duszenia
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Dopuszcza sie duszenie kazdego rodzaju. Rekoma i przy uzyciu gi. Inna sprawa iz bardzo ciezko jest zalozyc duszenie i przez to nie czesto sie ono zdarza.
Napisano Ponad rok temu
W judo dozwolone sa duszenia.
Dopuszcza sie duszenie kazdego rodzaju. .
Czekaj czekaj Hast... Cos mi sie zdaje, ze gole duszenia (takie jak mata leo) nie sa dozwolone przepisami...
K.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Ktos mi cos mowil na treningu odnosnie lapania za glowe oburacz .... ale to juz inna bajka.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Chwytanie za glowe oburacz, jednoracz za glowe / szyje tez jest niemilze widziane czyt. zakazane. Ale moge sie mylic.
Pojde na trening i sie dokladnie o to wypytam. Ale to dopiero w poniedzialek / wtorek.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Koshi-guruma to rzut który nie jest w żaden sposób zabroniony. Nie wiem z kim wy ludzie walczycie, ale ci kolesie kompletnie nie znają się na przepisach ...
ale moga wykonywac goshi gurume przez urywanie glowy a to jest zabronione ))
Napisano Ponad rok temu
poszedlem do biblioteki, wyporzyczylem sobie ksiazeczke z przepisami i dupa blada, tam sa tylko wymiary tatami, liczba zegarow, sedzow wymagania co do judogi itd itp a wlasnie nie ma tego co mnie najbardziej interesuje...Koshi-guruma to rzut który nie jest w żaden sposób zabroniony. Nie wiem z kim wy ludzie walczycie, ale ci kolesie kompletnie nie znają się na przepisach ...
Napisano Ponad rok temu
Wprawdzie Hast i Martius ładnie wyczerpali temat, ale pozwolę sobie jeszcze podać dodatkowe linki do ww. technik.
Hadaka-jime (gołe duszenie) [link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
Goshi-guruma [link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
Misiek2
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
tez rzut zrobilem tak ze po upadku od razu mialem prezciwnika w kesa-gatame.
Tak sie wykonuje - kwestia tylko taka czy wykonales rzut biodrowy czy ciagniecie za glowe i do tego sie ktos mogl doczepic - jesli rzut to nie mial prawa.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Właśnie ludzie z kim wy walczycie goshi-guruma jest dozwolonym rzutem w judo........
Walczycie chyba z takimi co nie nie mają wogule pojęcia o judo
ale nie miejcie do nich żalu ponieważ jeśli ddopiero zaczeli trenować judo to muszą się wiele nauczyć
Niewszystko wie się od razu jak się wejdzie raz na tatami trzeba troszkę popracować
Ja ćwiczę judo 8 lat i też niektórych rzeczy niewiem
pozdrowionka dla judoków i judoczek
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
jakie sa dozwolone duszenia w judo i jak czesto walki koncza sie przez duszenie?
... wracając do tematu....
Duszenia są tu (z rysunkami):
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
Dozwolone wg. ifj są:
ryo-te-jime
gyaku-juji-jime
hadaka-jime
kata-juji-jime
kata-te-jime
kata-ha-jime
okuri-eri-jime
nami-juji-jime
sankaku-jime
sode-guruma-jime
tsukkomi-jime
(minimalne różnice w pisowni mogą się zdarzyć).
Walki zawodników o podobnym poziomie techniki rzadko kończą się duszeniem - prosciej założyć dźwignię czy trzymanie.
Przy duszeniu koniec walki zwykle przez poddanie, lub normalnie 25 sek. (ale nie widziałem takiego zdarzenia na własne oczy 8O ), zwykle zawodnik duszony i tak nie jest zdolny do dalszej walki - sędzia ma prawo przerwać walkę (tak jak knock-out w boksie).
... i chyba tyle mojego w temacie.
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Purpurowy Polak !!!
- Ponad rok temu
-
Filozofia??
- Ponad rok temu
-
Obozy / Seminaria / Zawody 29.Sierpnia.2004