BJJ + rzuty?
Napisano Ponad rok temu
Czy w BJJ są rzuty?
To oczywiste. Jakos trzeba sprowadzic przeciwnika na ziemie. Wystepuja rzuty spotykane w judo jak i techniki zapasnicze. Zaleznie od tego czy na treningu cwiczy sie w Gi czy bez.
Z rzutami wiaze sie jednak pewne ryzyko. O ile w Judo mozesz podejmowac kilka prob przewrocenia przeciwnika (nie kazy rzut konczy sie przez ippon) o tyle w Bjj do stojki raczej sie juz nie wraca a wiec trzeba miec, jak juz, rzuty znacznie lepiej opracowane aby je skutecznie zastosowac. Jak zrobisz technike zle to zaczynasz walke na ziemi z pozycji mniej korzystnej.
Z drugiej strony nie ma co za dlugo zajmowac sie walka w stojce z prostej przyczyny. Walka Bjj to walka na ziemi. Stojka to mniejsza czesc z arsenalu technik w Bjj.
Napisano Ponad rok temu
A na ile rzuty są skuteczne na ulicy?
Jak mialem mozliwosc ogladac w akcji na macie czarny pas vs poczatkujacy to nie mialem ochoty ogladac tego samego rzutu na innej powierzchni niz amortyzowana mata. Piekny i wysoki rzut zakonczony przez, a jak ze by inaczej, ippon. Jak to by wygladalo na innej powierzchni ? Brutalnie.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Moje pytanie wzięło się stąd, że w rozmowach o ulicznych starciach osób ćwiczących bjj wspomina się tylko o walce w parterze i dlatego przekreśla się jej szanse w walce z więcej niż jednym przeciwnikiem. Dlaczego, skoro osoba taka potrafi rzucać?
Domena Bjj jest walka w parterze wiec nic dziwnego ze adepci tego stylu beda probowali roztrzygnac walke wlasnie w parterze. Odnosnie walki z wieloma przeciwnikami to sparafrazuje:
"najlepsze w walce z wieloma przeciwnikami jest moja bron" - Rickson Gracie. Lub tez mozesz porzytac w wywiadzie z Rose Gracie, na tym forum.
Rzuty zawodnika bjj na ogul nie beda tak silne i skuteczne jak judoki. Powod prosty. Judoka poswieca znacznie wiecej na to czasu.
Napisano Ponad rok temu
"najlepsze w walce z wieloma przeciwnikami jest moja bron" - Rickson Gracie.
Hmm... :? Z tym się nie zgodzę. Ale bardzo Ci dziękuję za wszystkie odpowiedzi.
Napisano Ponad rok temu
"najlepsze w walce z wieloma przeciwnikami jest moja bron" - Rickson Gracie.
Hmm... :? Z tym się nie zgodzę. Ale bardzo Ci dziękuję za wszystkie odpowiedzi.
Jak bym poszukal to bym podal doklady model i kaliber .. chyba desert eagle ale nie dam sobie glowy uciac :wink: . Mimo to zawsze do uslug.
Napisano Ponad rok temu
Pozdrawiam, Aviator
Napisano Ponad rok temu
Dla Twojej wiadomosci. Regularnie trenuje judo aby cwiczyc stojke. Zeby nie bylo ze nie robie jej wcale :wink: .
Napisano Ponad rok temu
Jak bym poszukal to bym podal doklady model i kaliber .. chyba desert eagle ale nie dam sobie glowy uciac :wink: .
Oczywiście pomyślałem, że ta jego broń, to bjj .
Aviator, czy Ty ćwiczysz tylko BJJ? Chodzi mi o to, czy na samych tylko treningach BJJ można wyćwiczyć rzuty na tyle dobrze, by decydować się na ich użucie na ulicy, gdy ma się jako alternatywę cios łokciem?
Napisano Ponad rok temu
Hmmm.. do ulicy.. do ulicy -- strzal z łokcia to błysk - - masz okazję to strzelaj -- myślę, że mała jest okazja na taką alternatywę - rzucać czy uderzać -- po prostu obydwie te akcje wymagają swoistego sobie momentu. Dodam jeszcze, że bez treningu rzutów, obaleń itp. doskwierałaby mi wyraźnie jakaś luka w moim pojęciu samoobrony - luka, którą cięzko byłoby mi czymś innym wypełnić.
Pozdrawiam, Aviator
Napisano Ponad rok temu
Bez sensu jest stosowanie nawet pieknych rzutow, jesli "ladowanie" polega na tym, ze rzucajacy co prawda "zarobil" ippon, ale jest w gorszej pozycji niz rzucony, a to sie czesto zdarza. (Ja np. bylem tak nie raz rzucony).
