Skocz do zawartości

Zdjęcie

sztylet Kopromed

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
5 odpowiedzi w tym temacie

budo_domr
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 580 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

sztylet Kopromed
Witam!

Małe pytanko: czy ktoś wie z jakiej stali Kopromed robi swoją replikę sztyletu FS (ichni wz.4Z)?

Czy w ogóle warto zwracać na niego uwagę (cena 69 zł, hmmm....)

pozdrawiam,
DomR
  • 0

budo_bayonet
  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 117 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Re: sztylet Kopromed
O ile wiem to Kopromed robi noże ze stali stopowej podobnej niby do 440C,twardość 56-58HRC ale do stali z huty np. CPM zapewne jej dużo brakuje.Kopromed robi też noże kute.Zresztą noże Gerlacha wz98 tez nie są z super stali.Za cene ponizej 100zł nie można sie spodziewć ostrza jak w dobrym nożu z 440C.Kumpel miał noż z Kopromedu i z trzymaniem ostrza było średnio.Może ktoś ma ten sztylet i napisze coś więcej...
  • 0

budo_dark
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 2517 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Wz98? Ja go mam. jeden z moich pierwszych nozy wiec wtedy kupujac sugerowalesm sie niska cena i ladnym ksztaltem ;) . Teraz na przestrzeni dziejow stwierdze smialo...BEZNADZIEJA. Ostrze fabrycznie tepe, nawet jak sie uzyje dobrej ostrzalki to po 10 przejechaniu po drewnie znow robi sie tepe(a moze malo inteligentne??) Obecnie chce go sprzedac koledze, z nudow w wakacje rzucalismy troche w deske - czubek stepiony po 5 trafieniach ;-) Taki jeden pan w sklepie mi "tlumaczyl" ze to stal wysookoweglowa, ze ostrze trzyma jak u cold steel ;) a Gerlach jest jeszcze lepszy bo o wele tanszy od CS. No comments. Rekojesc z gumy - niby dobrze przylega do dloni, raczej nie powinno sie zsunac ale ta guma....smierdzi(jak to guma).Jelec zaczal mi latac po 1 miesiacu od kupna i rdzewiec!! Bo tylko stal jest nierdzewna, jelec juz nie... zreszta rekojesc IMHO troche za ciezka, wogole profil klingi jest...do dzgniec i nic wiecej. Pochwa...no comments ale czego sie spodziewac za 90 zl??Beznadzieja, ale powszechnie dostepny w polsce - przejdz sie do byle jakiego sklepu z bronia bialo - powinni miec.
  • 0

budo_dark
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 2517 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

a te 440C to se mozna w bajki wlozyc.
  • 0

budo_domr
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 580 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Wszystko fajnie, ciekawy post, tez przez to przeszedlem, ale nie chodzi mi o opinie na temat wz.98 bo mam swoja...

Moze cos o sztylecie Kopromedu...?

pozdrawiam,
DomR
  • 0

budo_bayonet
  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 117 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Zależy do czego ma być ten sztylet.Na stronie KOPROMEDU jest napisane że nadaje sie do rzucania ale ja osobiście nie robiłbym tego.Do walki...?A stal to ciężko wyczuć(może być tak jak z nożami Muela).Na zagranicznych stronach piszą o kopromedach np. [link widoczny dla zalogowanych Użytkowników] zobacz jakie ceny :)
  • 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych

Ikona FaceBook

10 następnych tematów

Plany treningowe i dietetyczne

Forum: 2002 : 2003 : 2004 : 2005 : 2006 : 2007 : 2008 : 2009 : 2010 : 2011 : 2012 : 2013 : 2014 : 2015 : 2016 : 2017 : 2018 : 2019 : 2020 : 2021 : 2022 : 2023 : 2024