aikido a zdrowie
Napisano Ponad rok temu
No to jak to jest z waszej wiedzy i doświadczeń. Sa jakieś niezależne od aikido ekspertyzy w tej sprawie?
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Jak se jakas przerwe zrobie, np na tydzien, to zaraz bieda wylazi i boli...
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Łabędz czy posiadasz ta książke w jezyku polskim. Może wiesz gdzie można ją kupić
Napisano Ponad rok temu
To Szczepan: Jedna jaskółka wiosny nie czyni. Takimi argumentami mnie nie przekonasz bo z wlaściwą sobie przekorą stwierdzę, że znam kilka przykładów mistrzów co tak sobie przęda zdrowotnie (Nishio Kanetsuka, ostatnio narzekał Tissier). Mnie chodzi o to, czy oprócz twierdzenia samych mistrzów są gdzieś jakieś naukowo potwierdzone z niezależnych źródeł badania. Ale nie w stylu, że lepiej się w ogóle ruszać niż nie ruszać tak jak to wynikaz postów Mr Smaila i Mariusza M Bo może gdyby robili co innego niż aikido rezultaty byłyby takie same lub lepsze
To Mariusz M: ksiązka była po polsku ( tu stawiam duzy znak zapytania ze względu na tłumaczenie) ale pożyczona(kserówa), nie wiem gdzie można ją kupić Generalnie nie polecam bo Sartre, Nitsche, Kirkegard i paru innych to przy tej pozycji prostaki walące kawę na ławę
Napisano Ponad rok temu
Czyli jest dla zdrowia dobre.
Co do Kanetsuki - on twierdzi ze tylko dlatego zyje, ze to aikido robi...
Nishio - wiesz ile on ma lat? Moze gdyby nie to aikido, to by go juz dawno nie bylo... Zreszta pewnie go to karate wykonczylo, a aikido uratowalo...
Co do ksiazki pana A.C. - mialem w reku i nawet czytac probowalem...
Ale porazila mnie boska swiadomosc watroby (a moze to jelita byly...)
:wink: :wink: :wink: :wink: :wink: :wink: :wink: :wink: :wink:
Napisano Ponad rok temu
Mnie chodzi o to, czy oprócz twierdzenia samych mistrzów są gdzieś jakieś naukowo potwierdzone z niezależnych źródeł badania.
Mam nadzieję że o takie cuś Ci chodzi..
Poszczególne techniki, czy układy ćwiczeń w Aikido zgodnie z jego nazwą harmonizują i wzmacniają krążenie energii ,,Ki" w określonych miejscach wzmacniając np. chory narząd lub farmakologiczne działanie lekarstwa w procesie leczenia. Np. dla odtrucia ćwiczy się techniki na nadgarstki ikkyo, nikyo, yonkyo, sankyo, kote - gaeshi, bowiem przez nadgarstki przechodzi pięć kanałów (meridianów) którymi można pobudzić między innymi pracę jelita grubego i cienkiego biorących udział w procesie trawienia. Wówczas trwający kilka godzin problem rozwiązał się w kilkanaście minut po ćwiczeniach bez udziału leków.
Napisano Ponad rok temu
, bowiem przez nadgarstki przechodzi pięć kanałów (meridianów) którymi można pobudzić między innymi pracę jelita grubego i cienkiego biorących udział w procesie trawienia. [/i]
Niezla sciema. Takie cos jak meridiany to w ogole nie istnieje, to tylko chora wyobraznia paru nawalencow.
Napisano Ponad rok temu
No to jest nas dwóch z tym ze ja się jakoś przemęczyłem i teraz myślę o eksplodującym nikyo przyskładaniu pasków od hakamy zgodnie z zaleceniami autora. A swoją drogą jesli nawet ludzie ćwiczący szkołe Kobayashi tego nie ogarniają to to jest niezły MeksykCo do ksiazki pana A.C. - mialem w reku i nawet czytac probowalem...
Ale porazila mnie boska swiadomosc watroby (a moze to jelita byly...)
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Niezla sciema. Takie cos jak meridiany to w ogole nie istnieje, to tylko chora wyobraznia paru nawalencow.
Przyznam się szczerze że niezabardzo sam w to wierzę, ale z punktu widenia medycyny nie jest to niemozliwe. :wink: Znalazłem to gdzieś w Inecie, dlatego tekst jest w kursywie, żeby ktos nie insynuował ze to moje..
Tak czy inaczej twierdząc że to jest sciema obalamy równiez istotę shiatsu, tui - na, su - dżok, jogi, czikungu, akupresury i akupunktury gdzie znajomość meridanów jest podstawą :wink:
Napisano Ponad rok temu
Wierzyć i sprawdzać :wink: A swoją drogą jesli nawet ludzie ćwiczący szkołe Kobayashi tego nie ogarniają to to jest niezły Meksyk
Ostatnio, co raz bardziej utwierdzam się w przekonaniu, że szkoła H.Kobayashi i szkoła A. Cognard, to ( wbrew pozorom ) nie zupełnie to samo
Jeżyk
Napisano Ponad rok temu
Mówimy partia myślimy Lenin :wink: Wiesz dialektyka marksistowska i jedność przeciwieństw - a wszak wszyscy na Biednego Hirokazu sie powołująWierzyć i sprawdzać :wink: A swoją drogą jesli nawet ludzie ćwiczący szkołe Kobayashi tego nie ogarniają to to jest niezły Meksyk
Ostatnio, co raz bardziej utwierdzam się w przekonaniu, że szkoła H.Kobayashi i szkoła A. Cognard, to ( wbrew pozorom ) nie zupełnie to samo
Jeżyk
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
, bowiem przez nadgarstki przechodzi pięć kanałów (meridianów) którymi można pobudzić między innymi pracę jelita grubego i cienkiego biorących udział w procesie trawienia. [/i]
w 1995 roku została przyznana nagroda Nobla w dziedzinie medycyny koreańskiemu lekarzowi, który UDOWODNIŁ NAUKOWO ISTNIENIE 5 GRUPY MIĘŚNIOWEJ - KANAŁÓW ENERGETYCZNYCH I MERIDIANÓW; fakt naukowy Szczepan, nie nazywaj komitetu nagrody Nobla nawalencami, bo równie dobrze można by powiedzieć cos podobnego o Tobie i o Aikido, że to jedna wielka ściema
Napisano Ponad rok temu
[b]...argumentami mnie nie przekonasz bo z wlaściwą sobie przekorą stwierdzę, że znam kilka przykładów mistrzów co tak sobie przęda zdrowotnie (Nishio Kanetsuka, ostatnio narzekał Tissier). Mnie chodzi o to, czy oprócz twierdzenia samych mistrzów są gdzieś jakieś naukowo potwierdzone z niezależnych
odnośnie Nishio Sensei: w grudniu zeszłego roku skończył 75 lat, chciałbym mając tyle lat czuć się tak jak on
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Co doradzacie?
- Ponad rok temu
-
Czy Aikido to filozofia życia?
- Ponad rok temu
-
list Koichi Tohei
- Ponad rok temu