Jaki styl karate jest najsilniejszy i najskuteczniejszy?!?!?
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Gwoli scislosci:
Tym mistrzem byl Matsumura - jeden z nauczycieli Funakoshiego.
Gwoli ścisłości to Matsumura nie był nauczycielem Funakoshiego.
Itosu był jednym z uczniów Matsumury. I dopiero on razem z Azato byli nauczycielami Funakoshiego.
Pozdr.
Napisano Ponad rok temu
Gwoli scislosci:
Tym mistrzem byl Matsumura - jeden z nauczycieli Funakoshiego.
Gwoli ścisłości to Matsumura nie był nauczycielem Funakoshiego.
Itosu był jednym z uczniów Matsumury. I dopiero on razem z Azato byli nauczycielami Funakoshiego.
Pozdr.
Owszem, Azato i Itosu byli "glownymi" nauczycielami Funakoshiego, ale nie mieli nic przeciwko nauce ich ucznia u innych mistrzów. Jednym z nich byl wlasnie Matsumura. Tak pisze Funakoshi.
Ale pojecie nauczyciela moze byc wzgledne i moze F. inaczej podchodzil do tego terminu niz my obecnie, tzn mniej scisle. :-)
Napisano Ponad rok temu
Owszem, Azato i Itosu byli "glownymi" nauczycielami Funakoshiego, ale nie mieli nic przeciwko nauce ich ucznia u innych mistrzów. Jednym z nich byl wlasnie Matsumura. Tak pisze Funakoshi.
^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^
Hmm, to ciekawe. Z tego co ja wyczytałem m.in. w "Karate-do: Moje życie" Funakoshi nie pisze nic o nauce u Matsumury.
Inne znane mi źródła np.: [link widoczny dla zalogowanych Użytkowników] też wymieniają tylko Itosu i Azato jako jego nauczycieli.
Jeśli możesz to podaj gdzie Funakoshi tak napisał .... ta informacja byłaby dla mnie bardzo interesująca, bo nie spotkałem się z tym wcześniej.
Pozdr.
Napisano Ponad rok temu
Owszem jest napisane - słabo czytałeś. Pisał też o innych nauczycielach, u których bywał.Hmm, to ciekawe. Z tego co ja wyczytałem m.in. w "Karate-do: Moje życie" Funakoshi nie pisze nic o nauce u Matsumury.
Inne znane mi źródła np.: [link widoczny dla zalogowanych Użytkowników] też wymieniają tylko Itosu i Azato jako jego nauczycieli.
Jeśli możesz to podaj gdzie Funakoshi tak napisał .... ta informacja byłaby dla mnie bardzo interesująca, bo nie spotkałem się z tym wcześniej.
Napisano Ponad rok temu
W ciężkich glanach źle mi się kopie techniki mawashi - inny środek ciężkości, większa bezwładność nogi, IMHO można sobie przypadkiem skontuzjować stawy.im mniejsza powierzchnia tym gorzej dla tego co dostaje , a w czym przeszkadzają buty ? oświeć mnie
Napisano Ponad rok temu
Hmm, to ciekawe. Z tego co ja wyczytałem m.in. w "Karate-do: Moje życie" Funakoshi nie pisze nic o nauce u Matsumury.
Pozdr.
"Karate-do Moje życie"- G. Funakoshi, strona 36, wersy 1-5:
"Wsrod wielu okinawskich mistrzow...,byl rowniez mistrz Matsumura....."
:wink:
Pozdrawiam i milej ponownej lektury...
