Skocz do zawartości

Zdjęcie

Niebieskie pasy BJJ w Polsce

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
30 odpowiedzi w tym temacie

budo_francos
  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 247 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Niebieskie pasy BJJ w Polsce
Właśnie orientuje sie ktos ile dokladnie osob w Polsce nosi taki pas :?: :-)
  • 0

budo_aviator
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 702 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Re: Niebieskie pasy BJJ w Polsce
Poczekaj Francos. Po zgrupowaniu w Szklarskiej Porębie sporo powinno ich przybyć.
Pozdrawiam, Aviator
  • 0

budo_francos
  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 247 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Tak czytalem o tym zgrupowaniu. BJJ Polska ma miec tam egzaminy na stopnie u R.Harrisa..
  • 0

budo_^hast^
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 3373 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Ile osob dokladnie posiada w polsce niebieski pas to ciezko powiedziec. Aktualnie ich liczba bedzie b. szybko rosnac :wink: .
  • 0

budo_wm
  • Użytkownik
  • PipPip
  • 51 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

ciekawe czy tak jak w krajach gdzie Bjj ma dłuższą tradycję, na zawodach będzie podział ze względu na pasy. W końcu trochę tych niebieskich teraz przybędzie
  • 0

budo_^hast^
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 3373 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

ciekawe czy tak jak w krajach gdzie Bjj ma dłuższą tradycję, na zawodach będzie podział ze względu na pasy. W końcu trochę tych niebieskich teraz przybędzie

Troche ich bedzie. Prawda. Lecz kategori wagowych to jest kilka i wypadnie ze jest po 2,3 zawodnikow w kategori. Moze za pare lat. Ale prawda. Pieknie by bylo gdyby to zaczelo funkcjonowac w przyszlosci.
Pozdrawiam.
  • 0

budo_kapu
  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 185 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Troche ich bedzie. Prawda. Lecz kategori wagowych to jest kilka i wypadnie ze jest po 2,3 zawodnikow w kategori.

Może by tak open :) :) :)
  • 0

budo_kdh
  • Użytkownik
  • PipPip
  • 92 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

cos mi sie wydaje ze jakis podzial zrobia, bo jezeli nie to np. Mirek bedzie mogl startowac z bialymi pasami a to by byla masakra;)
  • 0

budo_manolo
  • Użytkownik
  • PipPip
  • 56 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Po stazu w Szklarskiej Porebie Bagi dalej bez niebieskiego pasa.Po jego osiagnieciach w 2002 r.( 2 m. w Gracie Barra kat. elita , 1m. w Otwartych Mistrzostwach Niemiec) uwazam , ze mu sie nalezy niebieski jesli nie purpurowy (Bagi ma 1 dana judo).Jezeli taki zawodnik ma dalej bialy to przyjmijmy to jako skandal.Trenuje z Bagim pare lat i jest to jeden z najtwardszych zawodnikow jakich znam. Po Mistrzostwach Europy Gracie Magazin (3 m. )okreslil go slowami "Polski klon Tanka Abbota" ,a Kazeka nazywa go Robocop.Mysle ,ze to cos znaczy ,a ci co sie z Bagim spotkali wiedza o czym mowie.Cale szczescie , ze paski nie walcza a to jaki kto nosi zostaje zweryfikowane na macie .
  • 0

budo_kdh
  • Użytkownik
  • PipPip
  • 92 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

z tego co wiem to harrisowi nie chodzi o to zeby ktos byl zajebistym judoka lub polskim Tankiem a o znajomosc i umiejetnosc stosowania technik BJJ bo popatrzmy na to w ten sposob, czy P. Nastula automatycznie powinien dostac purpure w BJJ dlatego ze walczy niesamowicie i trenuje judo przez cale zycie.

oczywiscie to takie moje przemyslenia na ten temat, nie wykluczam ze Bagi oprocz judo zna takze BJJ na poziomie wysokim, jezeli tak jest to zgadzam sie - lipa straszna ze paska nie dostal.

Pozdrawiam
  • 0

budo_aviator
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 702 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

KdH czytaj :

2 m. w Gracie Barra kat. elita , 1m. w Otwartych Mistrzostwach Niemiec

Pozdrawiam, Aviator
  • 0

budo_kdh
  • Użytkownik
  • PipPip
  • 92 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Czytam czytam i mowie ze P. Nastula tez by to zrobil niewatpliwie ze swoja znajomoscia parteru z judo:)
  • 0

budo_yamabushi fighter
  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 413 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

kdH
chłopie nie żartuj
to skandal że Bagi nie ma niebieskiego
zawsze mi się wydawało że BJJ to szyuka walki a stopnie nadawane są za walkę (czytaj umiejętności weryfikowane na macie)
dlatego zastanawia mnie jakim cudem bagi nie ma paska startując i wygrywając w prestiżowych zawodach a ktoś z innej federacji ma purpurowy a na ostatnich zawodach był 3 lata temu

hmmmmmmmm
cóż zdarzają się wojownicy i biznesmeni-politycy
ale to moje skromne zdanie
  • 0

budo_kdh
  • Użytkownik
  • PipPip
  • 92 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

ale ja przeciez napisalem ze jezeli rzeczywiscie Bagi opanowal techniki bjj wystarczajace na niebieski pas + jak mowicie jest wypierdalacz*m jezeli chodzi o walke to jest to skandal.

Po prostu pamietam jakie harris mial podejscie do judokow, rozroznial techiki judo od technik bjj, na egzaminie z tego co wiem stawia bardzo okreslone wymogi, oczekuje perfekcyjnie wykonanych danych technik i niczego innego.
  • 0

budo_kapu
  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 185 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Mam nadzieje że nie ma na to wpływu to że Harris jest "własnością" :wink: bjj polska, a Baki trzyma ze Szczecinem :?:
  • 0

budo_maciek
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 875 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Nie znam Bagiego.
Nie znam sie zbytnio na BJJ, choc bylem na kilku treningach.
Nie wiem, dlaczego Bagi nie dostal pasa.

