podciecia, rzuty, obalenia
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Przedewszystkim zachowanie jak się jest już na glebie.

Napisano Ponad rok temu
pozdrawiam, majki
Napisano Ponad rok temu
-po pierwsze z tego co się orientuje to w polskim tkd występuje duzy chaos co do nauczania technik grapplerskich, w encyklopedii gen. Choia tego typu techniki były zaczerpnietez hapkido (nie jestem pewien, ale nawet chyba napisane przez czarnego pasa tego stylu), w Polsce samoobrona, walka w parterze czy jak to jeszcze nazwać uczone są przedewszystkim za sprawą Germana Anfinogenowa (trenera tkd z Radomia), On sam naucza na bazie judo i sambo. Mozna by kiedyś to troche usestymatyzować. Prawdą jest że tkd to styl wybitnie stójkowy, ale o przydatności parteru chyba nikogo niue musze przekonywać.
-Druga sprawą jest podejście do samoobrony (niech już zostanie ta nazwa, choć bardziej sie kojarzy z kursami dla kobiet żeby myślały że sobie poradzą z potencialnym przeciwnikiem) w wielu klubach ten element jest pomijany, albo ćwiczony tylko pod egzaminy, czyli w bardzo ograniczonym zakresie. Z tego co wiem istnieje tylko kilka klubów gdzie wpaja sie grappling ćwiczącym. Często nawet bardzo wyskoie stopnie (i to nie tylko uczniowskie) mają bardzo mgliste pojęcie o chwytaniu rzucaniu itp, żeby nie powiedzieć że nie mają go wcale. no i te wymagania egazminacyjne, kto wprowadził obrone przed nożem wyprowadzanym z góry?
Napisano Ponad rok temu
Ale co będzie jeżeli po tych wszystkich przemianach, ciągłym mieszaniu technik między stylami, okaże się że wszystkie sztuki walki są podobne?
Co z tego że będą się inaczej nazywać, będą miały inne korzenie, jeżeli na NP. tkd ludzie będą się skupiać w równym stopniu na technikach graplerskich co kopnięciach?
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Wiadomo takie czasy

Ja absolutnie nie mam nic przeciwko, ale nie wybrałem tkd że kulać się po macie.
Najlepiej by było jeżeli na głowny trening konkretnej SW kładzino nacisk w powiedzmy 70 - 80 % i wtedy zostaje troche na innowacje?
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
i poszukiwania na własną rękę.Uzupełniłem tkd o parter, kalaki, nóż, i elementy muaythai i jestem zadowolony.Niecierpiałem przerywania walki po krótkiej wymianie...teraz jest spox
Napisano Ponad rok temu

Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
A to za mało-praktycznie nic.

Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
FaceBook
10 następnych tematów
-
Nowy Koreańczyk