Łuk
Napisano Ponad rok temu
Chciałbym zrobić sobie łuk, ale nie zabardzo wiem jak.
Czy ktoś się zna i mógłbymi dać jakiś pomysł?
Napisano Ponad rok temu
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
tylko jak ci komunikat wyskoczy ze nima strony to sie nie lam i wes back bo cos przykombinowali i przezuca na inna strone
tez mialem ochote sie pobawic w to ale jakos wolalem sprobowac swoich sil w nozach jak ci sie uda zrobic ten luk to walnij na Budo obrazek z opisem bo chetnie zobacze.
P.S. wiesz moglbys tez skozystac z wyszukiwarki np. [link widoczny dla zalogowanych Użytkowników][/url]
Napisano Ponad rok temu
Tu masz stronke o lucznictwie tradycyjnym po "polskiemu":
Jest tez na tej stronce mala rcenzja tej ksiazki. Aaa... jakbys chcial ta ksiazke to lepiej najpierw poszukaj jej w jakims sklepie mysliwskim, z lukami lub w ksiegarni w okolicy to nie bedziesz placil za przesylke. :roll:
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
wspomiana książka p. Jankowskiego zaleca na początek 14 kg dla mężczyzny i 10 kg dla kobiety. W praltyce jak ktoś ma silne plecy to może brać cięższy, ale pierwszy sezon jest po to aby nabrać techniki i rozsmakować się w tej zabawie a nie męczyć. Co do długości to firma Łukbis panów Bisoków robi bodaj na 171 cm i 178 (oczywiście cały czas mówię o tradycyjnych). Podobno zalecało się ongiś "łuk na chłopa" ale jak widać wybór niewielki. Jak jesteś niewysoki (tzn. zasięg ramion mniejszy)to lepiej wziąść łuk ciut twardszy. Ale jak sam widzisz jest tu "trochę", "mniej mięcej" więc najlepiej popróbować w jakimś bractwie rycerskim, na festynach itp. A jak masz niedaleko do bielska białej i jesteś zdecydowany na zakup (ok 300 zł) to najlepiej na miejscu pogadać z Bisokami.
Napisano Ponad rok temu
Ale nie rozwiałeś moich wątpliwości bo dla mnie łuk o długosci 171 cm to już lekka przesada (sam więcej nie mam) natomiast naciąg hm, to nie wiem bo ważę około setki i pociągnąć trochę mogę.
A tak notabene preferowałbym łuk sportowy
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Powodzenia
Napisano Ponad rok temu
A, tylko jedna rzecz mnie zastanawia... w tym filmie powiedzieli, ze gorna granica sily naciagu luku zblizala sie do... 70 kg 8O - blad tlumaczenia? Bo porownujac to do wielkosci, ktore podaliscie, to ma sie nijak...
K.
Napisano Ponad rok temu
w najlepszym okresie rozwoju łucznictwa jako formacji wojskowej czyli podczas wojny 100letniej używano 40 kg. i cięższych (co nie da się "przetłumaczyć " na 70 lbs). Teraz nie strzela się tak ja 500 lat temu,(na dystansie 400 m) więc po co się męczyć i narażać na kontuzje pleców, zwyrodnienia kręgosłupa i takie tam...
Napisano Ponad rok temu
K.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
A jezeli chcesz jeszcze poszukac to z doswiadczenia powiem ze u nas byla do dostania w sklepie z bronia (w tym z lukami). W zwyklej ksiegarni chyba na nia nie trafilem...
Napisano Ponad rok temu
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Tek-lok
- Ponad rok temu
-
Ciekawa strona
- Ponad rok temu
-
Jak sie nazywa ta dziwna bron?