Łuk
Napisano Ponad rok temu
Obchodzi mnie to dlatego, że w Capoeira używamy instrumentu berimbau, który zbudowany jest podobnie jak łuk - działają na niego podobne naprężenia. Wielkim problemem jest łamliwość berimby - szukam sposobu na wzmocnienie kija bez zmiany jego właściwości muzycznych, może namoczenie jakąś solanką pomoże?
Napisano Ponad rok temu
IMO, namoczenie w solance jeszcze bardziej by przesuszylo verge i sprawilo ze byla by bardziej krucha. Moze nasaczenie jakas zywica by cos pomoglo ?
Napisano Ponad rok temu
miesięcy, nie wiem). mam kumpla, który się takimi rzeczami zajmował. ale nie jestem do końca pewny, bo to było dość dawno.
Napisano Ponad rok temu
rozczaruje ale ta informacja to bzdura, ciekawe skad to wiesz.
Polecam artykul na stronie [link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
artykuł napisał człowiek który robi wierne repliki łuków wschodnich.
A na marginesie, szukam kontaktu z kyudokami!
Abrat
Napisano Ponad rok temu
(...)szukam sposobu na wzmocnienie kija bez zmiany jego właściwości muzycznych(...)
Mnie osobiscie tez beriba poszla. Gdzes tak w polowie lekko nadlamala sie. Sposob znalazlem na to taki (moze nienajlepszy; sam nie wiem jak na to wpadlem): Obwiazalem zlamania namoczonymi rzemieniami, bardzo ciasno. Jak juz wyschly bardzo dobrze trzymaly caly kij. Nastepnie je zalakierowalem (lakier do powierzchni elastycznych). Berimbau gra tak samo jak gral - nie zauwazylem, zeby na czyms stracil.
Pozdrowka!
Napisano Ponad rok temu
rozczaruje ale ta informacja to bzdura,Abrat
przeciez mowilem ze nie jestem pewny tej informacj (bylo to dobre kilka lat temu), ale luk zrobiony przez tego kolesia walil ze az milo. a co do mojej odpowiedzi to dlaczego wedlug ciebie jest pozbawiona podstaw?
pozdrawiam
Napisano Ponad rok temu
z tego co pamietam luk (lub inna bron) musi sporo czasu polezec by stac sie super bronia 8)
pozdrawiam i czekam na kolejne topici
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Ale trudo mi powiedziec do jakiego stopnia zachowuje ono elastycznosc (glownie chodzi o wielkosc naprezen zrywajacych wlokna), a o to w luku chodzi.
Abrat
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Jak wykonać tonfe?
- Ponad rok temu
-
Unia Europejska - prawo
- Ponad rok temu
-
iaido - formy
- Ponad rok temu
-
Walka bronią w Katowicach i okolicach???
- Ponad rok temu
-
Czy chcielibyście wiedzieć coś o kyudo?
- Ponad rok temu
-
Kendo w Poznaniu
- Ponad rok temu
-
Szkoła kenjutsu Katori Shinto Ryu - Wa-wa
- Ponad rok temu
-
bron sprzed 1850