Łokcie - metody treningowe
Napisano Ponad rok temu
Nie jestem może zaawansowanym "udeżaczem" i jakoś nie mogę sobię wyobraźić sparingów z użyciem łokci - pewnie było by tak: :infinity:, a potem limo. A łokieć żeby był skuteczny musi być ćwiczony :twisted:
Pzdr
Napisano Ponad rok temu
Ale podczas cwiczen mozna uderzac na tarcze. Ktos trzyma poprostu rekawice w poblizu twarzy a Ty lejesz !
Polecam tez na worku cwiczyc.
A! Pamietaj, ze przy uderzeniu lokciem bark siekowany powinien byc do policzka i wykonany z jednoczesnym skretem ciala.
Pozdro!
Napisano Ponad rok temu
A! Pamietaj, ze przy uderzeniu lokciem bark siekowany powinien byc do policzka i wykonany z jednoczesnym skretem ciala.
Tego to nie kumam... Mam podnosić (żeby "przykleić" do policzka) bark ręki którą uderzam? Czy jest to element grady, czy może coś innego... Oj wiele się jeszcze trzeba nauczyć i dzięki za uwagi :peace:
Pzdr
Napisano Ponad rok temu
Istnieje bowiem wiele uderzen lokciami. Mi chodzilo o te najbardziej popularne, o zwykly prawy elbow, jak tam sobie Amerykancy nazwali.
Trudno jest mi wytlumaczyc przy pomocu opisu, o co mi chodzi z tym barkiem. Moze ten rysynek Ci pomorze. Zauwaz, jak obaj Tajowie chowaja swe glowy. Podczas ofensywy mozemy przeciez zostac trafieni, jesli oponent zdazy zrobic unik. Dlatego by uniknac defensywy, musimy sie zaslonic.
Rodzajow uderzen lokciem jest naprawde wiele i kazdy z nich wymaga wycwiczenia odpowiedniej techniki.
Albo zwroz uwage na sytuacje przedstawiona ponizej:
Atakujacy (z prawej strony) co prawda wyglada, jakby zakrywal twarz, ale w momencie, gdy jego przeciwnik uzywa prawego bloku, narazany jest on na atak lewym lokiem. Grozi mu takze uderzenie prawym kolanym w zebro.
Dlatego tak wazne jest zakrywanie twarzy, przynajmniej nas tak uczyli.
Postaraj sobie wybrazic, ze kiedy uderzasz prawym lokciem, Twoj przeciwnik wymierza Ci w tym samym czasie stosuja ta technike na Tobie. Teraz pomysl, jak schowac glowe, by zdolac sie obronic.
Co prawda przy takim uderzeniu lokciem, jak np na szyje, na rysunku ponizej raczej nie ma moznosci zakrycia twarzy, ale przy innych technikach uwazam, ze awrto o tym pomyslec.
Napisano Ponad rok temu
pozdroofka
Tygrys
Napisano Ponad rok temu
Dotknij dłonią łokcia, wymacaj które miejsca są twarde, a które miękkie. Jest też takie zagłębienie z nerwami... Jak dojdziesz do jakichś wniosków to daj znać. :-)heh b.fajnie że napisałeś ten temat , teraz już wiem jak ćwiczyć te uderzenia 8) ale tak się zastanawiam...czy przy uderzeniu można uszkodzić sobie łokieć(teraz tak się zastanawiam :wink: normalnie nie zwracam na to uwagi)a jeżeli można to jaką częścią łokcia uderzać??
Napisano Ponad rok temu
No jak juz wczesniej mowilam, jest wieeeele roznorakich uderzen, wiec zaleznie od tego, jaka technike stosujemy, inna czesc lokcia dotyka przeciwnika.
Masz gorne lokcie, dolne, podwojne, na bark, na szyje, na podbrodek... i tak zaczyna sie niekonczaca sie historia... (o tym dzisiaj pisalam na maturze probnej )
Napisano Ponad rok temu
Zakładając że obydwa uderzenia dojdą czysto w szczęke.
Napisano Ponad rok temu
tyle ze kolanem trudniej trafic...
i jest to bardziej ryzykowne...
a lokcie w zwarciu mozna wsadzac seriami...
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
limo ...Az strach sie bacz lokciem mozna sparowac uderzajac lokciami na wysokosc barku z pelnym kontaktem, troche utwardzania nikomu nie zaszkodzi chyba ze sie omsknie po barku wyzej
Napisano Ponad rok temu
I jak w praktyce to idzie? Ręka noga mózg na ścianie limo ? Miałeś może bezpośredni kontakt z łokciem sparing-partnera powyżej barku???z lokciem mozna sparowac uderzajac lokciami na wysokosc barku z pelnym kontaktem, troche utwardzania nikomu nie zaszkodzi chyba ze sie omsknie po barku wyzej
Pzdr
Napisano Ponad rok temu
nerwowe pokolenie nam rosnie...
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Roy Jones Jr. - filmiki poszukiwane
- Ponad rok temu
-
ochraniacze na lokcie i kolana - pytanie
- Ponad rok temu