Skocz do zawartości

Zdjęcie

wasz cel

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
45 odpowiedzi w tym temacie

budo_madzia111
  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 493 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Re: wasz cel
a w ankiecie zaznaczylam, ze nie cwicze dla stopni, ale w sumie chcialabym osiagnac dana :) tak dla wasnej satysfakcji :wink:
  • 0

budo_mav
  • Użytkownik
  • Pip
  • 36 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

ja założyłem sobie inne cele zapisując się na TKD :D
rzecz jasna cieszyłbym się z dana 8) ale nie o to mi chodzi :-)
  • 0

budo_juras(l)
  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 198 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

cwicze dla siebie,drazni mnie podejscie treningu towarzyskiego,dla kogos,dla pokazania sie.Egzaminy zdaje i bede zdawal bo sa konieczne.
  • 0

budo_gizmo
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 2337 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Juras, tak z ciekawości - dlaczego uważasz, że są konieczne?

Gizmo
  • 0

budo_juras(l)
  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 198 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

poniewaz zeby startowac na zawodach rangi wyzszej niz okreg :) trzeba miec stopien.Pozatym prawnie trzeba miec stopien zeby prowadzic zajecia.I takie tam...
  • 0

budo_charly
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 2742 postów
0
Neutralna
  • Zainteresowania:BJJ

Napisano Ponad rok temu

Ja też uważam że trzeba zdawać ponieważ:
1. Pozwalają poznawać techniki na kolejne stopnie, rozwijać się a nie stać w miejscu.
2. Po dojściu do pewnego stopnia (u mnie w klubie 6 kup) można brać udział w sparingach.
3. Trzeba osiągnąć odpowiedni stopień żeby brać udział w zawodach.
4. Jeżeli uważamy, że zasługujemy na dany stopień i zdamy egzamin to odczuwamy dużą satysfakcje.
5. Jeżeli ktoś chce sędziować lub być trenerem też musi osiągnąć pewien stopień.
6. Celem większości trenujących jest osiągnięcie poziomu mistrzowskiego w danej sztuce walki.
...
Nie widze nic złego w chęci zdania egzaminu i zdobycia kolejnego stopnia. Ale podchodząc do egzaminu powinniśmy spojrzeć krytycznie na swoje możliwości i zastanowić się czy zasługujemy na ten stopień :wink:
  • 0

budo_greed
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 1188 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

charly , punkt 1 i 2 to tylko w twoim klubie obowiazuje :) :) :)
reszta ok
punkt 4 , czujesz satysfakcje z umiejetnosci , pasek ty raczej tylko formalnosc 8)
reszta chyba bez zastrzezen :)
  • 0

budo_madzia111
  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 493 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

to chyba troche dziwne rozgraniczenie, jezeli dopuszczaja zawodnikow do sparingow od 6 cupa wzwyz....przypuscmy ze ktos trenuje bardzo ambitnie i jest dobry, a np.nie ma pieniedzy na zdawanie egzaminow(u nas jest wiele takich przypadkow) to co, ma nie bra udziualu w sparringach?? a tak poza tym, to jak na zawodach startuja osoby z nizszym psaem, skoro nigdy wczesniej nie mieli na treningu sparringow, bo nie maja 6 cupa???W sumie to co klub to obyczaj, le ten jest jakis dziwny... 8O
  • 0

budo_jaca
  • Użytkownik
  • PipPip
  • 64 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Ćwiczymy dla zdobycia pewnych umiejętności, wiedzy. Ogólnie cele mogą być rozmaite. Ale stopnie nie powinny być celem. Takich dla których celem są stopnie bardzo łatwo rozpoznać nizależnie czy to 3 czy 4 czy 378 dan. Stopień to tylko stopień, liczy się osoba i to co sobą reprezentuje. Ktoś kto ma dużą wiedzę i umiejętności zasługuje na szacunek, ktoś kto ma tylko stopień niech sp......ala.
  • 0

