Niebieskie pasy BJJ w Polsce
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Pozdrawiam, Aviator
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
ciekawe czy tak jak w krajach gdzie Bjj ma dłuższą tradycję, na zawodach będzie podział ze względu na pasy. W końcu trochę tych niebieskich teraz przybędzie
Troche ich bedzie. Prawda. Lecz kategori wagowych to jest kilka i wypadnie ze jest po 2,3 zawodnikow w kategori. Moze za pare lat. Ale prawda. Pieknie by bylo gdyby to zaczelo funkcjonowac w przyszlosci.
Pozdrawiam.
Napisano Ponad rok temu
Troche ich bedzie. Prawda. Lecz kategori wagowych to jest kilka i wypadnie ze jest po 2,3 zawodnikow w kategori.
Może by tak open
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
oczywiscie to takie moje przemyslenia na ten temat, nie wykluczam ze Bagi oprocz judo zna takze BJJ na poziomie wysokim, jezeli tak jest to zgadzam sie - lipa straszna ze paska nie dostal.
Pozdrawiam
Napisano Ponad rok temu
2 m. w Gracie Barra kat. elita , 1m. w Otwartych Mistrzostwach Niemiec
Pozdrawiam, Aviator
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
chłopie nie żartuj
to skandal że Bagi nie ma niebieskiego
zawsze mi się wydawało że BJJ to szyuka walki a stopnie nadawane są za walkę (czytaj umiejętności weryfikowane na macie)
dlatego zastanawia mnie jakim cudem bagi nie ma paska startując i wygrywając w prestiżowych zawodach a ktoś z innej federacji ma purpurowy a na ostatnich zawodach był 3 lata temu
hmmmmmmmm
cóż zdarzają się wojownicy i biznesmeni-politycy
ale to moje skromne zdanie
Napisano Ponad rok temu
Po prostu pamietam jakie harris mial podejscie do judokow, rozroznial techiki judo od technik bjj, na egzaminie z tego co wiem stawia bardzo okreslone wymogi, oczekuje perfekcyjnie wykonanych danych technik i niczego innego.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Nie znam sie zbytnio na BJJ, choc bylem na kilku treningach.
Nie wiem, dlaczego Bagi nie dostal pasa.
Lubie akademickie dyskusje.
Wyjde od przykladu:
Moj ojciec jest szefem pionu logistycznego. Uwierzcie mi, ze wymiata. Nigdy mi nie powiedzial, ze jest dobry - dowiedzialem sie od jego kumpli. W sumie siedzi w tym od 30lat, wiec mozna powiedziec, iz zjadl na tym zeby.
Niestety nie udalo mu sie odpowiedziec na wiekszosc pytan, ktore mialem na egzaminie z Logistyki, w sposob zadowalajacy.
Mysle, ze i tu sytuacja moze byc podobna.
U Harrisa pasy przyznawane sa za umiejetnosci wykonania poszczegolnych technik ( informacje czerpie z jego wypowiedzi, dostepnych w sieci ). Np. za 3 rodzaje umpy.
Mozna sobie wyobrazic zawodnika, ktory umie wychodzic z dosiadu na poziomie czarnego pasa, ktory zna 80 technik do tego sluzacych, ale nie zna akurat tego jednego wariantu, ktory jest wymagany na tym wlasnie egzaminie.
I za to moze go oblac.
Wypowiedz ta nie ma na celu nikogo urazic, chcialem tylko przedstawic swoj tok myslenia.
Napisano Ponad rok temu
I za to moze go oblac. [/quote]
MAciek, przepraszam, zle to, co napisales - jesli rzeczywiscie mialo by byc prawdziwe - to jest jakas paranoja. Na zdrowy rozum - jezeli mowimy o doswiadczonym zawodniku, ktory umie wykonac iles technik, to nie powiesz mi, ze nie zna technik podstawowych w tym czy innym wariancie - bo w koncu nie jest to egzamin na czarny pas, tylko niebieski. To po pierwsze. Po drugie nie chce mi sie wierzyc, zeby zawodnik tej klasy podszedl do egzaminu nie przygotowany. Zreszta... niezaleznie od wszystkiego, to caly czas bjj-jotowcy deklaruja, ze pasy przyznawane sa w ich stylu za umiejetnosc walki. Wiec zachowajmy gdzies zdrowy rozadek.
Obserwujac totalnie z zewnatrz wyglada to na polityke, tylko i wylacznie.
KdH wyobraz sobie sytuacje, gdzie Nastula zaczyna startowac w zawodach BJJ. Dobrze by mu szlo? Mysle, ze spokojnie mozna powiedziec, ze tak. Poduczylby sie (o ile juz ich nie zna) paru technik i co, nie dalbys mu niebieskiego pasa tak szybko jak tylko mozna? Co, nie zasluzyl? No wlasnie. I to jest dokladnie taka sytuacja.
K.
[/quote]
Napisano Ponad rok temu
Nie mozna powiedziec: "w bjj paski sa dawane za walke", kazdy nadaje paski za troche inne rzeczy, u harrisa ma byc to czyste bjj a np. u moreiry na niebieski pas musisz sie byc w stanie obronic przed 3 przeciwnikami (cos al'a street fighting)!!! wiec chyba kazdy ma inne priorytety przy egzaminach.
Jeszcze raz powtarzam ze nie mam zamiaru umniejszac w jakikolwiek sposob osiagniec/umiejetnosci Bagiego, po prostu sie zastanawiam i probuje zrozumiec decyzje harrisa bo jakos wierzyc mi sie nie chce (moze nieslusznie) ze to wplyw pana KM.
Napisano Ponad rok temu
Nie mogłem podejść do egzaminu na pas ze względu takiego iż nie należe do BJJ Polska(nie podpisałem deklaracji) nie zostało mi dane pokazać czy materiał techniczny opanowałem dostatecznie.
Nie będe tego komentował bo nie ma to większego sensu.
Natomist podczas prywatnej lekcji z Royem gdy rozmawialiśmy na temat egzaminu to mi powiedział że w tym dniu jest zmęczony i bardzo bolą go ręce.Natomiast gdy przyjedzie następnym razem bardzo chętnie mnie przegzaminuje-tyle jeśli chodzi o pas.
Po rozmowie z Royem nadal jestem jego instruktorem i obiecał mi przyjazd na seminarium do Szczecina(termin jeszcze nie ustalony),na to seminarium zapraszam wszystkich także członków BJJ Polska.
pozdrowienia
Bagi
Born to Fight
Napisano Ponad rok temu
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Liga
- Ponad rok temu
-
Brazilian ADCC Trials Results !