Co wazniejsze
Napisano Ponad rok temu
na moich treningach trenuje sie tylko technike czy to dobrze czy zle czy powinny byc tez treningi silowe aha mam 14 lat i mam pare osiagniec
wiec co jest wedlug was wazniejsze aha czy trenowanie na silowni moze zrobic tak ze stane sie bardziej klocowaty i sztywny??
Napisano Ponad rok temu
Napewno łatwiej jest wyrobić siłe niż technike na którą się pracuje wiele lat.
Poza tym siłe możesz robić indywidualnie, po treningu czy też w inny dzień.
A napewno nie zrobisz się odrazu sztywny i klockowaty, z większą siłą bedzie Ci łatwiej wykonywać chwyty.
Wiec trenuj na macie i pakuj na siłowni :wink: .
Pozdrawiam
Napisano Ponad rok temu
Na sile polecam przedewszystkim line (mysle ze chyba masz ja w klubie).Inne super cwiczenie:kładziesz sie płasko na brzuchu i dwiema rękoma łapiesz kolege za noge (ktory ma nogi wycofane i broni je na maxa) probując wstac.Cwiczenie ciężkie ale wtedy wyrabiasz sile potrzebna do zapasów (plecy, rece).Można robić gumy.Przysiady z partnerem.Albo np. bierzesz kolege na jaxa i wstajesz z nim nastepnie wykonujesz sklony do przodu nie załamując przy tym kolan.
Tego rodzaju cwiczen jest bardzo wiele i nie chce mi sie wszystkich opisywac (zreszta czasami niektore cwiczenia jest ciezko wytlumaczyc ).
Zreszta masz dopiero 14 lat wiec sily napewno zdazysz zlapac.
Wniosek mamy taki ze nie wiem juz kiedy dotykalem sztange
Aha no i jeszcze jedno.Oczywiscie Pietrass bedzie sie upierał przy swoim wiec najlepiej zapytaj trenera i niech on ci powie co najlepiej wybrac papieros
Napisano Ponad rok temu
Bo zasadniczo siłę powinno się robić oddzielnie niż trening zapaśniczy, bo mięśnie są wypoczęte i co za tym idze lepiej się rozwijają i trening zawsze jest troche mniej monotonny.
Napisano Ponad rok temu
ZGADZAM SIĘ Z TYM ZE ZAPASY SĄ SPORTEM GDZIE ISTOTNE SĄ WSZYSTKIE CECHY MOTORYCZNE I CHARAKTER GDZIE NIEJEDNOKROTNIE JEST ON DECYDUJĄCY.
JEDNO JEST PEWNE JESTEŚ JESZCZE ZA MŁODY ABY SKUPIAĆ SIĘ NA SILE, W TWOIM WIEKU ( A MNIEMAM ŻE DO TEGO NIE TRENENUJESZ DŁUGO) NALEŻY SKUPIĆ SIĘ NA PRAWIDŁOWEJ TECHNICE. TAK JAK JEDEN Z KOLEGÓW POWIEDZIAL SIŁA PRZYJDZIE WRAZ Z TWOIM ROZWOJEM FIZYCZNYM.
DORADZAM CWICZENIA Z PARTNEREM. NAJLEPIEJ JAK JUZ BEDZIESZ MIAŁ WYSTARCZAJĄCO OPANOWANA TECHNIKE DANEGO ELEMENTU NP. BIODRO SZKOLNE STARAJ SIE JE WYKONAĆ NA 80%, PÓŹNIEJ 100% Z OPOREM PARTNERA. POZWOLI CI TO NA ZDOBYCIE SIŁY NAJBARDZIEJ OPTYMALNEJ, TAKIEJ JAKA POWINIENES WYKONAĆ PODCZAS TEGO RZUTU.
TAK A PROPO, GDZIE TRENUJESZ?
POZDRAWIAM WSZYSTKICH.
Napisano Ponad rok temu
czy chcesz juz traz robic wyniki czy bardziej zalezy ci na wynikach w juniorach czy seniorach?
Jesli juz chcesz robic wyniki w kadetach to mysle ze wystarczy ci naturalna sila i dobra technika ( no i talent ). Ale to wystarczy tylko na polske!
Bo jak kiedys zobaczylem turka co mial 15 lat to sie przestraszylem. ( wygladal jak kulturysta )
Siła jest tez ogromnie potrzebna.
