podciecia, rzuty, obalenia
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Przedewszystkim zachowanie jak się jest już na glebie.
Napisano Ponad rok temu
pozdrawiam, majki
Napisano Ponad rok temu
-po pierwsze z tego co się orientuje to w polskim tkd występuje duzy chaos co do nauczania technik grapplerskich, w encyklopedii gen. Choia tego typu techniki były zaczerpnietez hapkido (nie jestem pewien, ale nawet chyba napisane przez czarnego pasa tego stylu), w Polsce samoobrona, walka w parterze czy jak to jeszcze nazwać uczone są przedewszystkim za sprawą Germana Anfinogenowa (trenera tkd z Radomia), On sam naucza na bazie judo i sambo. Mozna by kiedyś to troche usestymatyzować. Prawdą jest że tkd to styl wybitnie stójkowy, ale o przydatności parteru chyba nikogo niue musze przekonywać.
-Druga sprawą jest podejście do samoobrony (niech już zostanie ta nazwa, choć bardziej sie kojarzy z kursami dla kobiet żeby myślały że sobie poradzą z potencialnym przeciwnikiem) w wielu klubach ten element jest pomijany, albo ćwiczony tylko pod egzaminy, czyli w bardzo ograniczonym zakresie. Z tego co wiem istnieje tylko kilka klubów gdzie wpaja sie grappling ćwiczącym. Często nawet bardzo wyskoie stopnie (i to nie tylko uczniowskie) mają bardzo mgliste pojęcie o chwytaniu rzucaniu itp, żeby nie powiedzieć że nie mają go wcale. no i te wymagania egazminacyjne, kto wprowadził obrone przed nożem wyprowadzanym z góry?
Napisano Ponad rok temu
Ale co będzie jeżeli po tych wszystkich przemianach, ciągłym mieszaniu technik między stylami, okaże się że wszystkie sztuki walki są podobne?
Co z tego że będą się inaczej nazywać, będą miały inne korzenie, jeżeli na NP. tkd ludzie będą się skupiać w równym stopniu na technikach graplerskich co kopnięciach?
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Wiadomo takie czasy że w SW kładzie się głownie naciski na skuteczność :twisted:
Ja absolutnie nie mam nic przeciwko, ale nie wybrałem tkd że kulać się po macie.
Najlepiej by było jeżeli na głowny trening konkretnej SW kładzino nacisk w powiedzmy 70 - 80 % i wtedy zostaje troche na innowacje?
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
i poszukiwania na własną rękę.Uzupełniłem tkd o parter, kalaki, nóż, i elementy muaythai i jestem zadowolony.Niecierpiałem przerywania walki po krótkiej wymianie...teraz jest spox
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
A to za mało-praktycznie nic. A poza tym były to techniki niezbyt praktyczne...
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Użytkownicy przeglądający ten temat: 0
0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Nowy Koreańczyk
- Ponad rok temu
-
gratulacje
- Ponad rok temu
-