Ciekawie porównałeś Aikido i Bjj. 8O
Ale cóż kazdy ma swoje racje....
Proszę się nie obrażać :-)
Kolega zapytał o treningi uczące walki
o co mi chodzi?? chcialbym sie nauczyć bronic (bić) powodów jest wiele ...
ja nie znam się na Aikido, w związku z tym pytałem się kiedyś o realne możliwości zastosowania Aikido do samoobrony:
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
Odpowiedzi które dostałem były nieco wymijające i sugerowały, że fajtu to ja się tam nie naucze.
O bjj wiem, że jest skuteczne, nie wnikam na ile, też nie trenowałem.
Dla mnie póście na łatwiznę to nauczyś się czegoś szybko i bezboleśnie.
To zależy jakich efektów ktos się spodziewa. Jestem pełen podziwu dla kogoś, kto autentycznie umie mistrzowsko walczyć i wygrywać zwłaszcza z przeciwnikami mającymi przewagę budowy ciała czy liczebną.
Mogę też podziwiać kogoś kto daje świetnie wyglądające pokazy, czy potrafił ukształtować swój charakter.
Podejrzewam, że mityczna mała skuteczność Aikido nie wiąże się z niską wartością samych technik, ale ze sposobem ich wykorzystania. Brak zawodów, brak sparingów, osoby trenujące w dużej mierze ze środowisk inteligenckich, mistrz założyciel więcej mistyk niż fajter. Podejrzewam, że gdyby połaczyć metodykę, treningu z judo, wziąść trochę z modern jujutzu, trochę z judo trochę przebranych technik z Aikido, to nagle techniki "nieskuteczne" okazały by się skuteczne. Ale nie poświęce 15 lat życia by to sprawdzić. :roll: