Jak zaczynacie ?
Napisano Ponad rok temu
Wciagacie go gardy ? Probujecie wykonac rzut ? Wykonujecie wejscie w nogi ? Sami sie kladziecie ?
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
U mnie nie ma reguły. Zależy od sytuacji i przeciwnika - jak walcze z judoką to nie wdaje sie w rzuty (wzięcie przeciwnika do gardy nie jest takie złe). Z gośćmi mającymi gorszą stójkę można coś popróbować.
Ja widze jeden problem. Ja sie o stojce przeciwnika dowiaduje dopiero jak lece tudziez laduje na macie czyli ciut za pozno :wink: .
Jak nie zachowuje sie irracjonalnie to zaczynam od walki o uchwyt a potem patrze jak mi sie przeciwnik ustawia.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Pozdrawiam, Aviator
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
jezeli w parterze sie walka sie zaczyna to kiedys na poczatku przewaznie wciagalem do gardy teraz raczej prubuje dojsc do dosiadu lub jakiegos trzymania bocznego, ew garda ale i szybkie przetoczenie
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Ostatnio zaczalem walczyc w znienawidzonym przeze mnie gi (w podobnym uniformiku chodzilem z 7 lat i mi sie chcialo zygac, a na gi zdecydowalem sie z powodu duzych strat bluz i spodni treningowych). Dotychczas bylo bez gi, i refleksja - w gi - to troche... inna dyscyplina, nie wiem, czy bardziej techniczna jak twierdza zwolennicy bjj, ale napewno inna. Polowa technik tych takze stosowanych w stojce poszla sie chrobotac...
A ze ostatnio walcze takze z judokami, to raczej nie bawie sie w wymiane technik w stojce, tylko biore ich do gardy, co tez nie jest dobrym rozwiazaniem, bo juz z defincji moj oponent jest w pozycji dominujacej, a jakby na to nie patrzec i jakby tej gardy nie lubic.
Niby walka w gi miala uczynic starcie bardziej technicznym ale... Odnosze wrazenie, ze nieustajaco rozgrywa sie potyczka o dobry uchwyt za kolnierz do duszenia i wymaga to nieustajacej czujnosci, co... zuboza repertuar techniczny.
Pozdrawiam
K_P
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
BJJ jak to wyglada ?
- Ponad rok temu
-
Potrzebuje rady jak zorganizowac klub BJJ
- Ponad rok temu
-