No to jak to jest z waszej wiedzy i doświadczeń.
aikido a zdrowie
Napisano Ponad rok temu
No to jak to jest z waszej wiedzy i doświadczeń.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Jak se jakas przerwe zrobie, np na tydzien, to zaraz bieda wylazi i boli...
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Łabędz czy posiadasz ta książke w jezyku polskim.
Napisano Ponad rok temu
To Szczepan: Jedna jaskółka wiosny nie czyni.
To Mariusz M: ksiązka była po polsku ( tu stawiam duzy znak zapytania ze względu na tłumaczenie) ale pożyczona(kserówa), nie wiem gdzie można ją kupić Generalnie nie polecam
Napisano Ponad rok temu
Czyli jest dla zdrowia dobre.
Co do Kanetsuki - on twierdzi ze tylko dlatego zyje, ze to aikido robi...
Nishio - wiesz ile on ma lat? Moze gdyby nie to aikido, to by go juz dawno nie bylo... Zreszta pewnie go to karate wykonczylo, a aikido uratowalo...
Co do ksiazki pana A.C. - mialem w reku i nawet czytac probowalem...
Ale porazila mnie boska swiadomosc watroby (a moze to jelita byly...)
:wink: :wink: :wink: :wink: :wink: :wink: :wink: :wink: :wink:
Napisano Ponad rok temu
Mnie chodzi o to, czy oprócz twierdzenia samych mistrzów są gdzieś jakieś naukowo potwierdzone z niezależnych źródeł badania.
Mam nadzieję że o takie cuś Ci chodzi..
Poszczególne techniki, czy układy ćwiczeń w Aikido zgodnie z jego nazwą harmonizują i wzmacniają krążenie energii ,,Ki" w określonych miejscach wzmacniając np. chory narząd lub farmakologiczne działanie lekarstwa w procesie leczenia. Np. dla odtrucia ćwiczy się techniki na nadgarstki ikkyo, nikyo, yonkyo, sankyo, kote - gaeshi, bowiem przez nadgarstki przechodzi pięć kanałów (meridianów) którymi można pobudzić między innymi pracę jelita grubego i cienkiego biorących udział w procesie trawienia. Wówczas trwający kilka godzin problem rozwiązał się w kilkanaście minut po ćwiczeniach bez udziału leków.
Napisano Ponad rok temu
, bowiem przez nadgarstki przechodzi pięć kanałów (meridianów) którymi można pobudzić między innymi pracę jelita grubego i cienkiego biorących udział w procesie trawienia. [/i]
Niezla sciema. Takie cos jak meridiany to w ogole nie istnieje, to tylko chora wyobraznia paru nawalencow.
Napisano Ponad rok temu
No to jest nas dwóchCo do ksiazki pana A.C. - mialem w reku i nawet czytac probowalem...
Ale porazila mnie boska swiadomosc watroby (a moze to jelita byly...)
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Niezla sciema. Takie cos jak meridiany to w ogole nie istnieje, to tylko chora wyobraznia paru nawalencow.
Przyznam się szczerze że niezabardzo sam w to wierzę, ale z punktu widenia medycyny nie jest to niemozliwe. :wink: Znalazłem to gdzieś w Inecie, dlatego tekst jest w kursywie, żeby ktos nie insynuował ze to moje..
Tak czy inaczej twierdząc że to jest sciema obalamy równiez istotę shiatsu, tui - na, su - dżok, jogi, czikungu, akupresury i akupunktury gdzie znajomość meridanów jest podstawą :wink:
Napisano Ponad rok temu
Wierzyć i sprawdzać
:wink: A swoją drogą jesli nawet ludzie ćwiczący szkołe Kobayashi tego nie ogarniają to to jest niezły Meksyk
Ostatnio, co raz bardziej utwierdzam się w przekonaniu, że szkoła H.Kobayashi i szkoła A. Cognard, to ( wbrew pozorom ) nie zupełnie to samo
Jeżyk
Napisano Ponad rok temu
Mówimy partia myślimy Lenin :wink:Wierzyć i sprawdzać
:wink: A swoją drogą jesli nawet ludzie ćwiczący szkołe Kobayashi tego nie ogarniają to to jest niezły Meksyk
Ostatnio, co raz bardziej utwierdzam się w przekonaniu, że szkoła H.Kobayashi i szkoła A. Cognard, to ( wbrew pozorom ) nie zupełnie to samo![]()
![]()
![]()
Jeżyk
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
, bowiem przez nadgarstki przechodzi pięć kanałów (meridianów) którymi można pobudzić między innymi pracę jelita grubego i cienkiego biorących udział w procesie trawienia. [/i]
w 1995 roku została przyznana nagroda Nobla w dziedzinie medycyny koreańskiemu lekarzowi, który UDOWODNIŁ NAUKOWO ISTNIENIE 5 GRUPY MIĘŚNIOWEJ - KANAŁÓW ENERGETYCZNYCH I MERIDIANÓW; fakt naukowy Szczepan, nie nazywaj komitetu nagrody Nobla nawalencami, bo równie dobrze można by powiedzieć cos podobnego o Tobie i o Aikido, że to jedna wielka ściema
Napisano Ponad rok temu
[b]...argumentami mnie nie przekonasz bo z wlaściwą sobie przekorą stwierdzę, że znam kilka przykładów mistrzów co tak sobie przęda zdrowotnie (Nishio Kanetsuka, ostatnio narzekał Tissier). Mnie chodzi o to, czy oprócz twierdzenia samych mistrzów są gdzieś jakieś naukowo potwierdzone z niezależnych
odnośnie Nishio Sensei: w grudniu zeszłego roku skończył 75 lat, chciałbym mając tyle lat czuć się tak jak on
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
FaceBook
10 następnych tematów
-
Co doradzacie?- Ponad rok temu
-
Czy Aikido to filozofia życia?- Ponad rok temu
-
list Koichi Tohei- Ponad rok temu
-
Żegnam Was, już czas ......- Ponad rok temu