Lubie akademickie dyskusje.

Wyjde od przykladu:

Moj ojciec jest szefem pionu logistycznego. Uwierzcie mi, ze wymiata. Nigdy mi nie powiedzial, ze jest dobry - dowiedzialem sie od jego kumpli. W sumie siedzi w tym od 30lat, wiec mozna powiedziec, iz zjadl na tym zeby.
Niestety nie udalo mu sie odpowiedziec na wiekszosc pytan, ktore mialem na egzaminie z Logistyki, w sposob zadowalajacy.

Mysle, ze i tu sytuacja moze byc podobna.

U Harrisa pasy przyznawane sa za umiejetnosci wykonania poszczegolnych technik ( informacje czerpie z jego wypowiedzi, dostepnych w sieci ). Np. za 3 rodzaje umpy.
Mozna sobie wyobrazic zawodnika, ktory umie wychodzic z dosiadu na poziomie czarnego pasa, ktory zna 80 technik do tego sluzacych, ale nie zna akurat tego jednego wariantu, ktory jest wymagany na tym wlasnie egzaminie.

I za to moze go oblac.

Wypowiedz ta nie ma na celu nikogo urazic, chcialem tylko przedstawic swoj tok myslenia.
  • 0

budo_krzyst
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 1354 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

[quote]Mozna sobie wyobrazic zawodnika, ktory umie wychodzic z dosiadu na poziomie czarnego pasa, ktory zna 80 technik do tego sluzacych, ale nie zna akurat tego jednego wariantu, ktory jest wymagany na tym wlasnie egzaminie.

I za to moze go oblac. [/quote]

MAciek, przepraszam, zle to, co napisales - jesli rzeczywiscie mialo by byc prawdziwe - to jest jakas paranoja. Na zdrowy rozum - jezeli mowimy o doswiadczonym zawodniku, ktory umie wykonac iles technik, to nie powiesz mi, ze nie zna technik podstawowych w tym czy innym wariancie - bo w koncu nie jest to egzamin na czarny pas, tylko niebieski. To po pierwsze. Po drugie nie chce mi sie wierzyc, zeby zawodnik tej klasy podszedl do egzaminu nie przygotowany. Zreszta... niezaleznie od wszystkiego, to caly czas bjj-jotowcy deklaruja, ze pasy przyznawane sa w ich stylu za umiejetnosc walki. Wiec zachowajmy gdzies zdrowy rozadek.
Obserwujac totalnie z zewnatrz wyglada to na polityke, tylko i wylacznie.
KdH wyobraz sobie sytuacje, gdzie Nastula zaczyna startowac w zawodach BJJ. Dobrze by mu szlo? Mysle, ze spokojnie mozna powiedziec, ze tak. Poduczylby sie (o ile juz ich nie zna) paru technik i co, nie dalbys mu niebieskiego pasa tak szybko jak tylko mozna? Co, nie zasluzyl? No wlasnie. I to jest dokladnie taka sytuacja.

K.

[/quote]
  • 0

budo_kdh
  • Użytkownik
  • PipPip
  • 92 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

jasne ze jak nastula by sie nauczyl to bym mu dal:), tylko ze harris ma do tego naprawde specyficzne podejscie, np. do uzywania sily, ktorej jego zdaniem w bjj byc nie powinno: "be like water".

Nie mozna powiedziec: "w bjj paski sa dawane za walke", kazdy nadaje paski za troche inne rzeczy, u harrisa ma byc to czyste bjj a np. u moreiry na niebieski pas musisz sie byc w stanie obronic przed 3 przeciwnikami (cos al'a street fighting)!!! wiec chyba kazdy ma inne priorytety przy egzaminach.

Jeszcze raz powtarzam ze nie mam zamiaru umniejszac w jakikolwiek sposob osiagniec/umiejetnosci Bagiego, po prostu sie zastanawiam i probuje zrozumiec decyzje harrisa bo jakos wierzyc mi sie nie chce (moze nieslusznie) ze to wplyw pana KM.
  • 0

budo_bagi
  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 240 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Panowie mówiąc krótko i zwiężle.
Nie mogłem podejść do egzaminu na pas ze względu takiego iż nie należe do BJJ Polska(nie podpisałem deklaracji) nie zostało mi dane pokazać czy materiał techniczny opanowałem dostatecznie.
Nie będe tego komentował bo nie ma to większego sensu.
Natomist podczas prywatnej lekcji z Royem gdy rozmawialiśmy na temat egzaminu to mi powiedział że w tym dniu jest zmęczony i bardzo bolą go ręce.Natomiast gdy przyjedzie następnym razem bardzo chętnie mnie przegzaminuje-tyle jeśli chodzi o pas.
Po rozmowie z Royem nadal jestem jego instruktorem i obiecał mi przyjazd na seminarium do Szczecina(termin jeszcze nie ustalony),na to seminarium zapraszam wszystkich także członków BJJ Polska.
pozdrowienia
Bagi
Born to Fight
  • 0

budo_dilsvern
  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 362 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

yh bez sensu. Ale niemasz zbytnio wyboru :/ musisz poczekac :?
  • 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych

Ikona FaceBook

10 następnych tematów

Plany treningowe i dietetyczne

Forum: 2002 : 2003 : 2004 : 2005 : 2006 : 2007 : 2008 : 2009 : 2010 : 2011 : 2012 : 2013 : 2014 : 2015 : 2016 : 2017 : 2018 : 2019 : 2020 : 2021 : 2022 : 2023 : 2024