Skocz do zawartości

Zdjęcie

Tonfa

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
23 odpowiedzi w tym temacie

budo_dzikki
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 1335 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Tonfa
Okazalo sie, ze moj kolega zgubil moja tonfe - jakby to k...a byla bateryjka do pilota, zeby ja zgubic. Zlosci nie ma konca....
Musze kupic nowa.
W zwiazku z tym mam prosbe do szanownego towarzystwa - moze ktos cos poleci przy okazji z tego sprzetu ? Jakies preferencje wasze odnosnie palek typu tonfa ?
Moze jakies strony kierunkowe z dobrym sprzetem do zamowienia ?
Z gory dziekuje za propozycje i uwagi.
  • 0

budo_death-wish
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 2867 postów
0
Neutralna
  • Zainteresowania:Karate

Napisano Ponad rok temu

Re: Tonfa
Niestety z tonfa jest jak z ubraniem wbrew pozorom... Zależy czy chodzi Tobie o zwykłą tonfę do treningu sztuk walki czy coś w rodzaju tonfy - pałki służbowej w dostępne w military shopach lub w sklepach z broniązrobione zwykłe z tworzywa - made in czechy, lub automatyczne z rozkładanym ramieniem długim.
Te pierwsze najlepsze robi shureido - [link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
Te drugie poszukaj w necie pod hasłem "police baton", automaty maja oznaczenie PR24
  • 0

budo_dzikki
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 1335 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Hmm... 65.47 euro .. musze pomyslec.
  • 0

budo_imadło
  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 336 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Zależy do czego chcesz jej urzywać, od własnych chęci i potrzeb. Ja ćwicze tonfami treningowymi - są tanie i mi w zupełności wystarczają.
Pozdrawiam
  • 0

budo_dzikki
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 1335 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Kwestia , ze mam dylemat .. na ulice pchac sie nie bede z tonfa - to se ne da .. a i Policja bedzie miala prawo mnie opieprzyc.

W zwiazku z tym potrzebuje tylko na trening - cos wykonanego z dobrych materialow.
  • 0

budo_hwarang
  • Użytkownik
  • Pip
  • 37 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Ja bym proponował tonfę firmy MASKPOL którą posiada policja również ochroniarze. Jest super. poręczna i doskonale się trenuje przy jej pomocy :) Pozdrawiam :)
  • 0

budo_death-wish
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 2867 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Opieprzyć? Niby za co. Na posiadanie i posługiwanie się tonfa w celu samoobrony nie musisz posiadać żadnych pozwoleń. No, chyba że jesteś policjantem, strażnikiem granicznym lub miejskim lub pracownikiem ochrony - użycie tonfy do celów służbowych regulują odpowiednie przepisy.
Użycie tonfy w samoobronie może nastąpić tylko w obronie koniecznej lub w stanie wyższej konieczności patrz kk i kpk.
Na marginesie w sieci można znaleźć całkiem niezły podręcznik posługiwania się tonfą policji brazylijskiej. Niestety po hiszpańsku, ale zawiera wiele kolorowych ilustracji, technikę posługiwania się i interwencję z uzyciem tonfy - format pdf. Zainteresowanym mogę perzesłać na priva.
  • 0

budo_robertp
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 2164 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Na marginesie w sieci można znaleźć całkiem niezły podręcznik posługiwania się tonfą policji brazylijskiej. Niestety po hiszpańsku, ale zawiera wiele kolorowych ilustracji, technikę posługiwania się i interwencję z uzyciem tonfy - format pdf. Zainteresowanym mogę perzesłać na priva.

W linkach Walki bronią jest kurs po ang.
  • 0

budo_lord von banan
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 2917 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Na posiadanie i posługiwanie się tonfa w celu samoobrony nie musisz posiadać żadnych pozwoleń. No, chyba że jesteś policjantem, strażnikiem granicznym lub miejskim lub pracownikiem ochrony - użycie tonfy do celów służbowych regulują odpowiednie przepisy.

A Ustawę o broni i amunicji czytał?
  • 0

budo_death-wish
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 2867 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Czytał i to bardzo dokładnie - niestety muszę ją stosować na codzień...
Nie wspomina ona ani słowem o tonfie. Pałki pokryte twardym materiałem i z rdzeniem to nie tonfa tylko pałki okute metalem lub z ciężkim metalem wewnątrz - jedyny wyjątek to tonfy policyjne ze rdzeniem ołowianym.
Owszem link jest ciekawy ale zawiera tylko techniki podstawowe, natomiast ten który znalazłem jest kompletnym podręcznikiem tonfy
Aha oryginalne nunchaku z okinawy - dwie pałki z drewna połączone włosiem - nie są w sensie rozumienia ustawy o broni i amunicji bronią - tylko połączone łańcuchem lub posiadające okucia metalowe.
Pozdrawiam
  • 0

budo_lord von banan
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 2917 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Więc jest tak:

