Wstyd ale nawet nie wiem o co pytac...
Napisano Ponad rok temu
to gdzie powinienem sie zgłosić i o co pytać?
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
to zależy jakim kijem - jo, bo, tambo czy innym?
takim zwykłym długim - chyba bo
Napisano Ponad rok temu
Mam dziwne wrażenie, że zamiast wziąć się za ćwiczwenie siedzisz przed tym komputrem i piszesz o tym, że ja to zaczne itd. itp. :wink:
Nie po prostu kręci mnie walka kijem a wstyd jest, ze naet nie wiem jak to się nazywa...
Napisano Ponad rok temu
Nie po prostu kręci mnie walka kijem a wstyd jest, ze naet nie wiem jak to się nazywa...
Długi kij - bo - jest w KOBUDO. Trening KOBUDO zaczyna się od nauki walki kijem.
Niektóre style Karate lub innych MA mają również elementy walki takim kijem w swoich systemach nauczania.
Pozdr.
Napisano Ponad rok temu
Pozdrawiam
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Wcale nie trzeba mieć podstaw karate, żeby ćwiczyć kijem. Trzeba mieć elastyczne nadgarstki.Ale raczej w Kobudo trzeba mieć podstawy karate żeby walczyć sprzętem. Możesz tez zapytać sie w sekcjach Kung-fu. Mój kumpel tam ćwiczy kij. Poorientuj sie u siebie w mieście
Napisano Ponad rok temu
z bo sprawa będzie bardziej skomplikowana, musisz znaleźć sekcję bojutsu lub kobudo a tycgh sekcji jest bardzo mało
Napisano Ponad rok temu
jeśli jo no to sprawa jest prosta, w prawie dojo aikido się go używa
Obawiam sie ze wlasnie sprawa nie bedzie taka prosta. Jo w aikido nie sluzy stricte do walki - raczej praca z jo ma pokazac i nauczyc pewnych uniwersalnych zasad z aikido - m.in. na przyklad wyczucia przestrzeni. Nie spotkalem jeszcze (ale moze malo widzialem) dojo w ktorym by robilo sie "prawdziwa" walke na jo - taka full contact (z ochraniaczmi czy bez :-) ) .
Oczywiscie nie znaczy to ze techniki z jo w aikido do niczego sie nie nadaja, po prostu obawiam sie ze pytajacemu troche o co innego chodzilo.
Napisano Ponad rok temu
Na treningach AIKI raczej nie nauczaja samej walki jo
Napisano Ponad rok temu
z bo sprawa będzie bardziej skomplikowana, musisz znaleźć sekcję bojutsu lub kobudo a tycgh sekcji jest bardzo mało
Jeśli ma w okolicy sekcję Shorin-ryu to może tam popytać.
W Polsce kluby Shorin-ryu często prowadzą zajęcia z Kobudo (linia Matayoshi).
Wykaz klubów Shorin jest gdzies w okolicach: [link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
Pozdr.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
a czym w zasadzie rózni sie jo od bo? i wogóle jakie są typy kijów?
Jo to prosty kij o dlugosci ok 130 cm. Bo jest znacznie dluzsze i grubsze - dlugosc z tego co pamietam > 180 cm (niech ktos mnie poprawi jesli sie myle). Z tego rozmiaru wynika sposob wladania - uzywanie bo jest troche podobne do tego co bylo w filmie "Robin Hood" :-) . Przy pracy jo natomiast zwykle kontroluje sie jeden koniec i atakuje drugim.
Rodzaje kijow?:
- jo
- bo
- filipinskie palki (zwykle ok 60cm dlugosci) - jedna badz dwie
- jawara (chociaz nie wiem czy to tez mozna zaliczyc) - to taka krotka palka.
Uff... mam nadzieje ze nie namacilem zbytnio :-)
Napisano Ponad rok temu
do rodzajów kijów można dodać bejsol
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Co do walki długim kijem (bo) to sam nieco cwicze walke nim.
A co do tego gdzie sie można nauczyć to np w Rzeszowie działa STOWARZYSZENIE IDOKAN POLSKA gdzei mozna nauczyc sie walki bronia w tym dlugim kiejm (bo). Prawde mowiac ja tam nie uczeszczam ale moi znajomi tam chodza. Nie wiem czy w innych miastach dziala SIP ale mozeci poszukac.
POZDRAWIAM
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Pytanie
- Ponad rok temu
-
Kartoffelkanone
- Ponad rok temu
-
Sai ...
- Ponad rok temu
-
Szukam..........
- Ponad rok temu
-
Filipińskie MA w Wa-wie.....??
- Ponad rok temu
-
Pytanie :>
- Ponad rok temu
-
Poszerzam asortyment...
- Ponad rok temu
-
Broń w różnych systemach (Krav Maga, Viet Vo Dao)
- Ponad rok temu
-
Polska szkoła walki
- Ponad rok temu
-
GIGN
- Ponad rok temu