie ?
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Rozbrajajaco to zabrzmialo. A na czym ta obrona polegala?
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
arrastao lub baianaten rzut to o ile pamietam nazywa sie arrestao. jaka ta obrona?
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
jedna w ufc druga pride nie pamiętam jak nazywali się jego przeciwnicy ale oboje próbowali wchodzić w nogi a pele w tym czasie nacierał prosto przed siebie i kiedy goście byli już na wysokości bioder pelego on wystawiał kolano 8)
ciekawie to wygląda
Napisano Ponad rok temu
Bylbys w stanie gdzies to zapodac? Ewentualnie podac ktory to byl Pride i UFC. Chetnie bym sobie poogladal(...)najbardziej orginalną widziałem na dwóch walkach Pelego(...)
Pozdrowka!
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
aha obrona:P no byla prosta. np wchodzi ci glowa w prawa noge ( znaczy sie obi\ok ;P bo w noge sie nie da wejscl;D ) no a ty odsowasz w tym momencie lewa do wylu i sie zapierasz prawa noge powyzej kolana masz rownolegle do podloza ( prawie;] ) a reka ( tzn czescia miedzy dlonia a lokciem ) przyciskasz kolesiowi szyje do twojej prawej nogi tak ze sie zaczyna dusic o nia;D wtedy mozesz mu z lewego lokcia jebnac w kark plecki wsadzic palce za uszy ( podono poli ;P ) albo w oczy itd itd;]
ehm, ze jak? rozumiem ze on schodzi do twojej prawej nogi a ty w tym momencie odsuwasz swoja lewa noge do tylu i...stajesz do niego zupelnie bokiem? chyba cos nie tak... wystarczy, ze chlopak-nawet przycisniety do twojej nogi :roll: - zrobi dwa, trzy kroki lekko w swoja lewa strone i lezysz...
to co ja trenowalem na zejscie do jednej nogi (zeby nie bylo nieporozumien, byl to trening bjj a nie capo ale uzyje nazw z capo dla lepszego zrozumienia) to bylo cos takiego:
1) stoje w parelele, czyli nogi rownolegle do siebie, biodra i barki skierowane na wprost.
2) moj przeciwnik robi zejscie do mojej prawej nogi
3) ja robie.....ginga, czyli odsuwam swoja PRAWA noge do tylu jednoczesnie prawa reke wkladajac mu pomiedzy glowe a bark odpychajac od siebie. mechanika tego ruchu jest identyczna jak przy ginga i dla kazdego kaporzysty jest bardzo latwa do wykonania w przeciwienstwie do innych osob, ktore spotkaly sie z tym ruchem po raz pierwszy.
a chyba najbardziej znana obrona przed wejsciem w nogi jest wyrzut nog i bioder do tylu przy jednoczesnym obnizeniu srodka ciezkosci.
techniki typu kolanko czy podbrodkowy w cymbal, lokciem w plecy, itd. raczej ciezko zastosowac na osobie, ktore wie jak wchodzic w nogi.
Napisano Ponad rok temu
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Capoeira w Lublinie
- Ponad rok temu
-
Wizytacja w weekend 2 maja !!
- Ponad rok temu
-
vale tudo w wawie
- Ponad rok temu
-
Ciekawy instrument podobny do berimbau - kamanche
- Ponad rok temu
-
Mam nowe Abada, wuhahahahaha !
- Ponad rok temu
-
"Jeden rytm, Jedna Roda"
- Ponad rok temu
-
Polskie sklepy Capoeira ;)
- Ponad rok temu
-
Capo w słownikach :)
- Ponad rok temu
-
Moze jednak po Polsku? :D
- Ponad rok temu
-
czym kierowaliście się przy wyborze grupy??
- Ponad rok temu