Eksperyment
Napisano Ponad rok temu
Niby miał to byc psychologiczny eksperyment, ale część strażników za bardzo się wczuła w rolę i zaczęła bić więźniów na serio.
Jak dla mnie świetny film, dobrze przedstawiono w nim mechanizm nakręcania spirali przemocy. Niesamowite, jak ludzie mogą zdominować jedni drugich i ich upodlić.
A skąd wiem że dobrze go zrobiono?
Bo sam to WIDZIAŁEM!
nie byłem w więzieniu, ale byłem w wojsku, w szkole podchorążych rezerwy. Wszyscy którzy tam trafiliśmy, byliśmy po studiach i myśleliśmy że jedziemy na kolonie. Ale juz za murami, kiedy nas ogolono na łyso, zabroniono nosic cywilki, zrozumieliśmy że to nie żarty.
W ciągu trzech miesięcy wielu z nas wpadało w takie sytuacje, że wątpiłem czy są to jeszcze cywilizowani ludzie.
A po tych trzech miesiącach pojechaliśmy do jednostek, aby dowodzić żołnierzami z zasadniczej. Kilku z naszego poboru zostało jednak w szkole oficerskiej, aby sie opiekować nowymi podchorążymi, tak samo jak my po studiach. Kiedy miesiąc później tam przyjechałem, byłem w szoku. Moi koledzy, którzy kiedyś narzekali na rygor SAMI gnębili podchorążych! Kazali im nawet co tydzień myć okna, czego my sami nie robiliśmy ani razu!!! No i ja się zdziwiłem, jak łatwo System jest w stanie przenicować ludzi. I teraz mi się to przypomniało, kiedy obejrzałem film.
Ale nasmarowałem! czas kończyć. obejrzyjcie film.
Silvio
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
przypomnial mi sie taki knot hollywoodzki "Rapa Nui" spolecznosc zamknieta na wyspie uległa dengeracji.. Schemat jest podobny.. Czyli schemat tyranii, despotyzmu , totalitaryzmu, ubezwłasnowolnienia..
no.. mozna tu duzo pisc..
Napisano Ponad rok temu
To nie było na niby, poczytajWlasnie oglądałem niemiecki film "Eksperyment". grupa ludzi zostaje zamknięta w "więzieniu". część jest strażnikami, część więźniami.
Niby miał to byc psychologiczny eksperyment, ale część strażników za bardzo się wczuła w rolę i zaczęła bić więźniów na serio.
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
a tu strona Autora ekperymentu
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
Napisano Ponad rok temu
Polecam.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
to jak juz jestesmy przy dowodzeniu zwierzetami to ja polece krola szczurow. masakra ksiazka, film tez ok.
??? Król szczurów mówił o zachowaniu godności w skrajnych warunkach. moim zdaniem więźniowie nie stracili swojego człowieczeństwa w obozie japońskim i nie stali się zwierzętami.
Silvio
Napisano Ponad rok temu
Aleś palnął. To jeszcze "Farma dla zwierząt", Napoleon się kłaniato jak juz jestesmy przy dowodzeniu zwierzetami to ja polece krola szczurow. masakra ksiazka, film tez ok.
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Enter the Dragon - ciekawostki
- Ponad rok temu
-
Pierwszy numer czasopisma "Sensei"
- Ponad rok temu
-
nowy Budokan
- Ponad rok temu