Bowiem... Judocy sa tak u nas mili, ze pozwolili nam cwiczyc w tym samym czasie (mata jest duza), co oni. Mamy wspolna rozgrzewke, niekiedy robimy wspolne cwiczenia, techniki. I ta ich obecnosc powoduje, ze w jakis szybki sposob wychodzi na jaw, co jest tylko "sportowo-judockie", a co moze sie przydac i innym w tym m.in. bjj, czy samoobronie. Np. w judo poswiecaja mnostwo czasu na pady, z mojego punktu widzenia (byc moze sie myle), to nie jest czas dobrze zainwestowany, wole skoncentrowac sie na tym, zeby tak sie zawsze ustawiac wobec judoki, zeby jak juz spadac, to z "niskiego konia". Bo wg mnie pad mnie nie uratuje, jak wyladuje z wysoka np. na beton.
Sa tez w judo tez zabronione rzuty i "judocy-sportowcy" nie cwicza ich zbyt czesto, a z punktu widzenia zawodow, to nie ma sensu - a te zabronione mnie wlasnie interesuja najbardziej.
Np. w judo zwraca sie uwage na styl walki m.in. prosta sylwetka, natomiast u nas to nie ma znaczenia - "brzydko" opuszczamy srodek ciezkosci, trzymamy garde, a chwyty za szmaty wygladaja raczej jak w sambo niz jak w "stylowym" judo.
I przyznam szczerze, ze kiedy oni 90 proc. walkuja stojke, my tyle samo czasu walkujemy w maire bezpieczne zejscie na dol i prace na dole. Bo wg mnie bez szczegolnej (wystarczy obycie i chocby sposoby biernego oporu) "gory" mozna przetrwac walke z "chwytaczem", ktory ma w asortymencie techniki konczace, ale bez dolu juz nieszczegolnie.
Nie zmienia to faktu, ze judocy (wysokiej klasy, poziom okolo 1 dana) ze wzgledu na sprawnosc fizyczna, sile, dynamike, "czucie" walki i przeciwnika to zawsze grozni przeciwnicy.
Zas na temat "ulica" zapraszam do dzialu zajmujacego sie tym zagadnieniem.
K_P
Napisano Ponad rok temu
NIe jest to popularny sposob sprowadzania do parteru ( w tym sporcie , bo mowimy chyba o wesji sportowej ), nie poswieca sie rzutom duzo miejsca na treningu BJJ , trening motoryki w BJJ nie nie jest wykonywany pod katem dynamiki potrzebnej do rzutow.
Nie znaczy oczywiscie ze nie ma zawodnikow BJJ , nie potrafiacych dobrze rzucic , duzo jest ludzi cwiczacych BJJ po mocnej podstawie judo i ci naprawde dobrze sobie daja rade na zawodach.
WIdzialem juz wiele roznych imprez z udzialem , czlowki BJJ , czy oni sie rzucaja ......naprawde sporadycznie.Sa inne sposoby na sprowadzanie do parteru i one byc moze leza blizej calej metodyki nauczania BJJ.
Juz chyba pisalem ze na jednym ze seminariow widzialem sparingowa walke 2 ludzi z czolowki ,Roylera G i Gilla , na gorze Royler praktycznie nie istnial , w parterze Nicoals znowu byl w odwrocie.
Judocy to bardzo grozni przeciwnicy , a ktos trenujacy ten sport wyczynowo jest naprawde bardzo trudny do obejscia czy to na macie czy na ulicy.
Moze ludzie z wybrzeza a starsi wiekiem , pamietaja czasy Kolanowskiego ,Augustyniaka, Treli czy "dwojke " z Floty ( Czare i Kamyka) , nie poskoczyl im nikt ,a probowali rozni.
Napisano Ponad rok temu
Wiec bez sensu jest stosowanie technik, w czasie ktorych odwracasz sie tylem do przeciwnika i mozesz byc skontrowany m.in. przez to duszenie. A jest takich technik w judo sporo i duzo czasu sie na nie poswieca, z punktu widzenia bjj, luta livre jest to czas stracony.
Nie do konca moge sie tu z Toba Kubus zgodzic. Na wielu zawodach BJJ mozna zauwazyc takie rzuty jak seoi-nage - gdzie odwracamy sie tylem do przeciwnika, czy nawet uchi-mate np. jako kontre na wjazd w nogi (zreszta nawet ulubiona technika braci Camarillo)
Napisano Ponad rok temu
Pozdrawiam K_P
Napisano Ponad rok temu
Wiesz, ja dopiero znowu po bardzo wielu latach (jako dziecko troche w stopniu elementarnym liznalem judo), zaczalem cwiczyc na macie, w tym teraz z judokami. Konfrontacje u mnie z tymi najlepszymi (choc juz nie cwiczacymi wyczynowo, w zasadzie judo profesjonalne u nas padlo z braku srodkow), dopiero zdaje sie mnie czekaja.
Na razie mam jedna refleksje - k... ciezko sie do nich dobrac w gi i to ja najczesciej leze i szukam swojej szansy w gardzie, albo cos kolo tego. Czasami mam ilzuje, ze jakby doszly kopniecia i uderzenia w stojce, to mialbym w tej plaszczyznie troche wiecej szans. Ale w koncu uprawiamy bjj sportowe, a nie vale tudo.
Pozdrawiam K_P
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Akademickie Mistrzostwa Polski
- Ponad rok temu
-
naszywki
- Ponad rok temu
-
Alexandre Carneiro "Soca" (bjj) - mistrz swiata