pozdrówki
Dlaczego BJJ...
Napisano Ponad rok temu
pozdrówki
Napisano Ponad rok temu
Bo to fajna zabawa. Bezpieczna forma rywalizacji. Jezeli chodzi o walke/samoobrone to bjj stoi bardzo wysoko. Bardzo doba metodyka. Sparingi od pierwszego treningu.
To tak po krotce co mnie sie w bjj podoba.
Powodow dla ktorych ludzie trenuja dana rzecz jest tyle ile ludzi. Najczesciej jednak i tak chodzi o aspekty samoobrony lub tez aby sie poruszac i spedzic czas na treningu a nie przed telewizorem. Tak mi sie wydaje.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Pozdro
Ps. Pafciu tez napisz dlaczego trenujesz :-)
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
A czy jest ktoś taki, kto zaczął ćwiczyć dlatego, że BJJ jest modne?
słuchaj - ja właśnie dlatego nie chciałem iść na BJJ , bo uważałem ,że jest przereklamowane i za bardzo wypromowane . Gdyby nie kumpel pewnie nigdy bym na nie nie zajrzał . Ale gdy zajrzałem uznałem ,że jest jak każda sztuka walki - ma swoje wady i zalety . Ale , w przeciwieństwie do innych sztuk walki , jest naprawdę ciekawa i mocno wciągająca . Kurde ,chyba jestem BJJ-narkomanem...
Napisano Ponad rok temu
Moze w Brazylii ale raczej nie w polsce, gdzie b. malo osob slyszalo o tym.
Napisano Ponad rok temu
Jak narazie to bjj jest w polsce dosc malo znane. Wiec ciezko mowic o modzie na bjj w polsce niestety
Oczywiscie to tylko jeden z przykladow co oznacza iz bjj jest modne. Zreszta bjj zaczyna byc modne w polsce w srodowiskach ktore cenia sobie wysoko skutecznosc w walce wrecz. Pech w tym iz owe grupy nie naleza do elity polskiego spoleczenstwa.
Problem z wypromowaniem polega jeszcze na tym iz w polsce jak i na calym swiecie funkconuja stereotypu o sztukach walki. Podobne obiegowe opinie sa na temat styli chwytanych. Ogulnie podaje sie iz remedium na skuteczna obrone na ulicy jest nauka uderzania. Tak do konca nie moge sie z tym zgodzic. Takie opinie sprawiaja iz nie mowi sie o judo czy zapasach jako dobrej formie samoobrony a boks dorobil sie opini iz uprawiaja go bandyci i inne typy spod ciemnej gwiazdy. 2 rozne obiegowe opinie szkodliwe zarowno dla jednego i drugiego.
Dobra, ciut zboczylem z tematu ale juz koncze.
Napisano Ponad rok temu
Zależy mi na skuteczności, a nie zdobywaniu kolejnych stopni wtajemniczania. Zależy mi na tym, aby trener cenił zdrowie ludzi, żeby ich szanował i raczej nie kręcą mnie relacje typu MISTRZ - uczeń. Techniki są proste w wykonaniu, w zasadzie dla każdego. Ten sport jest znacznie mniej kontuzyjny niż inne sztuki walki, z którymi miałam do czynienia. Podoba mi się filozofia BJJ - czysta walka, bez filozofi
Napisano Ponad rok temu
A tak na poważnie. Powtórze słowa mojego kumpla z sekcji
Ja po prostu kocham ten sport...
pozdrówki
Napisano Ponad rok temu
na przyklad w nowym jorku nie jest bjj wcale az tak popularne
sam jezdze do nj by tam trenowac pfs/savate/bjj
bo w ny nie stac mnie na akademie hoyca
dlaczego trenuje?
bo bez tego jestes niczym w mma
czy to lubie?
nie