wychylenie
Napisano Ponad rok temu
Które z tych technik uwazacie za skuteczniejsze i dlaczego ?
pozdrawiam
Napisano Ponad rok temu
Nie wiem jak powinno się to robić żeby było najskuteczniej :? Poprostu jakoś tak odruchowo odchylam się tyle żeby wygodnie się kopało
Napisano Ponad rok temu
Osobiście kopie dolyo z odchleniem, faktycznie tak jest łatwiej.
Ciekaw jestem jak można to skorygować, chodzi mi ewentualnie które mięśnie nalęzałoby wamocniać lub dodatkowo rozciągać?
Napisano Ponad rok temu
chodzi o to ze sila kopniecia zostaje rozbita na 2 rownolegle strony
oczywiscie zawsze jakies wychylenie bedzie , ale im jest mniejsze (a kopniecie technicznie dobrze wykonane) to sila jest proporcjonalnie wieksza
cytat:Ciekaw jestem jak można to skorygować, chodzi mi ewentualnie które mięśnie nalęzałoby wamocniać lub dodatkowo rozciągać?
w zasadzie to cala noga:) , ale z wazniejszych miesni pracujacych przy dolyo to :
mięsień pośladkowy średni ; półścięgnisty ; przywodziciel długi ; obszerny boczny
cwiczyc te miesnie mozna robiac przysiady, robienie kopniec na fazy (podniesienie kolana, przytrzymanie wyprostowanej nogi w kopnieciu, powrot nogi), robic wymachy nog w bok
rozciaganie to przede wszystkim sciegno ud i ruchomosc bioder
no to normalne cwiczenia na rozciaganie do szpagatu
min. wymachy nogi w bok + rozciaganie na rozbicie bioder
(np. opiera sie obiema kolanami o parkiet, potem podnosi raz prawa stope do gory (kolano dalej na ziemi), raz lewa )
ale wogole sie zastanawiam po co to pisze ....przeciez peeelno jest cwiczen taki na taekwondo
tu sie trzeba caly czas rozciagac im wiecej tym lepiej ....
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
W walce sportowej zazwyczaj bardziej "uciekamy" głowa w przeciwnym kierunku , by uniknąc skrótu rekami , bądz tez zaliczenia dwit chagi na twarz (lub innej techniki kontr. )
Pamietajcie tez o obrocie stopy przed kopnieciem i lekkim ugieciu nogi podporowej - to bardzo poprawia sile !! :twisted:
Napisano Ponad rok temu
Czasmi lubie kopnac z mocnym wychyleniem ale na ogol, z powodu podanego przez moro, wole tylko nieznaczne, by szybciej kontynuowac rekoma.
Oczywiscie kazde z tych wykonan ma wady i zalety ale nie zgadzam sie ze stwierdzeniem, ze zbyt duze wychylenie oslabia technike. Tzn. oslabia -oczywiscie, ale nie w sposob decydujacy.
Chyba jest tak, ze kazdy cwiczacy musi znalezc 'ten punkt', w ktorym technika bedzie najmocniejsza -czyli odpowiadajacy jego indywidualnym warunkom sposob wykonania. I wtedy, wychylenie w jedna, badz druga strone, spowoduje, ze kopniecie bedzie 'gorsze'.
O wlasnie!Tesz se lubie czasem wychylić :wink:
Powiem wiecej, przesada w wychylaniu powoduje pozniej pewne trudnosci... z powrotem do pionu...
pozdro
E2rd
Napisano Ponad rok temu
technicznie(czyli np. na egzaminie) powinno sie trzymac cialo prosto(lub cos posrednio)
natomiast w walce zalezy od sytuacji... kopniecie z pochyleniem ciala moze uchronic od dostania bomby reka, ale ciezej wrocic do pierwotnego polozenia... a kiedy sie nie pochyli to wtedy trza dobrze garde trzymac..))
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
:) TRENERZY WADY I ZALETY :)
- Ponad rok temu
-
hwa rang do
- Ponad rok temu
-
MŚ juniorów
- Ponad rok temu
-
tkd WTF Wa-wa Ursynów
- Ponad rok temu
-
zmiany w przepisach walki sportowej w TKD ITF
- Ponad rok temu
-
Mistrzostwa Wybrzeża
- Ponad rok temu
-
Witam
- Ponad rok temu
-
Czas reakcji ;)
- Ponad rok temu
-
Doboka
- Ponad rok temu
-
czy nockouty na treningu czesto sie zdarzaja??
- Ponad rok temu