Ciekawy artykuł
Napisano Ponad rok temu
WALECZNY TANIEC
Mija moda na salsę, tango, flamenco i funky. Teraz na parkietach króluje capoeira
Ubrani na biało młodzi ludzie przy akompaniamencie berimbao (instrumentu podobnego do wędki), nisko pochyleni nad ziemią robią koło i klaszczą. W środku dwie osoby "tańczą i walczą" w rytm muzyki oraz śpiewanych przez grupę starych, portugalskich piosenek o życiu niewolników. Ruchy obrazują wyśpiewywane historie. Gwiazdy, obroty na jednej ręce i podskoki niektórym kojarzą się z wyczynami akrobatycznymi, innym z baletem lub z break dancem.
Capoeira to coś więcej niż rytualny taniec wolności, wymyślony trzy wieki temu przez afrykańskich niewolników w Ameryce Południowej. Kiedyś była też sztuką walki. Przez wieki zaanektowała elementy samby, tajskiego boksu i tai-chi. I tak jak dodawała sił niewolnikom, tak dziś pląsający w jej rytm nabierają ochoty do życia.
Kamil Głuszek, filozof, tak zakochał się w capoeirze, że zaprosił do Polski brazylijską rodzinę Luisów, która w Warszawie prowadzi kursy tego tańca.-Choć źródłem tańca jest walka, to uczy on, jak rozładować agresję-przekonuje Głuszek.
Jak przeczytałem ten tekst to myślałem, że sie przewrócę taką miałem polewkę rotfl rotfl
Dziennikarz który to napisał musiał być bardzo profesjonalny. Zapewne dogłębnie studiował temat skoro doszukał sie tak wielu nowych informacji o których słysze pierwszy raz w życiu.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
co ma wspolnego capo z baletem ?
hmm co jest z tajskiego boxu i tai-chi ? moze niedlugo sie doszukaja elementow z tanca nowoczesnego i porownaja ginga z bujaniem sie sie dresow po miescie? :PPPP
Napisano Ponad rok temu
Powiedz mi z jakiej to gazety to przestane ją kupować. A tak przy okazji to tak postrzega sie Capoeira w polsce jako:
-Balet
-Kurs tańca
-nawet jako sekta
-nowa zajawka:)
ale ten artykul to mnie rozbroił:) hahaha no nie moge musze to pokazac innym:)
Napisano Ponad rok temu
- " capoeira to taniec z wygibasami "
- " co ty chcesz zrobic tymi saltami? "
- " na ulicy zacznie sie gibac jak pajac "
- " wygladaja ci ludzie jak pajace ! "
:DDDDDDDDDDDDDDD heheh po prostu masakra jest 50% ludzi co nie wie co to jest a drugie 50% to wlasnie ci ))
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
u mnie cwicza karate i kb to mysla ze rzondza
a co do sportu to nie jest i jeszcze dluuuuuugo nie bedzie znana
Napisano Ponad rok temu
Ja wróże naszemu społeczeństwu poprawe:)/
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
Milej lektury!
Napisano Ponad rok temu
AXE!!!!
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Ale wydaje mi się że cały powinien być pogrubiony :wink:
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
wydrukowany zostal w fajnym pismie Newsweek, obok ktorego mam watpliwa przyjemnosc pracowac (dwie redakcje dalej). tekst byl oczywiscie nieautoryzowany stad nagromadzenie debilizmow i bledow. Newsweek jest znany w naszym wydawnictwie wlasnie z takich wpadek i generalnie przy kazydm numerze mamy niezla polewke z kretynizmow w nim wypisywanych.
a ciekawy artykul to napisal Jakub w Budo.
pozdro
Napisano Ponad rok temu
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Stopnie
- Ponad rok temu
-
batizado - wymagania
- Ponad rok temu
-