Napisano Ponad rok temu
W ciężkich glanach źle mi się kopie techniki mawashi - inny środek ciężkości, większa bezwładność nogi, IMHO można sobie przypadkiem skontuzjować stawy.im mniejsza powierzchnia tym gorzej dla tego co dostaje , a w czym przeszkadzają buty ? oświeć mnie
Owszem, ciezko sie kopie w "powietrzu", "na sucho". Jednak kopiac chocby w worek, bezwladnosc nogi zamienia sie w wieksza sile, a co do rownowagi, to moment uderzenia zwykle pomaga w jej utrzymaniu. Mnie osobiscie nie specjalnie przeszkadzaja buty w małaszu, ale koshi - czy tez chusoku(jak woli Karateka1 )- jest w glanach srednio wykonalne... :wink:
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
"Karate-do Moje życie"- G. Funakoshi, strona 36, wersy 1-5:
"Wsrod wielu okinawskich mistrzow...,byl rowniez mistrz Matsumura....."
No tak, faktycznie - musiałem to przeoczyć. Dzięki.
Pozdr.
Napisano Ponad rok temu
Poważnie, to za wszystkim stoją ludzie; nie tylko ich poziom techniczny, ale także wrodzone predyspozycje, refleks, inteligencja itd.
Oprócz tego ważny jest łut szczęścia, błąd przeciwnika, warunki zewnętrzne i wiele innych czynników.
W każdym stylu /tak, jak i w każdym zawodzie/są rzemieślnicy i są artyści.
Napisano Ponad rok temu
Mam takie drobne pytanko.
Czy w innych miastach niz Olsztyn na Shotokanie robi sie czeste sparingi
Ja trenowalem Shotokan przez 3 lata i mialem raptem jeden powazny sparing ktory byl jednak niczym w porownaniu z sparami na Kyokushinie.
A propo nauczycieli to moze i Kyoku nie jest najlepszym mozliwym stylem ale ja tam nie nazekam bo moj trener jest dobry potrafi nas uczyc no i nie skupia sie tylko na walce sportowej.
a wogole to pozdrawiam wszystkich Karatekow bez wzgledu na styl :wink:
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Bedac tu i tam , widzialem , rosjan z kyoku walczacych w Absolute , Brazylijczykow z Knaji bijacych sie w lokalnych VT , chilijczykow walczcych z chuj wie jakim stylami itd........Nawet tu w north america Kyoku to elita , nikt nie peka , kazdy zawalczy w kazdych regulach , oczywiscie winiki sa rozne , ale styl ten wyksztalcil w jego adepatach jedna rzecz , nie bac sie walki i to jest wazne.
Zgadzam sie ze Shidokan , jest nowoczesny , zlozony technicznie , po prostu piekny i do cwiczenia i do patrzenia .....ale Kyokushin zawsze bedzie budzilo moj sentyment , a swoja juz ponad 25 letnia postrzepiona karatege z wyszywankami z Krakowa , przechowuje jak pamiatke rodzinna.
Dzisiejszy Kykoushin to juz nie ten fanatyzm , nie to poswieceinie ( kurwa prawie faszyzm) co w latacj 70 , ale co tam ciagle mam tatoo Kanji i tego tez juz tez sie nie pozbede...
Rozanielony cudownym cygarem i jeszcze lepszym Jamesonem-Seiken-
Napisano Ponad rok temu
A wogole to sory za to jak pisze bo dzisiaj jestem po 2 godzinach J.Polskiego z moja ulubiona nauczycielka i ciezko mi sie wyslowic^_^
Użytkownicy przeglądający ten temat: 0
0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
dlaczego w karate jest tak malo uderzen na glowe zadawanych
- Ponad rok temu
-
graplling in shidokan
- Ponad rok temu
-
Standaryzacja czy róznorodność?
- Ponad rok temu
-
Nowości po wakacjach
- Ponad rok temu
-
Oyama karate
- Ponad rok temu
-
kyokushin-aikido
- Ponad rok temu
-
do ludzi z katowic
- Ponad rok temu
-
gdzie karate w Chełmie
Guest_budo_mirek_* - Ponad rok temu
-
SKUTECZNE techniki i taktyki w walce.. !!??!!
- Ponad rok temu
-
Polemiki Julineczka
- Ponad rok temu