Czapka jako bron
Napisano Ponad rok temu
Jest to po czapka a wszegole "baseball hat " noszony chyba przez 80 % mlodziencow na kontynecie amerykanskim.
Czapeczka niby normalna , ale z tylu ma doszyta kieszone z metalowa plytka w srodku ,przyszyte kilka wiekszych ciezarkow olowianych na ryby , czy nawet widzialem kobinacje tych ostatnich z kotwiczka rybacka.Nazywa sie to w slangu murzyniatek "toster" , a sposobu urzycia mozna sie domyslec.
Ciekawe czy ta moda dotarla juz do Europy ?
Napisano Ponad rok temu
W jakims podreczniku dla mundurowych widzialem sposoby obezwladniania goscia w takiej czapce. Wlasciwie to nie jakies specjalne sposoby, tylko uczulenie funkcjonariusza, ze taki wesolek, po podniesieniu rak do gory, moze zdjac czapke i ciezarkiem walnac po twarzyCzapeczka niby normalna , ale z tylu ma doszyta kieszone z metalowa plytka w srodku ,przyszyte kilka wiekszych ciezarkow olowianych na ryby
Patent w sumie ciekawy, aczkolwiek nie dla mnie, bo bejzbolowek nie nosze...
pozdro
E2rd
Napisano Ponad rok temu
kiedys slyszalem juz o takiej zabawce, ale nigdy nie spotkalem sie z czyms takim na zywoCiekawe czy ta moda dotarla juz do Europy ?
Napisano Ponad rok temu
natomiast Tyrmand w "złym" opisuje warszawę lat 50 tych tam kolesie w "oprychówki"( czapki z daszkiem) wkładali gazety dla ochrony przed uderzeniem np łomem
Napisano Ponad rok temu
O uzyciu bojowych czapek slyszalem od fajtera ze straszego pokolenia. Wszywano takze np. olow do rekawa marynarki i np. po zdjeciu z siebie i chwyceniu za rekaw mozna bylo tym walczyc.
K_P
Napisano Ponad rok temu
K_P
Napisano Ponad rok temu
I z tego co pamietam, to byl dosc popularny patent.
Wojtek
Napisano Ponad rok temu
Ja będąc w woju nosiłem w czapce polowej usztywniacz /coś w rodzaju szkieletu/ wykonany z kilkumilimetrowej grubości stalowego pręta. Chwytając czapkę za daszek i gwałtownie ją zdejmując /w formie "ukłonu"/ można było wyrządzić niemałą krzywdę trafiając kogoś w nasadę nosa lub oko.
Pozdrawiam.
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Zmiany w ustawie o broni i amun. ? Lordzie skomentujesz
- Ponad rok temu
-
Bokkeny, Jo, Tanto i inne...
- Ponad rok temu
-
Media a bron