Goju-ryu Meibukan
Napisano Ponad rok temu
Szkoda, że taki piękny styl (goju-kai) znajduje się w Polsce w regresie, żeby nie powiedzieć - zapaści. Padły sekcje w Bydgoszczy, chyba też we Włocławku. Nie wiem, jak ma się sytuacja Okinawa Goju-Ryu?
Może znacie jakieś ciekawe www o tym stylu?
Napisano Ponad rok temu
Może mi ktoś powiedzieć coś na temat Goju-Ryu Meibukan. Podczas ostatniej wizyty Meitatsu Yagi pytałem znajomych z goju-kai o rodowód tego odłamu, a oni w ogóle o tym nie słyszeli.
Szkoda, że taki piękny styl (goju-kai) znajduje się w Polsce w regresie, żeby nie powiedzieć - zapaści. Padły sekcje w Bydgoszczy, chyba też we Włocławku. Nie wiem, jak ma się sytuacja Okinawa Goju-Ryu?
Może znacie jakieś ciekawe www o tym stylu?
Hmm .. ja też bym się chętnie dowiedział czegoś więcej
Byłeś na tym seminarium? To pewnie się spotkaliśmy
Pozdr.
Napisano Ponad rok temu
Jaki styl ćwiczysz, marp?
W ogóle to ciekawa sprawa z tym meibu-kan: zawsze słyszałem-goju-kai i okinawa, a tu coś nowego. Chociaż ostatnio widziałem program na Discovery o japońskich sztukach walki i był tam właśnie meibu-kan!
Po raz kolejny będę ubolewał nad małą popularnością goju-ryu. Sam ćwiczę kyokushinkai, a goju-ryu jako jego protoplasta jest hm... jakby to powiedzieć, bardziej inteligentny, wszechstronny i nieograniczony sportowym kręgiem zawodów, komercji...
Ponadto ciekawe rzeczy piszą w nr1 miesięcznika "Sensei" na temat uechi-ryu-robi bardzo zachęcające wrażenie 8)
Napisano Ponad rok temu
Rzeczywiscie w Polsce ten styl nie jest tak popularny jak powinien :wink: ale jest kilka osrodkow. Honbu dojo jest w Szczecinie i tam mialem przyjemnosc cwiczyc. Pozatym mozesz wejsc na stronke [link widoczny dla zalogowanych Użytkowników] jeszcze w budowie ale jest ciekawe info
Niestety zawody tez sa organizowane. Niestety dlatego, ze startuje sie w formule WKF . Wiem, ze sa organizowane rowniez turnieje w formule irigumi, ale nie w Polsce.
Co do seminarium w Warszawie to bylem i nie jestem zachwycony. Definitywnie najlepsze wrazenie zrobili na mnie goscie z uechi-ryu. Mocni panowie Pozostali mistrzowie, moim zdaniem, srednio.
Do przejrzenia polecam rowniez stronke [link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
Pozdrawiam
Napisano Ponad rok temu
A pojawiła się jakaś godna polecenia sekcja w Wawie?ale jest kilka osrodkow
A
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Wesley, czy znasz może ekipę z Płocka albo kogoś z Bydgoszczy/Włocławka? Czy Funasako jeszcze opiekuje się goju-kai w Polsce?
W Bydgoszczy bylem na seminarium (organizowanym przez Okinawa Goju ryu) wiec jesli tam ktos byl to moze... ale niestety tak na zawolanie to nie pamietam
Co do opiekuna Goju Kai Polska, jest nim shihan Leo Lipinski. Przedstawiciel Goju Kai na Europe. 2, 3 razy w roku sa organizowane z nim seminaria.
Jesli wszedles na stronke ktora podalem Ci wyzej to jest tam napisane, ze szykuje sie fajne seminarium i Puchar Swiata, wiec z tym Goju Kai w Polsce chyba nie jest jeszcze tak zle :wink:
Pozdrawiam
Napisano Ponad rok temu
A pojawiła się jakaś godna polecenia sekcja w Wawie?ale jest kilka osrodkow
A
Niestety nic mi nie wiadomo.
Pozdrawiam
Napisano Ponad rok temu
Jakie wrażenia z seminarium? Jakieś ciekawostki?
Tak jak napisał Wesley - Shimoji (uechi-ryu) był niezły. Przynajmniej ja wcześniej bardzo niewiele słyszałem o takim stylu.
Mają bardzo ciekawą technikę oddychania - mniej więcej 60-70% powietrza zostaje niewydychana. Pokazywali to na przykładzie Sanchin - ale w wersji na otwarte ręce. Nie w takim jak się ćwiczy w Kyokushin albo Goju-ryu.
Poza tym gość był niesamowicie utwardzony - umiał przyjmować uderzenia.
Znajomy po paru "kontaktach" na full z nim miał cała nogę spuchniętą a nie był to ułomek. Mówił że czuł jakby "low-kick" trafiał w beton
Jaki styl ćwiczysz, marp?
Obecnie Shorin ...
Pozdr.
Napisano Ponad rok temu
Znasz może Kubę Polaszka z Gdańska?
Napisano Ponad rok temu
Marp, znasz kogoś z poznańskiej sekcji Shorin-Ryu. Chce się tam przejść, potrenować Shorin.
Znasz może Kubę Polaszka z Gdańska?
Niestety nie znam nikogo ani z Poznania ani z Gdańska.
Sorry.
Pozdr.
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Hakaku (hakutsuru sho) kata
- Ponad rok temu
-
gdzie trenowac karate contact w poznaniu?
- Ponad rok temu
-
Czy karate zmieniło wasz charakter?
- Ponad rok temu
-
CZY SĄ CHĘTNI ...
- Ponad rok temu
-
Relacja z seminarium Ryu-te z Taiką Oyata
- Ponad rok temu
-
Egzaminy