Jak robicie randori w aikido?
Napisano Ponad rok temu
No, to inaczej niż, u ciebie Szczepciu, dla przypomnienia -
"U nas 99% technik opiera sie na dzwigniach (...)W ogole nie cwiczymy technik gdzie nie ma kontroli za pomoca dzwigni. "
Mistrzu, powiedz mi wreszcie jak mam ćwiczyć, bo ja głupieje, najsamprzod mówisz dzwignie, potem cytujesz dziadka i tu jest atemi i irimi, jak jeszcze napiszesz, o jakiś rzutach, to ja zwariuje
Mistrzu litości
Jeżyk
Napisano Ponad rok temu
Np tori nie uzywa atemi, a wg Dziadka aikido to 90% atemi i 10% irimi.
No, to inaczej niż, u ciebie Szczepciu, dla przypomnienia -
"U nas 99% technik opiera sie na dzwigniach (...)W ogole nie cwiczymy technik gdzie nie ma kontroli za pomoca dzwigni. "
Mistrzu, powiedz mi wreszcie jak mam ćwiczyć, bo ja głupieje, najsamprzod mówisz dzwignie, potem cytujesz dziadka i tu jest atemi i irimi, jak jeszcze napiszesz, o jakiś rzutach, to ja zwariuje
Mistrzu litości
Jeżyk
Rozumiem twoje pomieszanie, ale pociesz sie, nie jestes sam! Rozejrzyj sie powoli dookola siebie.....widzisz????........ooooooooo! ci wszyscy co cwicza sa rownie zagubieni jak ty a niektorzy moze nawet bardziej (choc to prawie juz niemozliwe :wink: )
U nas rzuca sie uke przy pomocy dzwigni, po to zreszta te dzwignie robimy. Czesto uke laduje z zalozona ciagle dzwignia, to ulatwia kontrole w parterze.
Co do atemi, to jest z tym maly problem. Uzywanie powaznego atemi(w odroznieniu od typowego machniecia dlonia przed nosem uke, jakby do odgonienia komara, jakie jest niezmiernie popularne w kregach aikido ) w prawidlowych momentach techniki powoduje jej statycznosc, i w wielu wypadkach lamie rytm techniki. Ale prawdziwym wyzwaniem jest inny aspekt - bezpieczenstwo treningu. Dlatego w systemach jujutsu gdzie uderza sie atemi naprawde techniki sa kompletnie statyczne a uke blokuje/przekierowywuje uderzenia.
Tak ze my nie uderzamy atemi naprawde, aczkolwiek kazde 5 kyu wie kiedy i jak w razie czego uderzyc. Poniewaz uderza sie w szczegolnie slabe miejsca na ciele ludzkim, nie ma specjalnej potrzeby utwardzania wlasnych konczyn.
Inny problem to nie dopuszczenie do sytuacji zeby nedzna technike(niedopracowane miejsca w technice, tzw dziury techniczne)zastepowac atemi, pompatycznie zapewniajac poczatkujacych ze jak tutaj dam atemi to technika zadziala rotfl
tak ja to widze.
Napisano Ponad rok temu
Jeżyk
PS: Cholerny badziewiaż, jeszcze do filmu mu się zachciało...
Napisano Ponad rok temu
biedny Stefek, spier.olił sobie życie
Jeżyk
no coz, kazdy ma jakies wlasne problemy, on widocznie tez
Napisano Ponad rok temu
Szczepciu, a jak sie przekierowuje prawidłowe atemi Coś mi tu śmierdzi 8O :? Guru oświeć, pleaseDlatego w systemach jujutsu gdzie uderza sie atemi naprawde techniki sa kompletnie statyczne a uke blokuje/przekierowywuje uderzenia.
Napisano Ponad rok temu
a jak sie przekierowuje prawidłowe atemi Coś mi tu śmierdzi 8O :? Guru oświeć, please
echo "w cholere" > .forward
mw tak 8O
Napisano Ponad rok temu
Szczepciu, a jak sie przekierowuje prawidłowe atemi Coś mi tu śmierdzi 8O :? Guru oświeć, please
Jak ci gosciu przywala atemi to zmieniasz kierunek jego atemi, proscizna :wink:
Napisano Ponad rok temu
wydaje mi się, że jak masz możłiwość zmiany kierunku atemi, to uderzającym jest przedszkolak albo taki malutki z zerówki .
A co będzie jak Ci trzecioklasista seryjkę zasadzi, zmienisz wszystkie kierunki? :wink:
S.
Napisano Ponad rok temu
No nie Błysk twego intelektu połączony z prostota rozwazania oslepił mnie na długi czas. 8O 8O Ty powinienes zostac mnichem buddyjskim to bys te ichnie pseduozagadkoparadoksy rozwalił w 5 minut, az by chlopaki poszli z płaczem na skarge do DalajlamySzczepciu, a jak sie przekierowuje prawidłowe atemi Coś mi tu śmierdzi 8O :? Guru oświeć, please
Jak ci gosciu przywala atemi to zmieniasz kierunek jego atemi, proscizna :wink:
Napisano Ponad rok temu
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
O O-sensei.
- Ponad rok temu
-
SZkoly Aikido Anglia Holandia....
- Ponad rok temu
-