Gosoku-ryu karate
Napisano Ponad rok temu
Mam pytanie - czy zetkneliscie sie z tym stylem karate Co o nim sadzicie
Pozdrawiam pozostawiajac sentencje , ktora uwazam jest sluszna a sa to slowa mistrza Funakoshiego "Karate jest jedno".
Napisano Ponad rok temu
Jeżeli zatem chcesz uważać, że karate jest jedno to uważaj dalej, tylko weź poprawkę na to, że Twoi potencjalni przeciwnicy mogą mieć inną wizję tegoż ostatniego.
Dla mnie sformułowanie karate pomału oznaczać zaczyna stan w jakim znajduje się adept - nie ma narzędzi w grabach (a i to pomału się przestaje zgadzać), a nie strategie i metody prowadzenia walki.
A gosoku to odmiana karate tradycyjnego, zresztą ideologicznie dość bliska temu co zebrał Funakoshi.
Napisano Ponad rok temu
Kiedy wychodze na ulice i ktos chce mnie przekonac do czegos innego to ja mu pokazuje w taki sposob jak to jest potrzebne ( niekoniecznie siegajac do technik gosoku-ryu).
Mimo wszystko .. dla podtrzymania kondycji , dla doskonalenia umiejetnosci wykonuje jednak kata.
Podobnie jak ty uwazam , ze gosoku-ryu jest najblizej tej tradycji jaka stanowila podstawy karate.
Napisano Ponad rok temu
Trenuje karate Gosoku- Ryu od kilku lat (kolo 4) z przerwa i mi odpowiada. Jest dobry instruktor na sali na ktorej trenuje, dobra grupa. Nie mam zamiaru rezygnowac.
czemu pytasz o ten styl? jak zauwazylam masz negatywne podejscie, czemu? (nie bronie nic tylko pytam)
ile czasu trenowales?
pozdrowionka
Sei
Napisano Ponad rok temu
(ten emotikon oczaplasu to mi sie pomylil mialo byc co innego )
Napisano Ponad rok temu
Witam.
Mam pytanie - czy zetkneliscie sie z tym stylem karate Co o nim sadzicie
Ładne sportowe karate. Byłem dawno temu gościnie na zajęciach (Saska Kępa). Bardzo dobrze prowadzili zajęcia z dziećmi, z dorosłymi też fajnie, bezpiecznie i technicznie. No i mają Taka Kubotę co kubotan wymyślił :-D
Napisano Ponad rok temu
Ja tenuję gosoku i również traktuję je jako kręgosłup. Nie narzekam na skuteczność na ulicy ( przynajmniej jak do tej pory ) choć nie ukrywam że muj trening sporo różni sięod tradycyjnego karate.
Gdzie na codzień dziki trenujesz?
pewnie się znamy
A co się tyczy sportowości. To zależy z kim trening. Ja jak czasem prowadzę to nic a nic w tym sportowego nie ma
Napisano Ponad rok temu
Sekcji nie lubie bo .. hmm.. nie lubie byc jakby to ladnie powiedziec byc hansoku za cichy chod na ulicy
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
najlepszy czas na start
- Ponad rok temu
-
sekcje shidokanu
- Ponad rok temu
-