- pałek posiadających zakończenie z ciężkiego i twardego materiału

czy tonfa posiada takowe zakończenie? Tak, gdyż cała jest twarda...
  • 0

budo_death-wish
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 2867 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Ja piszę w jaki sposób jest interpretowana ustawa. Poza tym znajdź mi osobę która bez obciachu wyjdzie z tonfą na ulicę, nie jest to zbyt poręczne i trzeba by ją nosić tak jak służby mundurowe.
Inaczej jej użycie jest bez sensu, gdyż zanim ją wyciągniesz to już możesz leżeć na glebie i oby nie w kałuży krwi... 8O
I nie twierdzę że tonfa jest miękka... hehe
z zagadnień prawnych użycia broni i środków przymusu bezpośredniego (do których zalicza się właśnie tonfę) musiałem zdawać egzamin w Komendzie Wojewódzkiej Policji
  • 0

budo_kastor
  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 121 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Poszukuje (w wersji elektronicznej np. link) materialow na temat technik i zastosowania Tonfy.
  • 0

budo_slaszysz
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 3313 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Poszukuje (w wersji elektronicznej np. link) materialow na temat technik i zastosowania Tonfy.

A zajrzyj do Linkowni, co?
  • 0

budo_siewca-
  • Użytkownik
  • Pip
  • 42 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Ja piszę w jaki sposób jest interpretowana ustawa. Poza tym znajdź mi osobę która bez obciachu wyjdzie z tonfą na ulicę, nie jest to zbyt poręczne i trzeba by ją nosić tak jak służby mundurowe.
Inaczej jej użycie jest bez sensu, gdyż zanim ją wyciągniesz to już możesz leżeć na glebie i oby nie w kałuży krwi...

Giro, nie rozważasz wszystkich sytuacji, oczywiście że paradowanie z tonfą po ulicy byłoby niepraktyczne i raczej głupie, ale ja na przykład trzymam drewnianą tonfą pod siedzeniem w samochodzie - prawie zero przypału (w przeciwieństwie do na przykład kija b.) a przydatności posiadania takiego narzędzia pod ręką raczej nie trzeba dowodzić. Ze znalezieniem równie skutecznego substytutu jest także raczej ciężko.
  • 0

budo_death-wish
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 2867 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

siewca
nie zaprzeczam że nie rozważam na forum zastosowania tonfy w każdej sytuacji. na to potrzeba niezłego tomiska.
A co do wożenia tonfy to bardzo dobry przykład jak sobie radzić, tylko że jest bardzo mało napadów na kierowców w trakcie jazdy.- nie dotyczy to taksówkarzy - a żeby gdzieś dojść musisz wysiąść z samochodu. Co zrobisz jak ktoś napadnie ciebie 50 m od samochodu? Będziesz do niego biegł po tonfę?
Pozdrawiam
:)
  • 0

budo_siewca-
  • Użytkownik
  • Pip
  • 42 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Napad na Ciebie to nie jedyna sytuacja w życiu kiedy może przydać Ci się broń, różne sytuacje się w życiu trafiają. Czasem jesteś przygotowany, że może coś się wydarzyć, a wtedy zawsze jest czas by odpowiednio się przygotować. Mała zbrojownia :wink: w samochodzie do którego w 90 % masz dostęp (w końcu jak już posiadasz auto, to wszędzie nim jezdzisz) jest na prawde dobrą i opcją.
  • 0

budo_death-wish
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 2867 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Rzeczywiście niezły pomysł - mała zbrojownia pod ręką...
:-)
  • 0

budo_ghaax
  • Użytkownik
  • 2 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Ludzie powiedzcie dlaczego tak wiele jest linków to stron na temat nunchaku a jeśli chcesz znaleść na temat tonfy to szukasz szukasz i nic jedyne co znajdziesz to zdjecia a z tego wiele sie nie nauczysz ???
NIE POZOSTAŁO NIC INNEGO JAK KUPIĆ KSIĄŻKĘ BO RACZEK KASETY TEŻ NIE ZNAJDZIESZ :cry:
  • 0

budo_death-wish
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 2867 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Ghhax
wejdź na stronę:
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
Tam znajdziesz dwa podręczniki w pdf posługiwania się tonfą.
Pozdrawiam
  • 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych

Ikona FaceBook

10 następnych tematów

Plany treningowe i dietetyczne

Forum: 2002 : 2003 : 2004 : 2005 : 2006 : 2007 : 2008 : 2009 : 2010 : 2011 : 2012 : 2013 : 2014 : 2015 : 2016 : 2017 : 2018 : 2019 : 2020 : 2021 : 2022 : 2023 : 2024