Jedyneczka 110cm. Z czego ostrze to 80cm. Ma przedłużona rękojeść. Masa ok 1.5 kg.
Jedynka 90cm masa ok 1.5kg (tragicznie wykonana i obsadzona, nie używam)
Jedynka 95 cm z obłękami (taka wariacja na temat katzbalgera). Masa 1.2 kg
Norman 85 cm, masa ok 1kg (mój ulubiony ostatnio)
Ciułam też teraz na miecz z wyższej półki. Marzy mi się taka selektywnie hartowana, porządnie wyważona i obsadzona jedyneczka.
Co do niechęci do niektórych członków RR.
Rzeczywiście daje się zauważyć swoiste "my i oni" w ruchu reenactorskim, ale to nieunknione. To przeciez tak naprawdę spora grupa ludzi którzy mają często zupełnie oddmienne zapatrywania na to co robią. gorętsza wymiana poglądów jest niestety czasami nieunikniona. Choć rzeczywiście lepiej byłoby ją ograniczać do wymiany merytorycznych argumentów:)
Poza tym niektóre osobniki w pełni zasługują na traktowanie z pewnym przymrużeniem oka. Jak widzę czasami na turniejach zawodników ubranych w prześcieradła i owinięte sztucznym futerkiem glany, wymachyjących płaskownikami bez żadnych zabezpieczeń ( i bardzo często umiejętnośći), to nie wiem czy mam się śmiać czy bać. Pół biedy, jeśli da się takim ludziom coś wytłumaczyć. Tragedia zaczyna się w przypadku trafienia na osoby niereformowalne, najlepsiejsze w swoim fachu i wogóle uber alles.
Pozdrawiam
Peruk