Active Duty
Napisano Ponad rok temu
.."Extremely sharp zero edge configuration"
Wie ktos co to jest zero edge configuration?
Napisano Ponad rok temu
, noże busse są otoczone swoistą legendą , stal i rodzaj samej obróbki stanowią patent firmy i są ściśle chronione tajemnicą, aczkolwiek.... po ostatnim artykule wojohunta o jego busse i dokładnych zdjęciach samego ostrza nabrałem pewnych podejrzeń( domysłów) wysłałem ostrze do obróbki cieplno chemicznej, jak wróci to się przekonam i wtedy być może będziemy znali przybliżona odpowiedź
, wg mnie to połączenie stali , obróbki cieplnej , cieplno chem. i odpowiednio do tego wszystkiego dostosowany sposób ostrzenia koronujacy dzieło i najważniejszy.....ale mogę się mylić
pozdrawiam bodo
Napisano Ponad rok temu
W opisie tego noza pojawia sie tekst:
.."Extremely sharp zero edge configuration"
Wie ktos co to jest zero edge configuration?
No to ja dla odmiany na temat
Zero Edge oznacza, że szlif główny schodzi do samej krawędzi tnącej. A więc nie ma tego dodatkowego szlifu, który w 99% noży nadaje klindze właściwą ostrość. Co to daje? Ano najmniejszy z możliwych kąt krawędzi tnącej ale wciąż wspieranej przez całąszerokość klingi. Czyli ostrze ekstremalnie ostre a do tego mocne. Oczywiście zrobienie noża w ten sposób jest dość trudne, wymaga precyzji i baaardzo spokojnego szlifowania aby nie przegrzać krawędzi tnącej... Jedyną wadą jest to, naostrzenie tego noża to niezła zabawa i wymaga sporo wprawy. I dużego płaskiego kamienia.
Nożyki takie powstają główne jako "custom". Nie znam typowego noża produkcyjnego z konfiguracją Zero Edge. Za to robi takie Jerry Busse, Ernest Emerson, Steve Corkum i jeszcze paru mistrzów...
Napisano Ponad rok temu
właśnie tylko z jednostronnym szlifem ostrza może dobrze współpracować powierzchnia szlifu głównego obrobiona cieplno - chemicznie, (przyjałem , że to jest oczywiste, że szlif jest w tym nozu jednostrony)tworzy sie wtedy ostrze bimetaliczne w swojej strukturze, podobnie jak samoostrzące się narzędzia do obróbki metali
Napisano Ponad rok temu
No to źle przyjąłeś... co ma Zero Grind do tego, czy ostrze jest chisel, czy nie? na prawdę nie wiem o czym mówisz...przyjałem , że to jest oczywiste, że szlif jest w tym nozu jednostrony
Napisano Ponad rok temu
pisząc "szlif jednostronny" mam na myśli jedynie naostrzony (sharp)jednostronnie a nie chisel..........
rzeczywiście z punktu widzenia pytania o "zero grind" jest to odp nie na temat, ale w mój pokrętny sposób dotyczy tego właśnie ostrza,
Napisano Ponad rok temu
Zero Edge oznacza, że szlif główny schodzi do samej krawędzi tnącej
Dzieki!!!
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Noże Bowie
- Ponad rok temu
-
knifezilla.com ... rany :O
- Ponad rok temu