Weźmy taki klub jak Orzeł Namysłów tam trening trwa prawie 3 godziny w tym jest zawsze godzina siły przed samym treningiem zapaśniczym!
Może to dziwie wygląda i dziwnie się trenuje z takimi spuchnietymi lapami ale nazwiska mowia same za siebie: Brzozowski, Wiechna, Marcinkiewicz, Pawlak itd.
Oni w twoim co dzien pakowali na silowni godzine a potem wchodzili na mate.
Oczywiście większosc sily w tym wieku robili na linie, podciaganiu, uginaniu, kierownicy wszystko z odwarznikami na nogach ale nie odpuszczali tez wyciskania na sztandze czy przysiadowz odwarznikiem!
Jest to napewno niedobre dla tak młodego organizmu ale musisz zdecydowac czy chcesz sie poswiecic dla sportu i dla wynikow czy nie. ( bo na pieniadze z tego nie masz co liczyc
POZDRAWAIM
Napisano Ponad rok temu
To moze teraz skrót treningu na Włókniarzu.Rozgrzewka (czasami piłka) a później walki zadaniowe.Rozciąganie, lina, dziekuje do domu.I tak trenuje miedzy innymi Mazan.Wiec jak widac mozna w rozne strony ukierunkowywac treningi.
Napisano Ponad rok temu
Ciekawe te treningi.
Ale dopiero czas pokaże co za jakiś czas będą prezentowali w seniorach.
To jakiś nowatorski sposób treningu czy jeszcze gdzieś w szerokim świecie tak trenują?
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Po co leszczy kasowales te posty?Niech inni tez poczytaja.
Nie wiem czy były to posty leszczy ale:
Ale spam na forum jest kasowany.
Napisano Ponad rok temu
Ciekawe te treningi.
Ale dopiero czas pokaże co za jakiś czas będą prezentowali w seniorach.
To jakiś nowatorski sposób treningu czy jeszcze gdzieś w szerokim świecie tak trenują?
Jak widzisz pietras czas juz pokazal Brzozowski jedzie na olimpiade a ja korwa mam operacje za operacja i gdzie tu sprawiedliwosc? Trenowalem w namyslowie z Brzozowskim i Marcinkiewiczem przez 2 lata na poczatku bylo ok a potem sie posypalem.
Napisano Ponad rok temu
To ciekawe treningi tam maja. walki zadaniowe.Rozciąganie, lina, dziekuje do domu.I tak trenuje miedzy innymi Mazan.Wiec jak widac mozna w rozne strony ukierunkowywac treningi.
Zgadzam sie z toba. chcialem tylko pokazac z kad sie biora takie wyniki w namyslowie nie wiem jak jest teraz!
Ja trenowalem w paru klubach w polsce:
Rzeszów ( razem z Dankiem czyli z Mazanem ale on jeszcze nie mial dobrych wynikow )
Kraśnik ( porazka )
I Namyslow - za nim sie przyzwyczailem do tamtejszych treningow to po kazdym zygalem ze zmeczenia !!!
Jak ja poszedlem do namyslowa to Danek poszedl do bydgoszczy zaczely sie juz wyniki a pozniej do was czyli do lodzi.
PS Pozdrow Danka od Sebastiana ostatnio jak przyjechal do rzeszowa to bylismy na zajebistej imprezie ! A i na trening razem poszlismy tylko ze ja wogole nie trenuje ale dla niego poszedlem sie poszarpac. Taki jestem teraz cienki ze myslalem ze mi nogi z dupy powyrywa choc jestem teraz 20 kg ciezszy od niego !! hihi
Napisano Ponad rok temu
w kazdym sporcie potrzebna jest sila....w wiekszym lub mniejszym stopniu
tak jak w kazdym zawodowym sporcie trenuje lub powinno trenowac sie na silowni...
aczkolwiek treing robiony typowo pod katem zapasow mysle ze byl by lepszy.(dla zapasiora) ..(chwytasz kolesia na jaxa i ogien)
mimo wszytsko silka tez powinna sie znalesc na rozkladzie...
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Przygotowanie siłowe w zapasach kobiet
- Ponad rok temu
-
Śląsk a zapasy
- Ponad rok temu
-
Czy są zawody w Poznaniu??
- Ponad rok temu