Tonfa
Napisano Ponad rok temu
Musze kupic nowa.
W zwiazku z tym mam prosbe do szanownego towarzystwa - moze ktos cos poleci przy okazji z tego sprzetu ? Jakies preferencje wasze odnosnie palek typu tonfa ?
Moze jakies strony kierunkowe z dobrym sprzetem do zamowienia ?
Z gory dziekuje za propozycje i uwagi.
Napisano Ponad rok temu
Te pierwsze najlepsze robi shureido - [link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
Te drugie poszukaj w necie pod hasłem "police baton", automaty maja oznaczenie PR24
Napisano Ponad rok temu
Pozdrawiam
Napisano Ponad rok temu
W zwiazku z tym potrzebuje tylko na trening - cos wykonanego z dobrych materialow.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Użycie tonfy w samoobronie może nastąpić tylko w obronie koniecznej lub w stanie wyższej konieczności patrz kk i kpk.
Na marginesie w sieci można znaleźć całkiem niezły podręcznik posługiwania się tonfą policji brazylijskiej. Niestety po hiszpańsku, ale zawiera wiele kolorowych ilustracji, technikę posługiwania się i interwencję z uzyciem tonfy - format pdf. Zainteresowanym mogę perzesłać na priva.
Napisano Ponad rok temu
W linkach Walki bronią jest kurs po ang.Na marginesie w sieci można znaleźć całkiem niezły podręcznik posługiwania się tonfą policji brazylijskiej. Niestety po hiszpańsku, ale zawiera wiele kolorowych ilustracji, technikę posługiwania się i interwencję z uzyciem tonfy - format pdf. Zainteresowanym mogę perzesłać na priva.
Napisano Ponad rok temu
Na posiadanie i posługiwanie się tonfa w celu samoobrony nie musisz posiadać żadnych pozwoleń. No, chyba że jesteś policjantem, strażnikiem granicznym lub miejskim lub pracownikiem ochrony - użycie tonfy do celów służbowych regulują odpowiednie przepisy.
A Ustawę o broni i amunicji czytał?
Napisano Ponad rok temu
Nie wspomina ona ani słowem o tonfie. Pałki pokryte twardym materiałem i z rdzeniem to nie tonfa tylko pałki okute metalem lub z ciężkim metalem wewnątrz - jedyny wyjątek to tonfy policyjne ze rdzeniem ołowianym.
Owszem link jest ciekawy ale zawiera tylko techniki podstawowe, natomiast ten który znalazłem jest kompletnym podręcznikiem tonfy
Aha oryginalne nunchaku z okinawy - dwie pałki z drewna połączone włosiem - nie są w sensie rozumienia ustawy o broni i amunicji bronią - tylko połączone łańcuchem lub posiadające okucia metalowe.
Pozdrawiam
Napisano Ponad rok temu
- pałek posiadających zakończenie z ciężkiego i twardego materiału
czy tonfa posiada takowe zakończenie? Tak, gdyż cała jest twarda...
Napisano Ponad rok temu
Inaczej jej użycie jest bez sensu, gdyż zanim ją wyciągniesz to już możesz leżeć na glebie i oby nie w kałuży krwi... 8O
I nie twierdzę że tonfa jest miękka... hehe
z zagadnień prawnych użycia broni i środków przymusu bezpośredniego (do których zalicza się właśnie tonfę) musiałem zdawać egzamin w Komendzie Wojewódzkiej Policji
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
A zajrzyj do Linkowni, co?Poszukuje (w wersji elektronicznej np. link) materialow na temat technik i zastosowania Tonfy.
Napisano Ponad rok temu
Ja piszę w jaki sposób jest interpretowana ustawa. Poza tym znajdź mi osobę która bez obciachu wyjdzie z tonfą na ulicę, nie jest to zbyt poręczne i trzeba by ją nosić tak jak służby mundurowe.
Inaczej jej użycie jest bez sensu, gdyż zanim ją wyciągniesz to już możesz leżeć na glebie i oby nie w kałuży krwi...
Giro, nie rozważasz wszystkich sytuacji, oczywiście że paradowanie z tonfą po ulicy byłoby niepraktyczne i raczej głupie, ale ja na przykład trzymam drewnianą tonfą pod siedzeniem w samochodzie - prawie zero przypału (w przeciwieństwie do na przykład kija b.) a przydatności posiadania takiego narzędzia pod ręką raczej nie trzeba dowodzić. Ze znalezieniem równie skutecznego substytutu jest także raczej ciężko.
Napisano Ponad rok temu
nie zaprzeczam że nie rozważam na forum zastosowania tonfy w każdej sytuacji. na to potrzeba niezłego tomiska.
A co do wożenia tonfy to bardzo dobry przykład jak sobie radzić, tylko że jest bardzo mało napadów na kierowców w trakcie jazdy.- nie dotyczy to taksówkarzy - a żeby gdzieś dojść musisz wysiąść z samochodu. Co zrobisz jak ktoś napadnie ciebie 50 m od samochodu? Będziesz do niego biegł po tonfę?
Pozdrawiam
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
NIE POZOSTAŁO NIC INNEGO JAK KUPIĆ KSIĄŻKĘ BO RACZEK KASETY TEŻ NIE ZNAJDZIESZ
Napisano Ponad rok temu
wejdź na stronę:
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
Tam znajdziesz dwa podręczniki w pdf posługiwania się tonfą.
Pozdrawiam
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
mojra
- Ponad rok temu
-
Buty bojowe
- Ponad rok temu
-
brelok "dziki kicius"