Zranienia podczas walki
Napisano Ponad rok temu
Czy zdazylo Wam sie kiedys dostac (lub samemu sie zahaczyc) jakies powazne zranienie podczas walki lub w innej sytuacji. I czy byliscie w stanie kontynuowac walke lub tez przy zranieniu w domu w miare logicznie postepowac ?
Napisano Ponad rok temu
Pisano juz o tym duzo na forum i wiadomo, ze 2-2.5 centymetrowe ciecie powoduje szok dla organizmu. Z wlasnego doswiadczenia wiem, ze szok taki nastepuje z pewnym opoznieniem (przynajmniej u mnie) ale jak juz trzepnie to na tyle silnie ze potrafi zwalic z nog i pozbawic przytomnosci na dluzsza chwile.
Czy zdazylo Wam sie kiedys dostac (lub samemu sie zahaczyc) jakies powazne zranienie podczas walki lub w innej sytuacji. I czy byliscie w stanie kontynuowac walke lub tez przy zranieniu w domu w miare logicznie postepowac ?
moj przypadek to nie z walki ale z zabaw w indian w opuszczonym sadzie, lat bodajze 12 ...
czolgalem sie i nawet nie poczulem ze wbila mi sie w kolano od strony wewwnetrznej rozbita butelka, dopiero po paru ruchach to poczulem, podnosze sie i patrze na kawal szkla co mi sterczy z nogi i mysle co z nim zrobic, w koncy wzialem i wyciagnel po prostu te szklo i jako ze bylem w spodnaich od dresu to je podwinalem zobaczylem czerwona jape (11 szwow) i zaczelem wrzeszczec
kwestia jest taka ze nie poczulem tego i w dodatku bol przyszedl dopiero jak obejrzalem rane, nie wiem ile to trwalo ale spokojnie pare minut wiec wydaje mi sie ze jest realne to ze w werworze walki nie czuje pewnych rzeczy od ktorych przez przypadek mozesz nwet umerzec...
ja kiedys raz dostalem kopa a w krocze podczas walki o ktorym pomyslelm dopioro jak sie przeciwnik nie podnosil..., mialem calo moszne we krwi (jak sie pozniej okazalo) ale bol zaczelem czuc jakies 10 minut po skonczeniu walki
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
mó znajomy kiedyś rozpieprzył sobie nadgarstek otwierając butelkę z wina - tłukł nasadą dłoni w denko i rozbił ją w ten sposó że długi fragment wlazł mu w żyły tuż za nadgarstkiem , sam sobie to wyciągnął zabandażował 1 ręką szmatami i poszedł do lekarza, opowiadał że krwi było bardzo dużo, i mówi że dopiero po wizycie u lekarza trochę osłabł
Napisano Ponad rok temu
Pisano juz o tym duzo na forum i wiadomo, ze 2-2.5 centymetrowe ciecie powoduje szok dla organizmu. Z wlasnego doswiadczenia wiem, ze szok taki nastepuje z pewnym opoznieniem (przynajmniej u mnie) ale jak juz trzepnie to na tyle silnie ze potrafi zwalic z nog i pozbawic przytomnosci na dluzsza chwile.
Kiedy byłem małym chłopcem podszedłem za blisko metalowej huśtawki i dostałem w główkę w czoło. Nic nie bolało. Kiedy zobaczyła mnie moja mader, dostała szoku. Nie rozumiałem o co jej chodziło, przecież nic mnie nie bolało. Ale kiedy zobaczyłem się w lustrze, to była maskakra - cały we krwi. Wiele szwów zużyto na to cięcie.
Opowiadano mi, jak dwóch kolesiów wyszło z pubu Partes (zwanego Szafą). Napadnięto ich ale stawili skuteczny opór. Po jakiejś chwili koleś poczuł wiatr w plecy, dotknął ręką i okazało się że jest cała we krwi. Nie czuł bólu, kiedy był kłuty! Czyli organizm posiada pewien mechanizm obronny, wyłączający ból i dający szansę na ucieczkę (uratowanie życia).
Silvio
Napisano Ponad rok temu
zauważyliście że po nagłych i niebezpiecznych sytuacjach macie problem z odtworzeniem ich przebiegu .
podwyższony próg bólu moze być niebezpieczny na dłuższą metę - organizm nie wie że jest uszkodzony, że coś mu zagraża
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Nowosci (?) Stridera ciag dalszy
- Ponad rok temu
-
Measaurus
- Ponad rok temu
-
Znacie Emersony? Nie wszystkie!!!
- Ponad rok temu