budo_charly
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 2742 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Madzia u nas jest podział na grupy i w grupie początkującej są osoby od 0 do 8 kup, a w grupie starszej od 7 wzwyż. W grupie początkującej nie ma sparingów i osoby z grupy początkującej nie biorą udziału w zawodach. Czyli sparingi są od 7 kup, a na zawodach w walkach startują przeważnie osoby od 6 kup wzwyż. Jeszcze do niedawna do grupy starszej przechodziło się od 8 kup, więc sparingi zaczynały się od 8 kup, ale ostatnio trener to zmienił, bo uznał że żółte pasy jeszcze sobie nie radzą na sparingach :?
  • 0

budo_moro
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 4585 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

oczywiscie kazdy przyp[adek jest rozpatrywany osobno... ale chodzi o to ze w grupie starszej jest kilku killerow i zeby nie zdrapywac z podlogi tych co prezchodza do tej grupy zupelnie bez rzadnego doswiadczenia. ten 6 kup to taka umowna granica gdzie zawodnik powinien poznac podstawy poruszania sie, trzymania gardy, wyprowadzania ciosow...
  • 0

budo_madzia111
  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 493 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

no my tez mamy odzial na grupe poczatkujaca i sredniozaawansowana,ale to do ktorej ktos nalezy zalezy od stazu trenowania, bo czesc osob wogole nie zdaje na egzaminach. POczatkujacy to CI,ktorzy cwicza maksymalnie rok, po wakacjach przydzielani sa do starszej grupy.
  • 0

budo_jaca
  • Użytkownik
  • PipPip
  • 64 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Nie wiem jak u was? Ale ja dzielę w nastepujacy sposób, jeżeli jest nauka układów i techniki to według stopni. Czasami są ludzie którzy wcześniej coś ćwiczyli ,boks, karate a nie mają stopnia w Taekwon-do i ci ćwiczą na treningach walki ze starszą grupą. Poza tym podział według wieku ktory dotyczy głównie obciążeń. Poza tym odbiegamy od tematu.
  • 0

budo_pjotrek
  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 221 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Ktoś kto ma dużą wiedzę i umiejętności zasługuje na szacunek, ktoś kto ma tylko stopień niech sp......ala.

jak ktos ma umiejetnosci i wiedze to zazwyczaj ma tez wysoki stopien.
Troche odbiegłes od zasad taekwondo w których nie jest napisane : miej szacunek do posiadajacego duza wiedze tylko jest napisane szanuj instruktora i starszych stopniem.
Oczywiscie nie mówie ze po stopniu tylko rozpoznajemy dobrego zawodnika ale zazwyczaj czarny pas na zawodach wygrywa walke z kolorowym.

Napisałes jeszcze ze celem nie jest stopien, ale masz wysoki stopien, po co na niego zdawałes jak to nie jest twój cel i nie zalezy ci na nim?
Moim zdaniem nie mozna powiedziec ze trenuje sie tylko dla stopnia ale tez ze stopnie nie graja dla mnie zadnej roli, mozna trenowac aby kiedys tam osiagnac stopien mistrzowski i aby zdobyc umiejetnosci. :D
  • 0

budo_jaca
  • Użytkownik
  • PipPip
  • 64 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Po pierwsze stopień i wiedza oraz umiejętnosci nie zawsze ida w parze.Wiadomo że im dłużej trenujesz i chce ci się zdawac egzaminy tym masz wyższy stopień.Po drugie stopień nie jest celem sam w sobie bez umiejętnosci jest bezwartościowy. Po trzecie środowisko i tak zawsze wie kto dostał stopień na wyrost. Reasumujac mam szacunek do ludzi nie do stopni.
  • 0

budo_gizmo
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 2337 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Pjotrek: jako "freestylowiec" mam trochę inne spojrzenie na problem szacunku w SW...

Oczywiście w idealnym świecie byłoby tak, że kto ma większe umiejętności i wiedzę, ma wyższy stopień, a co za tym idzie - darzy się go większym szacunkiem. Niestety - tak nie zawsze jest. Są ludzie latami niezdający na wyższe stopnie, z rozmaitych przyczyn (przyczyna finansowa nie jest najmniej ważna). Są ludzie, którzy mają wysokie stopnie, dużą wiedzę, ale zachowują się tak, że bez kija do nich najlepiej nie podchodzić. Są tacy, którzy mają wysokie stopnie i bliżej nie wiadomo, jak i za co je dostali. Wreszcie sa tacy, których się szanuje takich, jakimi są, bez zwracania uwagi na stopień.

