clip point vs. tanto po raz setny pewnie ;)
Napisano Ponad rok temu
Zaczęły mi znów myśli krążyć niebezpiecznie blisko zakupów, i odrodził się dylemat sprzed kilku miesięcy, kiedy to robiłem pierwsze podejście do noża - wtedy padło na CRKT Point Guard. "W praniu" wyszło mi jasno, że drop point - przynajmniej w tym wydaniu - to nie jest to co tygryski lubią najbardziej, niestety. Czubek jakby za długi i za cienki... i poległ przy próbie zmierzenia się z zamrożonym, mielonym indykiem Się znaczy lekko się odgiął, trzeba się przyjrzeć żeby zobaczyć - ale choć stal "puściła" lekko... to moje zaufanie zostało dość ciężko nadwyrężone. No i kiedy to kolega cougar napisał gdzieś o swoim nowym Buck'u Striderze, gdzieś zapaliła mi się lampka - że czas by zacząć myśleć nad zmianą warty
No i stąd to pytanie, bo jasności do tej pory nie mam:
jak wypada clip point w odniesieniu do tanto, jeśli chodzi o wytrzymałość, no i czy tak naprawdę warto się zastanawiać nad ostrzem tanto, jeśli nóż ma być raczej użytkowy (nie jestem jeszcze dość szurnięty, żeby nosić ze sobą kosę na wypadek wypadku... i być może nie wyjąć jej nigdy w życiu ). I jak to będzie z clip pointem, kiedy nóż będzie ze Stali, a nie ze stali?
Ehhh... a w ogóle to a) przepraszam, bo pewnie temat był już wałkowany, ale nie mam zdrowia żeby szukać, DZIĘKUJĘ ślicznie za nowe forum
Pozdrawiam,
AdamD
Napisano Ponad rok temu
A co do drop vs. tanto to oczywiście w danej klasie noża tanto gwarantuje wytrzymalszy czubek. Jak porównasz Emersona CQC7 Spear i Tanto, to mocniejsze jest Tanto. Jak porównasz Bucka Stridera Spear i Tanto - to samo. Strider AR i BG - znów to samo... Ale oczywiście tanto w CRKT M16 ma sie nijak do SpearPointa w Striderze AR. Także może po prostu zmień klasę noża np. na M18 (AUS-8, grubsza klinga i niższy szlif niż w PointGuard) ale skoro mówisz o użytkowym nastawieniu to zostań przy klasycznym ostrzu...
Napisano Ponad rok temu
Wracając na chwilę do tematu ... to jak się weźmie "taki majcher do dziabania" w klasie cenowej, powiedzmy... eee... 500 - 700PLN (co ja mówię... mamo, ratuj), to klasyczne ostrze przetrzyma moje humory, prawda? I nie wymięknie na jakiejś pierdole? Bo by mi trochę przykro było... a przygoda z moim CRKT wzbudziła moje lekkie zwątpienie :?
Pozdrawiam,
zapowiadając już serię pytań o to co wybrać
AdamD
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
K_P
Napisano Ponad rok temu
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-