Nauka boksu bez sparingow?
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Może z cieniem sobie radzi. Ale prawda jest taka, nie ma sparingów, nie ma umiejętności walki. A ten twój kolega coś ściemnia, nie widziałem takiej sekcji, gdzie trenuje się samą technikę bez sparingów. Bo i po co?jestem ciekaw czy mozna nauczyc sie skutecznie boksowac bez sparingow ??w klubie jest taki chlopak dosc dlugo trenuje bardzo dobrze boskuje tzn walka z cieniem, worek itd kiedys sparowal i nie szlo mu za dobrze ostatnio znowu zaczol i bardzo dobrze mu idze przy czym przez 2 lub 3 lata wogle nie sparowal bo nie chcial ,skupial sie tylko na technice bokserskiej jak to jest bez sparingow niezle sobie radzi
Napisano Ponad rok temu
nic nie sciemnia wiem bo znam go kilka lat z nim trenowalem nie chcial wogle sparowac kto chce ten spruje ,sa ludzie ktorzy wogle nie spruja bo nie chca zasada jest taka kto chce ten sprauje zawodnicy nie maja nic do gadani oni mosza,a co do mojego kolegi co chodzi to przez jakies 2 lub 3 lata wogle nie sparowal tylko sobie trenowal bez springow nigdy nie chcila sparowac ostatnio sie cos przemogl i bardzo dobrze mu idze tak jak by juz iedys albo gdzies walczyl (zarzeka sie ze tylko cwiczy to co w klubie)??jak pojechali do bokserow to podobno tez sobie niezle radzil ,a wogle prawie nie sparowal przez ten caly czas
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Wiekszosc cech potrzebnych do walki wyrabiasz sobie na technikach z partnerem. Szybkosc, timing, precyzja itd. to mozesz sobie wyrobic bez sparingow. Walka to tez psychika ...
Nikt nie mowi ze on byl ekspertem z filmow czy kartki ale trenowal to nie ogladanie ... i sobie dobrze radzil.
Napisano Ponad rok temu
jestem ciekaw czy mozna nauczyc sie skutecznie boksowac bez sparingow ??w klubie jest taki chlopak dosc dlugo trenuje bardzo dobrze boskuje tzn walka z cieniem, worek itd kiedys sparowal i nie szlo mu za dobrze ostatnio znowu zaczol i bardzo dobrze mu idze przy czym przez 2 lub 3 lata wogle nie sparowal bo nie chcial ,skupial sie tylko na technice bokserskiej jak to jest bez sparingow niezle sobie radzi
moze kiepsko sobie radzi w sparringach, bo boi sie dostać centralnie? Dla niektorych takie rzeczy jak niepodbite oczy czy wszystkie zęby mają znaczenie i unikaja walki.
Osobiscie walcze bez zahamowań i czasem widzę że przeciwnik zaczyna się wycofywać. Psychika jest bardzo ważna w czasie walki.
Silvio
Napisano Ponad rok temu
Psychika jest bardzo ważna w czasie walki.
Silvio
Zgadzam sie !
Napisano Ponad rok temu
Jeśli koleś nauczył się prać bez tego, to 8O poklon dla niego!! No ale tacy utalentowani loodzie zdarzają się raz na... :roll:
Napisano Ponad rok temu
Inna sprawa... To jeszcze o jakiej grupie wiekowej mowimy. Ogladalem bowiem pare miesiecy (na zywo) temu mistrzostwa Polski juniorow w boksie, w tym mlodszych i uwazam, ze rosnie nam grono dobrych zawodnikow. Startujcych w wieku 15-16 lat lat bylo bez liku i w sensie technicznym wielu z nich bylo juz bardzo, bardzo dobrymi. I wystawienie przeciwko nim jakiegos niecwiczacego rownolatka, to podchodzi pod paragraf!
Ja niegdys chodzilem do trenerow, ktorzy nie pozwalali poczatkujacym zawodnikom na sparingi, i bywalo, ze nawet rok, czy dwa. Dopiero kiedy ci azwodnicy nabyli i techniki i jakiegos automatyzmu obrony pozwalali im na, naprawde lekkie, sparingi. Podsuwali coraz lepszych przeciwnikow.
Ja osobiscie juz od dawna nie sparuje boksersko, co nie oznacza, ze nie cwicze technik bokserskich! Wychodze z zalozenia, ze i tak z bokserem (np. na ulicy) nie bede sie boksowal, a na przecietnego napastnika na ulicy, to mi wystarcza i te techniki bokserskie, ktore cwicze na worku i tarczach.
Ale moze to kwestia wieku - czlowiek zaczyna wiecej dbac o zdrowie, sklania sie ku stylom "chwytanym", a przede wszystkim zaczyna sie pasjonowac machaniem sprzetem, a coraz bardziej strzelectwem.
A... na trening czucia dystansu, to nie ma nic lepszego niz walka na kosy-atrapy.
K_P
Napisano Ponad rok temu
Ty raczysz chyba żartować! Przecierz powszechnie wiadomo, że do tego służą strzykawki z igłami!! :wink:A... na trening czucia dystansu, to nie ma nic lepszego niz walka na kosy-atrapy.
Napisano Ponad rok temu
Mam podobne zdanie na ten temat, dodam tylko, że kiedyś myślałem, że trening walki bez sparingów jest niemożliwy, ale właściwie czy możliwy jest trening boksu tylko podczas sparingu, nie ćwicząc techniki w inny sposób prawie wogóle?
Niestety w niektórych sekcjach z tego co zauważyłem starają się udowodnić, że jest to możliwe.
Po za tym jeśli ktoś z jakichś powodów nie może sparować bo musi powiedzmy unikać kontuzji pewnych części ciała, to czy jego tryb treningów jest pozbawiony sensu?
Napisano Ponad rok temu
Psychika jest bardzo ważna w czasie walki.
Silvio
zgadzam się.podobnie jak joannaz.
Napisano Ponad rok temu
Kubuś....Mam to samo....ze szczgólnym naciskiem na ostatnią część wypowiedzi...Ale moze to kwestia wieku - czlowiek zaczyna wiecej dbac o zdrowie, sklania sie ku stylom "chwytanym", a przede wszystkim zaczyna sie pasjonowac machaniem sprzetem, a coraz bardziej strzelectwem..
K_P
Napisano Ponad rok temu
A ja widziałem . W moim mieście na treningu boksu część osób walczy z rękawicami a druga część walczy z cieniem. Co najciekawsze prawie zawsze jest taki sam układ grup.A ten twój kolega coś ściemnia, nie widziałem takiej sekcji, gdzie trenuje się samą technikę bez sparingów. Bo i po co?
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Dzis wybieram sie do kolejnej sekcji, gdzie sie glownie uczy dzieci.
K_P
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Kick-Boxing Sosnowiec?
- Ponad rok temu
-
Czy są we Wrocławiu jakieś dobre kluby Muay Thai?
- Ponad rok temu
-
RATINGER FIGHT NIGHT -
- Ponad rok temu
-
Czy MUAY THAI to sport dla każdego?
- Ponad rok temu
-
do czego służy gruszka bokserska
- Ponad rok temu
-
Poprawic uderzenie