Tak się jakoś ukłąda, że w moim klubie zajęcia prowadzili rózni ludzie z zewnątrz. Rozstrzał stopni tych prowadzących też miałem spory, od 1 do 9 dana. Szacunek, jaki ci ludzie potrafili sobie wyrobić wśród naszych zawodników, wcale nie był wprost proporcjonalny do stopnia. Oczywiście, ukłony, etykieta itp., ale ocena wyrażana we własnym gronie po seminarium była zawsze ostra, a to właśnie ona decydowała o tym, czy daną osobę zaprosimy po raz kolejny na seminarium, czy nie. Wszystko zgodnie ze starą maksymą pewnego mojego znajomka z Anglii: "Są tylko dwie grupy instruktorów: tacy, którzy wymagają dla siebie szacunku, i tacy, którzy go zdobywają". Jaki będziesz miał szacunek np. dla wysokiego stopnia, który nadaje bez opamiętania stopnie swoim uczniom za kasę? Dla takiego, który przyjeżdża na zawody po wódce? Takiego, który oszukuje innych na kasie? Kręci wałki przy sędziowaniu? A przecież powiniśmy - zgodnie z zasadami taekwondo - szanować instruktora i starszego stopniem, nie?

Generalnie zasada jest jak w wojsku - salutujemy stopniowi, a nie człowiekowi. To, czy mamy dla niego szacunek, to jednak zupełnie inna sprawa. Myślę, że człowiek, który w SW już trochę siedzi, sam jest w stanie określić, kto jest wobec niego "seniorem", niezależnie od koloru pasa. Jeden z ludzi, u których miałem okazję ćwiczyć, ma stopień równy mojemu, ale wiem, że jest lata świetlne przede mną, zawsze będę go traktował jako jednego ze swoich mistrzów i uczył się od niego przy każdej okazji.

Kiedyś - piękna sytuacja. Zrobiliśmy seminarium, poprowadził ciekawy człowiek z zagranicy, kupa ludzi była, świetne zajęcia. Ludzie zafascynowani, po zajęciach rozmawiamy i pytają się mnie, jaki stopień miał ten człowiek. Ja - zgodnie z prawdą i ku zdumieniu słuchaczy - odpowiadam, że nie wiem, zobaczyłem go w Niemczech na szkoleniu i to, co zobaczyłem, na tyle mnie przekonało, że zaprosiłem go do Polski. Pół roku później dowiedziałem się, że prowadzący miał 1 dan...

Pozdrówka

Gizmo
Freestyle Taekwondo ;)
  • 0

budo_pjotrek
  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 221 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

:D przyznaje teraz racje, :D
  • 0

budo_szczota
  • Użytkownik
  • Pip
  • 20 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

przede wszystkim trenuje dla samej siebie. stopnie nie sa dla mnie az tak wazne, ale...jesli nie bede ich zdobywala to nie bede sie rozwijala, dlatego odgrywaja one "jakas"role w mojej duchowej drodze TKD :wink:
  • 0

budo_moro
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 4585 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

przede wszystkim trenuje dla samej siebie. stopnie nie sa dla mnie az tak wazne, ale...jesli nie bede ich zdobywala to nie bede sie rozwijala, dlatego odgrywaja one "jakas"role w mojej duchowej drodze TKD :wink:

dlaczego twierdzisz ze bez stopni nie ma rozwoju? poza tym stopnie swiadcza raczej o twojej 'fizycznej' a nie 'duchowej' drodze TKD
  • 0

budo_charly
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 2742 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Twierdzi ze bez stopni nie ma rozwoju, bo jest w tej samej grupie co ja, a ja juz tlumaczylem czemu tak mysle :wink:
  • 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych

Ikona FaceBook

10 następnych tematów

Plany treningowe i dietetyczne

Forum: 2002 : 2003 : 2004 : 2005 : 2006 : 2007 : 2008 : 2009 : 2010 : 2011 : 2012 : 2013 : 2014 : 2015 : 2016 : 2017 : 2018 : 2019 : 2020 : 2021 : 2022 : 2023 : 2024